Hoppa till innehåll
Open navigation

5 enkla och smakrika grillsåser till sommarens grillning

Tycker du också att såsen är lika viktigt som köttet på grillen? Även om du bjuds på halvdant kött kommer en riktigt god sås höja rätten till skyarna. Är du bortbjuden på grillfest så ta med en hemlagad sås för garanterad succé! Mina recept är lika goda som lättlagade och på bara några minuter har du måltidens viktigaste tillbehör färdigt.  [annons_blogg] Det underbara med LCHF är att du tillåts äta rikligt med feta och smakrika såser. Och till det rejält med högkvalitativt kött, för en...
5 enkla och smakrika grillsåser till sommarens grillning

Tycker du också att såsen är lika viktigt som köttet på grillen? Även om du bjuds på halvdant kött kommer en riktigt god sås höja rätten till skyarna. Är du bortbjuden på grillfest så ta med en hemlagad sås för garanterad succé! Mina recept är lika goda som lättlagade och på bara några minuter har du måltidens viktigaste tillbehör färdigt. 

[annons_blogg]

Det underbara med LCHF är att du tillåts äta rikligt med feta och smakrika såser. Och till det rejält med högkvalitativt kött, för en utmärkt kombo av fett och protein. Den strikta LCHF:aren kör bara kött, sås och eventuellt en lättare sallad som tillbehör. Vill du ha tips på både lätta eller mer mättande sallader hittar du flera härliga och gröna tillbehör här. 

Bland mina 5 enkla och smakrika såser till sommarens grillning finns recept baserade på allt från olja till grädde och fetaost. Alla riktigt goda och energirika, oavsett om du föredrar att grilla fågel, fisk, kött eller grönt. Välj mellan klassiker som tzatziki eller mer oortodoxa alternativ likt baconnaise. Eller sväng ihop flera såser på en gång. Ju fler såser desto bättre! Smaklig sås. 

1. Crème Toum – Libanesisk vitlökssås

Libanesisk vitlökssås/creme (creme toum)
Libanesisk vitlökssås/creme (creme toum)

Crème Toum kanske låter som en avancerad sås men i själva verket är den mycket lättlagad och mångsidig. Det är en libanesisk vitlökssås som gör sig bra till det mesta på grilljärnet och mycket annat. I det libanesiska köket kan Crème Toum vara smaksättare till det mesta – och så även till sommarens grillning. 

[annons_blogg]

Såsen är nästan helt fri från kolhydrater och alltså optimal på LCHF-tallriken. Med endast 5 totala ingredienser slänger du ihop en Crème Toum på nolltid. Perfekt som substitutet för exempelvis aioli eller vitlökssmör. Du kan i princip göra en hur stor sats som helst, eftersom Crème Toum är känt för att gå åt.

Mitt recept på Crème Toum hittar du här: Crème Toum

2. Enkel fetaoströra

Enkel Fetaoströra
Enkel Fetaoströra

I min mening är ingenting lika enkelt och gott att tillaga som en krämig fetaoströra. Står lamm på menyn är fetaoströra närmaste ett måste – men det är även ett underbart tillbehör till nötkött, kyckling, sallad, med mera.

[annons_blogg]

Fetaoströran är tveklöst den enklaste såsen/röran på listan och alltså perfekt till sommarlunchen, eller som ett i raden av tillbehör på grillfesten. Eftersom röran endast innehåller några fåtal ingredienser rekommenderar jag att du väljer en fetaost av lite högra kvalitet. 

Jag smaksätter vanligtvis med basilika, men du kan även köra mynta eller färsk oregano. Kanske med en knivsudd vitlök? Eller mer? Valet är ditt.

Recept på min enkla fetaoströra: Fetaoströra

3. Chimichurri

Chimichurri
Chimichurri

Chimichurri är en personlig favorit med argentinska rötter. Argentinarna älskar sitt kött och så gör jag – en match made in heaven med andra ord. Till skillnad från många andra populära såser till sommargrillningen är chimichurri ett fräscht och aromatiskt alternativ.

[annons_blogg]

Det är ingen slump att såsen även används som marinad för att höja smaken på allt från fläsk och nöt till fisk. Vi snackar rikligt med vitlök och bladpersilja, tillsammans med en len olivolja och en skvätt rödvinsvinäger. Låter det inte som gjort för sommarfesten? 

Ett tips är att göra en del av chimichurrin som sås och en del till marinad, så är du snart hemma. Det är bara att välja ut den råvaran du föredrar att grilla, så kan festen börja! 

Recept på chimichurri: Chimichurri

4. Baconnaise

Baconnaise
Baconnaise

Vad sägs om att byta ut den traditionella majonnäsen mot en baconbaserad variant? Börjar det vattnas i munnen så pröva baconnaise. Om du trots allt älskar majonnäs kan du vara lugn, eftersom receptet innehåller både bacon och majonnäs. 

[annons_blogg]

Om du som jag följer LCHF får du allt fett du behöver och undviker även kolhydrater i möjligaste mån, så länge du väljer en sockerfri majonnäs. Varför inte göra en egen variant? Oavsett val rekommenderar jag att du spetsar baconnaisen med några droppar liquid smoke och en liten dos rödvinsvinäger. Kom ihåg att knapersteka baconen innan den blandas ner i majon. Hoppas det smakar!

Mitt recept på baconnaise: Baconnaise

5. Tzatziki 

Tzatziki
Tzatziki

Den kanske mest klassiska såsen på min lista över enkla och smakrika såser till sommargrillningen är nog tzatziki. Du lär ha ätit den förr, men om du behöver inspiration har jag ett recept som är extremt gott till det mesta i grillväg. 

[annons_blogg]

Ibland slår det enkla och lättlagade högst på menyn och så är det ofta med tzatziki. Gärna i kombination med en syrligare eller fetare sås, för den perfekta balansen på smakpaletten. 

Du kan faktiskt slänga på vad som helst på grillen och servera det med en tzatziki, utan att matgästerna blir missnöjda. Mitt råd är att inte spara in på vitlöken, men du anpassar självklart mängden efter eget tycke och smak. 

Länk till mitt recept på tzatziki: Tzatziki

Summering av mina 5 enkla och smakrika såser till sommargrillningen

Målet med dessa recept på såser har varit att ge inspiration och visa på bredden som LCHF möjliggör. Det går inte att äta mycket mer LCHF-vänligt än genom att grilla på en bit kött, tillsammans med en fet men kolhydratsfattig sås. 

Därför har jag valt ut alla såser med hänsyn till deras låga kolhydrats- och sockerinnehåll – utan att kompromissa med smakerna. Jag har listat både traditionella såser och lite mer sällsynta alternativ, som förhoppningsvis ger välkommen variation på middagsbordet.

[annons_blogg]

Det ska vara gott att äta en low carb-diet och just under sommargrillningarna finns utrymme för riktiga festmåltider. Om du har klickat dig vidare till själva recepten har du också fått tips på vilka råvaror jag föredrar till respektive sås. Tanken har varit att bidra med så mångsidiga såser som möjligt, men det finns vissa kombinationer som verkligen sticker ut ur mängden. 

Jag hoppas att du låter dig inspireras och prövar dig fram med nya smaksättningar och kombinationer, för att hitta just dina favoriter. Tack för att du tagit del av recepten och hör gärna av dig med omdöme och egna tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *