Hoppa till innehåll
Open navigation

5 nyttiga LCHF-snacks till helgen

Sugen på att pröva nya snacks till helgen? Att hitta nyttiga alternativ till potatischips och godis kan vara en utmaning när det kommer till smaken. Därför har jag listat 5 nyttiga LCHF-snacks där kolhydrater och socker hålls på låga nivåer, samtidigt som underbara smakupplevelser utlovas.  Vad sägs om chili-cheese, ostchips eller ugnsbakad brie och salami? Som du redan vet ger LCHF utrymme för rikliga mängder fett, vilket höjer smaken i alla sammanhang. Dessutom är många av LCHF-snacksen på min lista fyllda med protein och andra...
5 nyttiga LCHF-snacks till helgen

Sugen på att pröva nya snacks till helgen? Att hitta nyttiga alternativ till potatischips och godis kan vara en utmaning när det kommer till smaken. Därför har jag listat 5 nyttiga LCHF-snacks där kolhydrater och socker hålls på låga nivåer, samtidigt som underbara smakupplevelser utlovas. 

Vad sägs om chili-cheese, ostchips eller ugnsbakad brie och salami? Som du redan vet ger LCHF utrymme för rikliga mängder fett, vilket höjer smaken i alla sammanhang. Dessutom är många av LCHF-snacksen på min lista fyllda med protein och andra nyttigheter, till skillnad från de vanliga produkterna du hittar på hyllan i livsmedelsbutiken. Allt för att du ska kunna njuta med gott samvete varje gång snacks-suget trycker på, utan att kompromissa med vare sig smak eller LCHF-dieten.  

1. Blomkålsstavar med dipp

Blomkålsstavar med dipp
Blomkålsstavar med dipp

Blomkål är en grönsak som jag ständigt återkommer till. Det ger en härlig konsistens beroende på hur det tillagas och är ett perfekt substitut till potatis och andra kolhydratrika råvaror. Blomkålsstavar kan låta lite trist om de är råa, men i detta recept river du blomkålen och gör en smet tillsammans med ost. 

Efter att smeten fått grädda i ugnen en stund får du ett underbart substitut till chips och andra liknande snacks. Allt utan att kolhydrater och socker skjuter i höjden. För att maxa smakupplevelsen ytterligare gör du med fördel en smaskig dipp, som kommer att göra succé på fredagsmyset och liknande tillfällen när snacks står på menyn. Jag föreslår en dipp baserad på turkisk yoghurt, paprikapulver, vitlökspulver och lite sting av chili. Om det låter lockande är det bara att följa mitt recept.

Och det hittar du på länken: Blomkålsstavar med dipp

2. Chili cheese

Chili cheese
Chili cheese

Chili cheese har blivit lite av en modern klassiker när det kommer till snacks. Många snabbmatskedjor och gatukök erbjuder chili cheese, men då ofta med mjöl och andra kolhydratrika ingredienser. Genom att hålla chili cheesen så ren som möjligt får du ett riktigt bra alternativ för dig som äter enligt LCHF. Friterad ost med chili! – kan det bli mer LCHF-vänligt och supersmarrigt?

Du får rikliga mängder fett, mycket protein och knappt några kolhydrater att tala om. Chilismaken kommer i detta fall från dels jalapeños, dels sambal oelek, som dessutom ger en aptitretande orange färg till chili cheesen. När det kommer till osten är det bara att välja ut en färskost samt en vanlig ost för rivning, beroende på vad som faller dig i smaken. Här går det verkligen att experimentera med mer smakrika ostar och mildare varianter, för att hitta den perfekta mixen. Kom bara ihåg att göra en rejäl laddning – få snacks är mer omtyckta än chili cheese!

Länk till recept på underbart goda chili cheese

3. Ostchips

Ostchips
Ostchips

Ostchips är en riktigt läcker chipsvariant som många gånger överträffar potatischipsen. Dessutom är det betydligt nyttigare, med mycket protein och fett i stället för onödiga kolhydrater. Det här är det enklaste receptet på listan, men det är inte mindre gott för det. Sammantaget tar ostchipsen 15 minuter att tillaga – från förberedelse till servering.

