Hoppa till innehåll
Open navigation

Min afton på Oaxen krog

Kan man äta på en lyxkrog som Oaxen krog om man äter LCHF? Det är en fråga som jag ville passa på att ta reda på för ett tag sen när jag fick chansen att gå på en tvåstjärnig krog. Bakgrund När jag fyllde 40 så fick jag en riktigt härlig present av mina vänner och släktingar som helt enkelt var en middag på Fäviken med dryckespaket. En upplevelse som jag verkligen hoppats på att kunna få vara med om. Fäviken har fått två stjärnor...
Min afton på Oaxen krog

Kan man äta på en lyxkrog som Oaxen krog om man äter LCHF? Det är en fråga som jag ville passa på att ta reda på för ett tag sen när jag fick chansen att gå på en tvåstjärnig krog.

Bakgrund

När jag fyllde 40 så fick jag en riktigt härlig present av mina vänner och släktingar som helt enkelt var en middag på Fäviken med dryckespaket. En upplevelse som jag verkligen hoppats på att kunna få vara med om. Fäviken har fått två stjärnor i Guide Michelin.

Jag mailade Fäviken för att förvissa mig om ifall det skulle funka att anpassa kosten så den passar mig, dvs LCHF, eller iaf lågkolhydratkost.

Svaret jag fick av dem var att det inte skulle gå att göra sådana ändringar i menyn då de har ett väldigt “snävt” svängutrymme på sina råvaror.

Då fick jag börja kika lite på vad det finns för andra möjligheter och jag hittade Oaxen Krog som nyligen har fått sin andra stjärna i Guide Michelin.

Jag hittade deras meny och började kolla lite på hur den funkade för mig utan några förändringar och tyckte att mycket av det som finns på menyn faktiskt skulle funka. Jag slängde iväg ett mail till dem för att höra om de var öppna för att anpassa en meny för mig och fick snabbt ett svar att de inte kunde garantera att hela menyn skulle gå att anpassa men att de gärna gör sitt bästa.

Det beskedet räckte för mig och jag bokade bord tillsammans med min lillasyster Edith.

Hur var upplevelsen då?

När vi kom dit var vi några minuter tidiga så då fick vi sätta oss i baren på Slipen och vänta lite, vilket var en trevlig upplevelse det med. Vacker inredning och härlig atmosfär gav en härlig känsla inför vad som komma skall.

När vi sedan fick komma in på Krogen så började vi utomhus på verandan och fick frågan om vi ville ha ett glas champagne till att börja med. Vi hade bestämt oss för att gå “all in” så självklart tackade vi ja, vilket var bra för sedan satte det igång med den ena amuse bouchen (aptitretare) efter den andra.

oaxen-veranda
Härlig utsikt från verandan

Innan första aptitretaren kom in kom ägaren Magnus ut och hälsade på oss. Syrran är bekant med honom sedan innan och det var riktigt trevligt. Han berättade att han hade försökt att läsa på lite om LCHF och vad som gäller för mig i vad jag kan och inte kan äta, men erkände att det inte var så lätt att hitta information, men han frågade för säkerhets skull mig direkt om det funkade med vissa saker eller inte.

Jag själv hade bestämt mig för att ha en väldigt liberal inställning den här kvällen och var helt ok med både rotfrukter (ej potatis) och baljväxter då jag inte lider så mycket av just dessa. Hade jag varit väldigt strikt av mig i min kosthållning hade jag nog aldrig fått till en bra middag. Magnus lovade dock att de hade tagit mina önskemål i beaktan och gjort ett par ändringar i menyn.

Förför-rätterna (aptitretare eller amuse bouche)

Nyskördade grönsaker från egen farm, med dipp på syrade gröna jordgubbar & malörtsambrosia
Nyskördade grönsaker från egen farm, med dipp på syrade gröna jordgubbar & malörtsambrosia
Hängmörad oxfilé, nässlor i filmjölkskräm & ramslökschips
Hängmörad oxfilé, nässlor i filmjölkskräm & ramslökschips
Stenbitsrom, natursyrad grädde & friterad vårfrulök med vildörtsgelé
Stenbitsrom, natursyrad grädde & friterad vårfrulök med vildörtsgelé
Havskräfta med dragon, friterade boklöv & torkad pilgrimsmusselrom
Havskräfta med dragon, friterade boklöv & torkad pilgrimsmusselrom
Jordärtsskocka, timjan & lufttorkat späck
Jordärtsskocka, timjan & lufttorkat späck
Lejonmansticka naturligt serverad
Lejonmansticka naturligt serverad
Tartar på älghjärta med rökt zucchini från vår trädgård & mandelpotatis
Tartar på älghjärta med rökt zucchini från vår trädgård & mandelpotatis
Tartar på pilgrimsmussla med nypon
Tartar på pilgrimsmussla med nypon

Efter några av förför-rätterna fick vi frågan om vi ville avnjuta en 6-rätters meny eller en 10-rätters meny och valet föll givetvis på 10-rätters med dryckespaket till.

