5 nyttiga och goda broccolirecept
Broccoli är en riktigt nyttig ingrediens, som dock kan bli ganska trist utan rätt tillagning. Broccolin har skrämt bort många skolbarn, men genom rätt smaksättning och timing kan broccolin lyfta till oanade höjder. Det är dessutom en mycket mångsidig kålsort, som kan användas i allt från soppor till gratänger och tillbehör. Den ger rätterna en vackert grön färg, som bjuder in till härliga måltider. Broccolin gör sig utmärkt tillsammans med feta ingredienser som grädde och ost. Du gör den vardagliga menyn betydligt nyttigare, utan att...

Broccoli är en riktigt nyttig ingrediens, som dock kan bli ganska trist utan rätt tillagning. Broccolin har skrämt bort många skolbarn, men genom rätt smaksättning och timing kan broccolin lyfta till oanade höjder. Det är dessutom en mycket mångsidig kålsort, som kan användas i allt från soppor till gratänger och tillbehör. Den ger rätterna en vackert grön färg, som bjuder in till härliga måltider.
Broccolin gör sig utmärkt tillsammans med feta ingredienser som grädde och ost. Du gör den vardagliga menyn betydligt nyttigare, utan att den goda smaken går förlorad. Broccoli är ett fundament i min matlagning och inte minst som tillbehör, istället för kolhydratrika alternativ.
Allt för att göra recepten så LCHF-vänliga som möjligt, med rikliga mängder fett, protein och andra nyttigheter såsom C-vitamin och mineraler. Självklart hålls kolhydraterna samtidigt på mycket låga nivåer. Mitt råd är att låta dig inspireras och involvera ännu mer broccoli i matlagningen!
1. Enkel broccoligratäng

Min enkla broccoligratäng fungerar utmärkt både som huvudrätt och tillbehör. För att kompensera för den energisnåla broccolin adderar jag rikligt med ost och grädde. Det höjer även smakerna och fungerar riktigt bra tillsammans med just broccoli. Även om du inte har broccoli som favorit tror jag att du kommer att uppskatta det här receptet.
Det är inte bara gott, utan också väldigt nyttigt. Du får ordentligt med antioxidanter, kalcium, järn, vitaminer, kalium och B-karoten – näringsämnen som tillsammans bidrar till en hälsosammare diet. Denna broccoligratäng tar inte mer än 30 minuter att laga och är perfekt att ta till i vardagen när inspirationen inte riktigt finns där. En räddare i nöden, med andra ord.
► Mitt recept på en enkel och god broccoligratäng
2. Laxpaj med broccoli och Västerbottensost

Många som saknar kunskap inom LCHF vet inte om att pajer faktiskt kan vara mycket kompatibla med en LCHF-diet. Du behöver faktiskt inte vanligt vetemjöl för att göra pajen riktigt god, utan större mängder kolhydrater. Det gäller verkligen den här laxpajen med broccoli och Västerbottenost – en himmelskt god kombination.
Det finns många bra alternativ till vanligt mjöl, såsom mandelmjöl. Det är faktiskt en av bara tre ingredienser i pajdegen, vid sidan om smör och ägg. Därutöver får du en underbar paj med antingen kallrökt eller gravad lax, Västerbottenost och broccoli. Denna paj är mycket lättlagad och när du väl förberett den låter du den bara gräddas i omkring 40 minuter. Hoppas det smakar!
► Recept på laxpaj med broccoli och Västerbottenost
3. Broccolisoppa

Soppa är verkligen ett perfekt sätt att tillaga broccoli på. Rå har broccolin ingen vidare smak, men genom att mixa den och tillsatta härliga kryddor och andra ingredienser, blir det hur gott som helst med härlig smak och konsistens. Vad sägs om vitlök, grönsaksfond, örtsalt och grädde? Lätta och goda smaker som förhoppningsvis kommer att falla alla kring matbordet i smaken.
Denna broccolisoppa fungerar utmärkt både som förrätt och lunch, beroende på tillbehör. Varför inte tillsammans med ett LCHF-vänligt vitlöksbröd? Valmöjligheterna är närmast obegränsade och du kan addera allt från ägg till korv och bacon, för att göra soppan matigare. Jag rekommenderar dig att göra en stor sats och frysa in, eftersom soppor är perfekta att tina upp alla dagar i veckan – särskilt när inspirationen tryter eller tiden inte finns där.
► Mitt recept på broccolisoppa
4. Ost- och broccolibiffar

Ost- och broccolibiffar är verkligen en familjefavorit, som går mycket snabbt att laga till. Du har rätten serverad på endast 15 minuter, vilket är svårt att slå en stressig vardag. Faktum är att du endast behöver tre ingredienser. Det kanske låter för bra för att vara sant, men trots enkelheten är biffarna fantastiskt goda.
Nyckeln till att lyckas med alla sorters grönsaksbiffar är konsistensen – att de helt enkelt håller ihop. Här gäller det att vara lite försiktig och ta det lugnt när du vänder biffarna i stekpannan. Stek i olja eller liknande så att de inte fastnar och går sönder. Jag rekommenderar att du serverar ost- och broccolibiffarna med en fräsch grönsallad och en god sås. Tips på sås och andra tillbehör får du genom att följa mitt recept.
► Mitt recept på ost- och broccolibiffar
5. Krämig broccolisallad

När broccoli tillagas på rätt sätt är det en lika nyttig som god ingrediens. Det ger dessutom mättnad, vilket behövs när du utesluter kolhydrater. Min krämiga broccolisallad är framtagen för dig som äter LCHF och vill ha alternativ till kolhydratrika tillbehör. Till exempel för att ersätta potatis och annat.
Du låter med fördel salladen stå och dra en stund innan servering – något som bara får smakerna att lyfta ännu mer. Broccolisalladen innehåller solrosfrön och en viktig detalj är att strö över dem först när maten serveras, eftersom de annars kan bli lite degiga och trista. Följer du mitt råd får du det där härliga tuggmotståndet som verkligen är pricken över I:et gör salladen mycket roligare!
► Mitt recept på krämig broccolisallad
Sammanfattning
Syftet med denna lista över recept på broccoli har varit att visa på broccolins mångsidighet.
Ofta lyfts nyttigheten fram när det kommer till broccoli, men det är faktiskt en riktigt god ingrediens om den tillagas på rätt sätt. Broccolin behöver ofta en fet kompanjon för att de goda smakerna ska komma fram och därför är det ett tacksamt tillskott i en LCHF-diet.
Low carb high fat, helt enkelt. Broccoli innehåller knappt några kolhydrater, men är fyllt av kalium, kalcium, järn, selen, B-karoten, C-vitamin, med mera. Nyttigheter som gör varje rätt mycket mer hälsosam. Du som följt mina recept har kunnat ta del av både tillbehör och renodlade varmrätter – och allt däremellan. Hela tiden med broccoli som viktig komponent.
Variation är nyckeln till en riktigt god vardagsmeny och jag hoppas att du har fått några tips på nya sätt att tillaga broccoli på. En lyckad LCHF-kost förenar alltid smak och hälsa och här har absolut broccolin en viktig plats att fylla.