Du behöver bara riven ost och lite kryddning, så är du i stort sett hemma. Själva smaksättningen kan varieras i det oändliga, med olika kryddor och ostar. Ju fler ostar desto bättre är mina ledord. Jag har valt paprikakrydda och vitlökskrydda, men det är fritt fram för allt från chili till oregano och allt däremellan. Den som vill ha lite tryck i smaken väljer med fördel en starkare ost, medan en mildare ost funkar i alla lägen. Följ mitt recept på ostchips och få tips på hur du tillagar dem på bästa sätt.

Här hittar du mina läckra ostchips för LCHF

4. Grönkålschips

gronkalschips
Grönkålschips

Grönkålschips är ett riktigt nyttigt snacks, utan socker och kolhydrater. Det funkar lika bra till hemmakvällen som för tilltugg på fest. Grönkålschips har varit populärt ett tag nu, eftersom det är lika enkelt som gott. Dessutom optimalt för oss som följer LCHF. Det enda du behöver är egentligen grönkål, olivolja och en ugn, samt valfri kryddning. 

I det här receptet har jag valt cayennepeppar för dess goda chilismak, men andra kryddor såsom vitlökspulver och paprikapulver gör sig också utmärkt till grönkålschipsen. Nyckeln till att lyckas med de perfekta grönkålschipsen är att få till rätt skivor. Därefter får de inte bli brända i ugnen, eftersom det ger dålig smak och ett trist utseende. Här är det viktigt att ha koll så att grönkålschipsen blir sådär härligt frasiga, utan att svartna. Genom att följa mitt recept på grönkålschips får du snacks med den optimala frasigheten.

Och receptet hittar du på denna länk: Grönkålschips

5. Ugnsbakad brie och salami

Ugnsbakad brie och salami
Ugnsbakad brie och salami

Brie och salami är ett klassiskt pålägg på exempelvis baguette, men det funkar också alldeles utmärkt som snacks på egen hand. När det gäller snacks vill man ofta göra det rätt enkelt för sig och detta recept är verkligen hur lätt som helst att följa. Du behöver bara brie, salami och en krydda så har du snart snacksen serverade på soffbordet.

Allt klart på max 10 minuter, efter att det hela fått gona till sig i ugnen på relativt hög värme. Ugnsbakad brie och salami är ett perfekt tilltugg i en LCHF-diet. Ju högre kvalitet på salamin med mindre druvsocker och liknande, desto mer strikta och nyttiga blir snacksen. Allt med bra mängd fett och protein, om du exempelvis följer keto. Knappt några kolhydrater eller socker att tala om, samtidigt som snacksen både är mättande och supergoda!

Länk till supersmarrig ugnsbakad brie och salami

Sammanfattning

Denna lista har tagits fram för att visa på att LCHF inte är en begränsning för smaklökarna. Tvärtom kan den som är lite kreativ höja smakupplevelsen och samtidigt göra kosten nyttigare. Att äta mycket socker och kolhydrater är i många fall en vanesak som går att vänja sig av med. Genom att tillaga riktigt goda alternativ blir resan både mer kulinarisk och lättare att genomföra. 

Just snacks är faktiskt ingen match och du behöver heller inte lägga mycket tid alls för att kunna njuta fullt ut i soffan en fredagskväll. Och detta med gott samvete, eftersom stora mängder fett är en central del i LCHF-kosten. På min lista med 5 nyttiga LCHF-snacks har du kunnat ta del av allt från enkla LCHF-chips till chark såsom salami och brie. Det är bara att gå all-in och fritera och gratinera proteinrik ost eller nyttig blomkål och grönkål. Oavsett vilket recept du väljer kommer ingen tänka tanken på någon trist diet!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *