5 recept på LCHF-tillbehör som är dom enda recepten du behöver!

Ju fler tillbehör desto bättre. Håller du med? Då ska du ta del av mina 5 supergoda LCHF-tillbehör, som funkar i alla lägen. Ingenting höjer stämningen mer än när rätt efter rätt dukas upp på matbordet. Men ibland kan det vara svårt att hitta LCHF-vänliga alternativ när inspirationen tryter. Det gäller särskilt tillbehör, som av tradition ofta innehåller mycket kolhydrater och stärkelse.

Om du har idétorka och är ute efter tillbehör inom LCHF så är det bara att följa mina recept, där du hittar allt från mos och stomp till gratänger. Allt utan onödiga kolhydrater, samtidigt som smakerna skjuter i höjden. Självklart har du utrymme för härliga smaksättningar och rikligt med fett, för att täcka upp för energibehovet.

Med recepten i detta inlägget så täcker du in ett rätt stort spann av tillbehör till rätter som man ofta äter. Så spara gärna inlägget och dela det med nära och kära.

Smakliga tillbehör!

1. Ugnsbakad/rostad spetskål

Ugnsbakad/rostad spetskål
Ugnsbakad/rostad spetskål

Spetskål är en underskattad ingrediens som är nära släkt med vitkålen. Fördelen med spetskål är den är lite mildare och lättare i smaken, vilket öppnar upp för mängder av olika smaksättningar. Spetskål kan tillagas på många sätt, men ett av de godaste alternativen är enligt mig att baka den i ugnen.

På så vis får du fram alla underbara smaker. Hur gott låter inte smör, citron och vitlök, toppat med riven parmesanost? Ugnsbakad/rostad spetskål är ett perfekt tillbehör till det mesta – från kött och kyckling till fisk och grönt. Du kan egentligen variera smakerna i det oändliga, men om du vill ha lite tips är det bara att följa mitt recept.

► Här finns mitt goda recept på ugnsbakad spetskål

2. Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng - Det optimala tillbehöret om du äter LCHF.
Vitkålsgratäng

Många huvudrätter kräver en god gratäng för att lyfta. Potatisgratäng kan vara svårt att ersätta, men den här vitkålsgratängen är faktiskt ett riktigt bra alternativ. Du får fantastiska smaker och ett härligt tuggmotstånd. Dessutom kan du ösa på med ännu mer smör, ost och smaksättning, med tanke på vitkålens låga energi, milda smak och låga kolhydratinnehåll.

Min vitkålsgratäng är en riktig smakbomb med mängder av olika ingredienser. Nyckeln är att låta vitkålen ligga tillräckligt länge i ugnen och därigenom ta smak av alla härligheter. Det här är en av mina go-to-tillbehör när jag har gäster, eftersom det uppskattas av i princip alla. Hoppas det smakar!

► Mitt recept på krämig och god vitkålsgratäng

3. Blomkålsmos/blomkålspuré

Blomkålsmos/blomkålspuré – LCHF
Blomkålsmos/blomkålspuré

Mos är en klassiker i svensk husmanskost. Det är i stort sett är ett måste tillsammans med allt från pannbiffar och korv till strömming. Men eftersom potatis går bort inom LCHF, skippar jag potatismoset till förmån för blomkålsmos – även kallat blomkålspuré. Blomkålsmos är ett utmärkt alternativ som passar till det allra mesta på tallriken.

Du undviker kolhydraterna och får samtidigt ett mycket lättlagat recept, som funkar varje dag i veckan. Kom bara ihåg att inte spara in på smöret, utan ös på för att hålla energinivån på tillräckligt höga nivåer. Härliga smaker utlovas, såväl som perfekt konsistens på moset. 

► Mitt recept på krämigt blomkålsmos

4. Smashad blomkål med vitlök och parmesan

LCHF-recept-stompad-blomkal-vitlok-parmesan
Smashad blomkål

Smashad blomkål är en personlig favorit, som verkligen kommer till sin rätt till grillat. Varför inte en köttbit? Att smasha eller stompa olika ingredienser är en trend som dessutom är mycket god. Genom att smasha (alltså krossa) blomkålen uppstår en schysst stekyta, medan mer av blomkålen tar smak av kryddningen i stekpannan.

Ingen mer alldaglig blomkålssmak. Välj i stället att smaksätta med vitlök, parmesan och lite hetta. Jag väljer chili flakes med diverse örter, men alternativen är i stort sett obegränsade. Har jag glömt att skriva att tillbehöret är mycket LCHF-vänligt och även funkar för keto? 

Kom ihåg att inte hålla in på smöret och parmesanen, utan ta i lite extra för att uppnå tillräckliga fettnivåer och underbara smaker.


► Mitt recept på smashad blomkål

5. Enkel broccoligratäng

Enkel broccoligratäng
Enkel broccoligratäng

Om du är ute efter ett enkelt och lättlagat tillbehör är denna broccoligratäng ett perfekt val. Allt med få ingredienser, utan att kompromissa med smakerna. Broccoligratäng fungerar utmärkt både för LCHF och inom keto. Dessutom är broccolin så pass energisnål att du kan addera rikligt med ost och grädde.

Om du gillar broccoli är denna gratäng ett mycket mångsidigt tillbehör, som dessutom är mycket nyttigt och gott. Vad sägs om rikliga mängder antioxidanter, vitaminer, kalcium, kalium och B-karoten? Gratängen tar max 30 minuter att tillaga och har många gånger varit räddaren i nöden för undertecknad när inspirationen saknats. En riktig vardagsfavorit, helt enkelt!

► Recept på min enkla och goda broccoligratäng

Sammanfattning

Avslutningsvis har dessa 5 läckra tillbehör valts ut för att du ska få inspiration till nya rätter på den vardagliga menyn. Just tillbehören är kanske den svåraste biten att få till inom LCHF, särskilt när klassiska rätter står på menyn. Kolhydrater likt potatis, pasta och ris kan verka svåra att ersätta, men det är faktiskt mycket enklare än vad man kan tro. 

Många av mina recept påminner om traditionellt kolhydratrika tillbehör, men har alternativa ingredienser som ger rätt smak och tuggmotstånd – utan att kolhydraterna skjuter i höjden. Målet med dessa tips såväl som min matlagning i övrigt, är att du ska kunna njuta fullt ut av maten med gott LCHF-samvete. Med tanke på hur mycket bättre man mår av LCHF, krävs bara lite ansträngning och inspiration för att maten ska hålla samma standard (om inte högre) än ”vanlig” kosthållning.

Jag hoppas att du har fått tillräckligt med inspiration för att åtminstone pröva något av mina recept på listan. Alla är riktigt goda, jag lovar.

Om du inte nöjer dig med dessa fem, så kan du alltid spana in resten av mina recept på LCHF-tillbehör.