4 goda kycklingfärsrecept du bara måste testa

Letar du efter alternativ till den vanliga köttfärsen? Kanske har du tröttnat på nöt- och fläskfärs – eller bara vill ha lite variation på menyn? Då har du kommit helt rätt. Kycklingfärs är enligt mig en mycket underskattad råvara, som med rätt recept kan göra underverk för många klassiska rätter. 

En av kycklingfärsens alla fördelar är att den är mager och mycket proteinrik, vilket ger utrymme för härliga tillbehör inom LCHF. Men framförallt är kycklingsfärs riktigt gott och fungerar utmärkt som substitut till de flesta traditionella köttfärsrätterna.

Dessutom kan du experimentera med lite andra kryddningar och smaksättningar, eftersom kycklingen är relativt neutral i smaken. Klassiker är citron, chili, vitlök och timjan, men valmöjligheterna är i stort sett obegränsade. 

Bland mina 4 läckra kycklingfärsrecept hittar du många olika kombinationer och smaksensationer. Det är bara att hänga på! 

 1. Kycklingköttbullar i god tomatsås

Kycklingköttbullar med basilika i krämig tomatsås
Kycklingköttbullar med basilika i krämig tomatsås

Köttbullar i tomatsås är en vardagsfavorit, som med rätt kycklingfärsrecept blir en riktig festmåltid. Något för hela familjen, med andra ord. Genom att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs kan du göra tomatsåsen ännu mer smakrik, eftersom kycklingen tillåter mängder av kryddor och fett. Varför inte lite grädde för att få upp fetthalten?  

Allt för att få kycklingfärsen att ta så mycket smak som möjligt när grytan står och puttrar. Som med tomatsåser i allmänhet blir de bara godare med tiden, oavsett om de står på spisen eller ställs av i kylen några dagar. 

Nyckeln är att på italienskt vis låta kycklingköttbullarna tillagas i såsen. På så vis blir de till riktiga smakbomber! Kom bara ihåg att tillsätta vätska om det börjar koka torrt.

Själva receptet hittar du här: Kycklingköttbullar i krämig tomatsås

2. Kycklingfärsbiffar med fetaost

Kycklingfärsbiffar med fetaost
Kycklingfärsbiffar med fetaost

Om du som jag älskar ostfyllningar är kycklingfärsbiffar med fetaost rena drömmen. Det är en mångsidig rätt som fungerar i alla lägen. Med inspiration från Grekland blir kycklingfärsbiffarna underbara att servera med en fetare tzatziki och en fräsch grekisk sallad – och Voilà(!), så har du har en optimal måltid à la LCHF.

Mitt kycklingfärsrecept är lika gott som lättlagat och jag råder dig att inte snåla med smaksättningen. Kycklingfärsbiffarna suger åt sig kryddorna som en svamp och eftersom köttet är något magert, behöver lite fett tillsättas. Ett av mina knep är grekisk yoghurt, som ger perfekt konsistens på smeten. Vänta bara på när köket fylls av väldoftande ångor och stekos! 

Följ hela receptet här: Kycklingfärsbiffar med fetaost

3. Kycklingfärsbiffar med citron och örter

Kycklingfärsbiffar med citron och örter
Kycklingfärsbiffar med citron och örter

Köttfärsbiffar är enligt mig en av de mest mångsidiga rätterna, som kan varieras i oändlighet. Detsamma gäller kycklingfärsbiffar, som i mitt recept kryddas med klassiska smaker till kyckling. Citron och färska örter är helt enkelt som gjort för kycklingens ljusa kött och lätta smak. Den modiga väljer i stället lime och mynta. 

Tillsätter du lite fett blir det rent himmelskt – oavsett val! Kycklingfärsen är så pass mager att du utan problem kan servera kycklingfärsbiffarna med en fet sås. Varför inte vitlöksdipp, aioli eller Crème Toum

Som tillbehör väljer du med fördel min krämiga rättikagratäng eller blomkål- och broccolimos. Allt mycket LCHF-vänligt! Du håller nere kolhydraterna och får samtidigt ett kycklingsfärsrecept som gör dig mätt och belåten. 

Hela receptet finns på länken: Kycklingfärsbiffar med citron och örter

4. Kycklingfärssås

Kycklingfärssås
Kycklingfärssås

Köttfärssås är en rätt som går hem i alla lägen. Men lite variation är alltid välkommet! 

Med kycklingfärs puttrande i såsen ges utrymme för nya kryddor och smaksättningar. Den magra kycklingen är som gjord för en smakrik fond, chili, vitlök och örter. Tillsätt lite grädde, som rundar av smakerna och ger välkommet fett. 

Utan ordentlig kryddning blir kycklingsfärssåsen lätt lite trist, men om du låter den koka tillräckligt länge tillsammans med ingredienserna i mitt kycklingfärsrecept, utlovas en smaksensation! Följer du LCHF rekommenderas shiratakinudlar som tillbehör – ett kolhydratfattigt alternativ till pasta, som suger upp såsen så att det vattnas i munnen.

Glöm inte att strö över rikligt med riven ost innan servering! Varför inte parmesan eller Grana Padano?

Mitt recept på kycklingfärssås: Kycklingfärssås

Summering av mina goda recept på kycklingfärs

Sammanfattningsvis har jag tagit fram dessa recept på kycklingfärs för att du ska våga experimentera med traditionella köttfärsrätter. I min värld är variation helt avgörande för matlagningen och genom att byta ut fläsk eller nöt mot kyckling, öppnar sig mängder av nya möjligheter. 

Oavsett om du är ute efter lite magrare kött eller bara vill åt en ny smakupplevelse, hoppas jag att mina recept på kycklingfärs ska bidra med inspiration. Det härliga med kyckling är att dess kött är så milt att det går att variera på otaliga sätt. För dig som också gillar att pröva dig fram med nya kryddor och smaksättningar är kycklingfärsen helt enkelt perfekt. 

Passa på att slå till när kycklingfärsen är nedsatt i matbutiken och fyll frysen. När du väl hittat dina favoriter är jag säker på att kycklingen kommer att bli ett återkommande inslag på den vardagliga menyn. Håll inte tillbaka med smakerna, utan ös på!