Hoppa till innehåll
Open navigation

4 nyttiga alternativ till semlor

Letar du efter nyttiga alternativ till vanliga semlor nu i semmeltider? Om du vill vara strikt med LCHF-kosten och samtidigt längtar efter en semla har du kommit helt rätt. På min lista med 4 nyttiga alternativ till semlor hittar du inte bara LCHF-vänliga varianter som är trogna traditionen, utan även andra bakverk med semlan som inspiration.  Hur gott låter inte semmelrulltårta eller semmelkladdkaka? Ju mer semlor desto bättre och om du är sugen på att pröva något nytt föreslår jag Luas semmelwrap. Allt för att...
4 nyttiga alternativ till semlor

Letar du efter nyttiga alternativ till vanliga semlor nu i semmeltider? Om du vill vara strikt med LCHF-kosten och samtidigt längtar efter en semla har du kommit helt rätt. På min lista med 4 nyttiga alternativ till semlor hittar du inte bara LCHF-vänliga varianter som är trogna traditionen, utan även andra bakverk med semlan som inspiration. 

Hur gott låter inte semmelrulltårta eller semmelkladdkaka? Ju mer semlor desto bättre och om du är sugen på att pröva något nytt föreslår jag Luas semmelwrap. Allt för att vi som följer LCHF också ska kunna njuta när kaféer och livsmedelsbutiker fylls av fastlagsbullar. Det är bara att ösa på med grädde och osockrad mandelmassa, så utlovas en smaksensationen som kraftigt kommer att stilla behovet av den traditionella semlan. Häng på! 

1. Najnis semlor

Najnis semlor
Najnis semlor

För den som är ute efter en traditionell semla anpassad för LCHF är Najnis semlor rätt val. Du får klassiska fastlagsbullar med gräddfyllning och mandelmassa. För att dra ner på kolhydrater och socker har det vanliga vetemjölet bytts ut mot kokosmjöl, medan sötningsmedel ger sötma till mandelmassan. 

För många är nog en enstaka vanlig semla inget världsproblem, men om man vill frossa under semmeltider eller bara mår bättre av LCHF i allmänhet, är Najnis semlor riktigt bra alternativ. En hel del av charmen med semlor ligger i det inbjudande utseendet på fatet och genom att följa detta recept får du bakelser som ingen kan urskilja från traditionella varianter. Dessutom smakar de riktigt gott!

Här hittar du receptet på Najnis semlor för LCHF

2. Semmelrulltårta

4 nyttiga alternativ till semlor | LCHF-arkivet
Semmelrulltårta

Varför inte testa något utöver det vanliga på fettisdagen? Semmelrulltårta är en nytolkning av semlan, vars karaktäristiska gräddfyllning och mandelmassa fått ge smak i en rulltårta. Visst låter det gott? Fördelen med denna semmelrulltårta är inte bara smaken, utan också enkelheten. Du har den serverad på endast 25 minuter, vilket gör den perfekt att baka för flera personer och större bjudningar.

För den som tycker vanliga semlor är lite trista bjuds du här på en jämn och fin fördelning mellan alla smaker och ingredienser. Det bästa av två världar från semlor och rulltårtor, helt enkelt! För att göra semmelrulltårtan så LCHF-vänlig som möjligt ersätter mandelmjöl det vanliga vetemjölet. Med sin liten nötiga smak gör sig mandelmjöl gör sig dessutom alldeles utmärkt med mandelmassan. I stället för socker ingår sötningsmedel, där du smaksätter efter eget huvud. Genom att följa detta recept på semmelrulltårta får du tips på hur den tillagas på bästa sätt.

Och själva receptet hittar du på länken: Semmelrulltårta

3. Semmelkladdkaka

LCHF-recept-semmelkladdkaka-1
Semmelkladdkaka

Även här bjuds på ett nytt sätt att ta vara på semlans härliga smaker. Kladdkaka är troligtvis ett av de mest populära bakverken i landet och likaså semlan. Varför inte sammanföra dem till en underbart god kombination? I stället för mandelmassa och gräddfyllning är själva kladdkakan smaksatt med den oersättliga mandeln, medan toppen sedan garneras med grädde och lite extra hyvlad mandel.

Resultatet blir en kladdkaka vars smaker erinrar om klassiska semlor, samtidigt som själva beståndsdelarna är helt utbytta. Det här är ett lika enkelt som gott recept och om du följer det till punkt och pricka får du omkring 8 portioner. Semmelkladdkakan tar lite drygt 25 minuter att tillaga och är ett smidigt alternativ vid bjudning och liknande. Självklart är allt helt anpassat efter LCHF, utan att kompromissa med smakerna.

Ett riktigt enkelt och gott recept på semmelkladdkaka

4. Luas semmelwrap

Luas semmelwrap
Luas semmelwrap

När Luas semmelwrap lanserades blev det en stor succé i LCHF-kretsar. Precis som namnet antyder är det en modern twist på den klassiska semlan. I stort sett har de traditionella delarna med bulle och fyllning bara fått ny form. Allt för att göra semlan lättare att äta och servera – även när du är ute på språng. Det kanske inte är rätt val för den som gillar sin semla simmandes i varm mjölk, men när det kommer till smaken och enkelheten är den en riktig hit!

Semmelwrapen har tagits fram för att passa LCHF, med kokosmjöl och mandelmjöl i stället för vanligt vetemjöl. I vanlig ordning ersätter valfritt sötningsmedel det onödiga sockret. Enligt kommentarsfältet på LCHF-arkivet har till och med icke-LCHF:are älskat receptet, vilket visar på dess genomslag. Det behöver kanske inte ens nämnas att semmelwrapen snabbt blir en stor favorit bland barn. Man slipper mjölk som skvätter och får samtidigt alla underbara smaker från den traditionella semlan!

Här är länken till det mycket populära receptet på Luas semmelwrap

Sammanfattning

I vanlig ordning har denna lista tagits fram för att alla som äter enligt LCHF också ska kunna njuta på högtider. Denna gång på fettisdagen och semmeltid i allmänhet, som ju bara tycks bli längre och längre. I alla fall enligt caféer och livsmedelsbutiker. Ju fler som följer LCHF, desto fler recept med nytänk som både gör semlorna nyttigare och mer LCHF-vänliga. 

Ibland måste man vara lite kreativ för att få det att funka, såsom att försöka efterlikna smaker med andra ingredienser – eller vara så trogen originalet som möjligt men skippa visst innehåll.

På min lista med 4 nyttiga alternativ till semlor har därför vanliga semlor listats, såväl som andra bakverk med semlan som inspiration. Gemensamt är att socker och vetemjöl har strukits, medan mer LCHF-vänliga alternativ såsom sötningsmedel, kokosmjöl och mandelmjöl lagts till. Allt för att du ska kunna frossa i semlor och kanske bjuda på egna bakverk, för att visa på att det kan bli hur gott som helst även utan tomma kolhydrater och onyttigt socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *