5 nyttiga & goda bakverk att ha i frysen vid oväntat besök

Att kunna bjuda spontana gäster på något gott går alltid hem. Men handen på hjärtat – hur ofta står man egentligen rustad för oväntade besök? Om gästerna dessutom är anhängare av LCHF är utbudet i skafferiet ofta ännu torftigare. Därför har jag listat 5 nyttiga bakverk att ha i frysen, som snabbt kan tinas upp och serveras vid behov. 

Du hittar allt från LCHF-vänliga chokladbiskvier till mumsiga chokladmuffins. Allt med låga mängder socker och kolhydrater, utan att hålla inne med smakerna. Detta genom att maxa smör, grädde och andra feta och goda ingredienser. Du får allt fett du behöver inom LCHF,  medan sockret lätt kan bytas ut mot sötning av olika slag. På så vis kan du baka klassiska bakverk utan att göra avkall på vare sig din egen eller dina gästers LCHF-diet. Och ofta går de hem nöjda, utan en tanke på att bakverken bakats enligt LCHF. 

1. Kärleksmums

LCHF-recept-karleksmums-kokosrutor
Kärleksmums

Kärleksmums är ett klassiskt bakverk som många av oss ätit sedan barnsben. Vanligtvis innehåller kärleksmums förstås en hel del socker, men genom att välja en choklad med hög kakaohalt samt ett passande sötningsmedel blir resultatet både LCHF-vänligt och gott. Smör, grädde och kokos höjer smaken såväl som fettet ytterligare, samtidigt som sötningsmedlet kommer till sin rätt. 

Den som äter strikt LCHF väljer med fördel mandelmjöl och kokosmjöl istället för vetemjöl. Allt för att hålla kolhydraterna nere, utan att den goda smaken går förlorad. Dessutom blir resultatet glutenfritt – perfekt för känsliga och glutenallergiker. Genom att följa detta recept kan vi som håller oss till LCHF njuta av underbart goda kärleksmums utan dåligt samvete. Dessutom passar dessa bakverk utmärkt att frysa ner!

Och själva receptet hittar du på länken: Kärleksmums

2. Chokladbiskvier

Chokladbiskvier
Chokladbiskvier

Chokladbiskvier är perfekta att ta fram när det bli oväntat besök. De klarar sig länge i frysen och äts även med fördel något svala, så att chokladöverdragen är sådär krispigt härliga och goda. I detta recept på chokladbiskvier à la LCHF har vanligt socker bytts ut mot Nick’s Use Like Sugar, som jag ofta återkommer till. 

För att hålla sockret nere ytterligare väljer du med fördel en riktigt mörk choklad – något som i min mening även gör chokladbiskvierna ännu godare med lite kraft i smaken. I stället för vanligt vetemjöl funkar mandelmjöl perfekt som alternativ. Mandelmjöl har en lite nötaktig smak som är som gjord för bakning. Om du vill ha mer tips på hur du bakar LCHF-vänliga chokladbiskvier är det bara att följa mitt recept. 

Det hittar du här på länken: Chokladbiskvier

3. Mumsiga chokladmuffins

Mumsiga chokladmuffins
Mumsiga chokladmuffins

Genom att bjuda på dessa chokladmuffins utlovas en riktig succé bland dina objudna gäster. Chokladmuffinsen har all fluffighet och saftighet som går att önska, utan onödiga mängder socker och kolhydrater. Vanligtvis innehåller chokladmuffins rikligt med socker och vetemjöl, men dessa LCHF-vänliga alternativ håller sig till sötningsmedel, chokladknappar och mandelmjöl. Allt för att minska mängden socker och kolhydrater. 

Detta till trots blir de riktiga små smakbomber som knappt går att urskilja från vanliga chokladmuffins. För dig som äter superstrikt rekommenderas en choklad med 100 procents kakao. Precis som övriga bakverk på listan går chokladmuffins bra att frysa ner. Kom bara ihåg att låta dem tina tillräckligt länge innan servering, så att de inte får en alltför kall kärna. 


Mina mumsiga chokladmuffins hittar du på länken: Chokladmuffins

4. Matgikens blåbärsmuffins

Matgikens blåbärsmuffins
Matgikens blåbärsmuffins

Om du vill bjuda på bakverk utan choklad är detta rätt alternativ på listan. LCHF-vänliga blåbärsmuffins kan faktiskt vara hur gott som helst. Detta recept är fritt från gluten och vetemjöl, vilket gör det perfekt för allergiker och glutenkänsliga. Nyckeln är att byta ut det traditionella vetemjölet mot dels kokosmjöl, dels mandelmjöl, som ger en lite nötig smak till blåbärsmuffinsen. 

Du har dessa små underbart goda bakverk klara på omkring 50 minuter, vilket är värt varenda minut. Dessutom går de utmärkt att frysa ner, men tänk på att låta muffinsen tina ordentligt innan servering, så att de blir sådär härligt fluffiga och goda. Det är bara att följa receptet för ytterligare tips på hur Matgikens blårbärsmuffins bakas till perfektion.

Länk till Matgikens LCHF-vänliga blåbärsmuffins

5. Tjockkockens chokladbollar

Tjockkockens chokladbollar
Tjockkockens chokladbollar

Med en tillagningstid från förberedelse till servering på endast 20 minuter är Tjockkockens chokladbollar tveklöst det enklaste receptet på listan. Det är även det bakverk som är lättast att frysa ner och tina upp utan att vare sig smaken eller konsistensen går förlorad. Att ha LCHF-vänliga chokladbollar i frysen rekommenderas alltså året runt för den som får chokladtokiga LCHF-följare som objudna gäster då och då.

Tjockkockens chokladbollar har en underbar smak som påminner mycket om klassiska recept från barndomen. Många som läser har förmodligen tryckt i sig en och annan chokladboll sedan barndomen och kanske även har ett eget recept med sig därifrån. För dig som har övergått till LCHF går dock för mycket socker bort. Det är bara att höja mängden smör för att få mer fett och smak, medan sockret byts ut mot Nick’s Use Like Sugar (andra liknande sötningsmedel fungerar också alldeles utmärkt). Mitt råd är att rulla en rejäl sats med chokladbollar, eftersom de annars riskerar att gå åt på nolltid. 

Här hittar du Tjockkockens smaskigt goda och LCHF-vänliga chokladbollar

Sammanfattning

Nu när du har tagit del av min lista med 5 nyttiga bakverk att ha i frysen känner du dig förhoppningsvis redo att fylla skafferierna med godsaker. Att baka enligt LCHF är ett växande område där resultaten blir allt bättre ju mer det experimenteras och ju fler som deltar. Det är vanligt att ett nytt recept dyker upp som testas av andra LCHF-anhängare, följt av att recepten vässas ytterligare med hjälp av feedback. Därför är du alltid välkommen att kommentera och dela recepten från LCHF-arkivet. 

Flera av recepten på listan kommer även från andra matprofiler, såsom Tjockkocken och hennes chokladbollar samt Matgiken och hennes blåbärsmuffins. Bakverk som gjort succé online för sina goda smaker i kombination med nyttiga LCHF-anpassning. Jag har velat bidra med en så bred mix av bakverk som möjligt, som samtidigt kan frysas ner utan problem. Varför inte bjuda några icke-invigda och se hur de reagerar på nyttigare alternativ? Ofta märks ingen skillnad, vilket är en av tjusningarna med denna nyttiga kosthållning som heter LCHF.