Huvudrätterna (10-rätters)

När vi hade fått den sista förför-rätten så blev vi visade till vårt bord inne i matsalen. En matsal som hade en helt otroligt härlig atmosfär. Ett öppet kök som vi tyvärr inte hade så bra insikt i från vårt bord, fast det var säkert bra för då hade vi inte pratat med varandra utan bara kikat in i köket hela tiden.

Totalt var det kanske 8-10 sällskap som gjorde oss sällskap i matsalen den här kvällen och man kände inte att man blev störd på något vis av de andra sällskapen utan hade bra med utrymme för sig själv.

En rolig detalj i serveringen som jag måste nämna är att det var väldigt många i personalen som serverade de olika rätterna. Ibland var det en servitör, ibland en kock, ibland Magnus själv och så vidare, vilket gjorde att man fick möjligheten att träffa de i köket med och prata några ord med dem. Riktigt skoj upplägg!

Kvällen fortlöpte i ett härligt skönt tempo och nedan är de rätter som vi fick.

200-årig Islands mussla, sandmussla & hjärtmussla med alger i Liss Ellas senap, krusbär & gelé på fiskfond
200-årig Islands mussla, sandmussla & hjärtmussla med alger i Liss Ellas senap, krusbär & gelé på fiskfond
Vinbärsbladsinkokt makrill med bondbönor från vår farm, syrade omogna svarta vinbär & rökt smör
Vinbärsbladsinkokt makrill med bondbönor från vår farm, syrade omogna svarta vinbär & rökt smör
Kalixlöjrom & tartar på innanlår med kärnmjölkscurd & emulsion på grönkål från vår farm
Kalixlöjrom & tartar på innanlår med kärnmjölkscurd & emulsion på grönkål från vår farm
Råräka med kappa från hängmörad entrecôte, ryggbiff, ängsyra & färska blad från vår farm
Råräka med kappa från hängmörad entrecôte, ryggbiff, ängsyra & färska blad från vår farm
Kålrabbi bakad i sås på brynt smen & syrade ärtor
Kålrabbi bakad i sås på brynt smen & syrade ärtor
Ljummen havsöring med störrom, grillad persilja & rabarber
Ljummen havsöring med störrom, grillad persilja & rabarber
Vaktel från Vinköl med rotselleri i maskroskapris & grillad grangrädde
Vaktel från Vinköl med rotselleri i maskroskapris & grillad grangrädde
Linderödsgris glaserad med vitlök från Skilleby & kål från vår farm i rostad mandel & salvia
Linderödsgris glaserad med vitlök från Skilleby & kål från vår farm i rostad mandel & salvia
Ost från Oviken
Ost från Oviken

Maten var utsökt. Väl avvägda smaker med otroligt spännande komponenter utan att det var för komplicerat. Väldigt mycket fokus på råvaran och rena smaker.

Ni som har kikat på bilderna har kanske upptäckt att det bara är nio bilder på huvudmenyn, och det stämmer. Den ursprungliga menyn är tio rätter varav de sista två var efterrätter med mycket kolhydrater i, och då fick jag en bit ost istället.

Det känns lite tråkigt att min 10-rätters meny “bara” blev en 9-rätters. Speciellt med tanke på att notan hamnade på samma som för 10 rätter. En bit av någon annan ost hade räckt bra för att väga upp det lite.

Några rätter hade man gjort mindre ändringar i, t ex tagit bort potatis för att hålla ner kolhydraterna.

Omdöme

Kvällen var en riktigt härlig kväll. Vi fick bra service, mycket god mat, väldigt goda viner och bara det att vi stängde stället är ett betyg gott nog.
Både jag och syrran kände att vi hade velat sitta och äta några timmar till och ville inte riktigt gå hem därifrån. Totalt så satt vi i sex timmar, men det kändes inte alls så länge.

Ett extra plus är att vi fick en guidad tur genom köket och resten av krogen, samt fick besöka skafferiet med mera. Mycket trevligt!

Dessutom så fick man en liten papperspåse med en ask med egengjorda praliner, som blev en perfekt present till min fru som inte var med på middagen.

Det som drar ner omdömet lite är det att jag hamnade på nio rätter, att champagnen vi fick till förför-rätterna inte ingick samt att man fick betala för kaffet. Det blev ett påslag på strax över 300:- på notan och jag tycker att om man väljer ett dryckespaket så känner jag att fördrinken och kaffe borde ingå.

Notan hamnade på 7700:- för oss två och det är inget man gör en gång i månaden direkt. Glöm dock inte bort att Oaxen tillhör kategorin lyxkrogar, och detta är verkligen lyx. Har man möjligheten och ett matintresse så tycker jag absolut att man någon gång skall ha testat på en sådan här upplevelse.

Mitt betyg: 4/5 kockmössor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *