Hoppa till innehåll
Open navigation

5 recept som kräver många ägg

Är ägg också en viktig proteinkälla i din LCHF-kost? Kanske har du ett gäng i kylen och behöver inspiration till några nya rätter där äggen står i centrum? Ägg är en optimal basvara i en kolhydratfattig kost, som alla äggätare borde ha nära till hands i köket. Genom att del av mina 5 recept får du användning av äggen direkt, i allt från äggröra till LCHF-vänlig fläskpannkaka.  Ägg innehåller inte bara fullvärdigt protein, utan även nyttiga fetter och viktiga vitaminer, som bidrar till en sund...
5 recept som kräver många ägg

Är ägg också en viktig proteinkälla i din LCHF-kost? Kanske har du ett gäng i kylen och behöver inspiration till några nya rätter där äggen står i centrum? Ägg är en optimal basvara i en kolhydratfattig kost, som alla äggätare borde ha nära till hands i köket. Genom att del av mina 5 recept får du användning av äggen direkt, i allt från äggröra till LCHF-vänlig fläskpannkaka. 

Ägg innehåller inte bara fullvärdigt protein, utan även nyttiga fetter och viktiga vitaminer, som bidrar till en sund diet. Dessutom är det riktigt gott om det tillagas på rätt sätt! Bland mina recept hittar du något för såväl frukost och mellanmål som lunch och middag. Ägg för hela den dagliga menyn, helt enkelt. Allt mycket lättlagat, så att du ska kunna njuta av maten utan större ansträngning. Häng på och få tips på hur du tillagar ägg på bästa sätt!

1. Äggröra

Äggröra
Äggröra

Äggröra är i mitt tycke ett av de allra enklaste recepten som finns med hänsyn till den goda smaken. Det går knappt att få en godare rätt på kortare tid, helt enkelt. Många har sin egen variant, men ibland är det kul att variera sig. I det här receptet har jag maxat smakerna genom att höja fetthalten för att göra receptet så LCHF-vänligt som möjligt. 

Nyckeln till framgång är att byta ut grädden mot smör och lite crème fraiche. Det ger en underbar syrlighet till äggröran, som balanserar den kryddiga svartpepparn på ett rent himmelskt vis. Genom att följa detta recept får du den perfekta tajmingen på äggröran, med tips på många riktigt goda och LCHF-vänliga tillbehör. En lika god och enkel frukost går knappast att finna.

► Här hittar du receptet: Äggröra

2. LCHF-Pannkaka

LCHF-pannkaka
LCHF-pannkaka

Pannkakor är något som många av oss inte kan vara utan. Det kan dock vara lite av en utmaning att få till goda pannkakor som samtidigt är anpassade för LCHF. Därför har jag tagit fram detta recept, som råder bot på bristen direkt. Allt genom att hålla nere kolhydraterna och samtidigt ge ett fullgott alternativ till vanliga pannkakor. 

Som du säkert redan vet innehåller traditionella pannkakor rikliga mängder vetemjöl, vilket ju går bort för oss som följer LCHF. Genom att byta ut mjölet mot ett LCHF-vänligt alternativ såsom mandelmjöl kan du äta pannkakor med gott LCHF-samvete, utan att kompromissa med smakerna. Genom att klicka in på receptet får du även tips på perfekta tillbehör till dina LCHF-pannkakor och hur de tillagas intill perfektion.

► På länken hittar du de optimala LCHF-pannkakorna: Pannkaka

3. Fläskpannkaka (LCHF)

Fläskpannkaka (LCHF)
Fläskpannkaka (LCHF)

Fläskpannkaka kan vara en riktig höjdare inom LCHF om det tillagas på rätt sätt. Det är en klassiker inom husmanskost som få rätter kan mäta sig med. Du får gott om protein tack vare fläsk och ägg, samtidigt som mjölet lyser med sin frånvaro. Genom att tillsätta mycket grädde höjer du dessutom fetthalten och därmed smaken. 

Det här receptet innehåller även keso och ost, vilket ger ytterligare protein och fett till näringsinnehållet. Gräddost är ett mycket gott alternativ, men vilken mild ost som helst fungerar annars utmärkt. Allt klart på max 40 minuter, vilket är värt varenda minut kan jag intyga. Sedan är det bara att välja ut ett favorittillbehör och servera.

► Här hittar du mitt underbara recept på LCHF-vänlig fläskpannkaka: Fläskpannkaka

4. Egg bites – sous vide

Egg bites – Sous vide
Egg bites – Sous vide

Om du aldrig har hört talas om egg bites så är det hög tid att testa det nu! Egg bites har sitt ursprung i USA och det är en form av hybrid mellan omelett och muffins, som tillagas med olika sorters topping. Det är en riktig god och lyxig frukost, som också funkar perfekt som mellanmål. 

I detta recept har jag har jag valt att tillaga egg bites med sous vide-teknik, vilket innebär att maten tillagas under vakuum. Det ger ett riktigt bra resultat, där sous vide löser en stor del av uppgiften på egen hand. Förberedelserna tar endast 10 minuter, medan själva ”bitsen” sedan tillagas à la sous vide i en timme. Klicka in på receptet för att ta del av många goda alternativ som topping och massa andra tips.

► Och receptet hittar du på länken: Egg bites – Sous vide

5. Fransk omelett champinjonstuvning

Fransk omelett med champinjonstuvning
Fransk omelett med champinjonstuvning

Fransmännen kan sin omelett och i det här franskinspirerade receptet får du en riktigt god variant med härlig champinjonstuvning. Varför inte som en lite lyxigare frukost, brunch eller lättare lunch? Oavsett när rätten serveras bjuds här på härliga smaker från bland annat ägg, lök, vitlök, grädde och timjan. 

Du har omeletten klar på cirka 30 minuter och får ett recept som är helt optimerat för LCHF. Allt med rikliga mängder protein i kombination med nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. Självklart hålls kolhydraterna på så låga nivåer som möjligt, utan att den goda smaken går förlorad. Champinjonstuvningen tar verkligen omeletten till nya höjder och är lika nyttig som god.

► Mitt recept på en underbart god fransk omelett med champinjonstuvning

Sammanfattning

Denna lista med enkla och goda recept på ägg har tagits fram för att visa på äggens mångsidighet. Det fungerar i alla lägen och är lika mättande som nyttigt och gott.

Att ha ägg i kylen är i princip ett måste i mitt kök, eftersom det är en råvara jag ständigt återkommer till när maten behöver serveras snabbt och enkelt. Inte bara för smidigheten och den goda smaken, utan också för näringsinnehållet som är som gjort för LCHF. Knappt några kolhydrater, men desto mer fett, protein och vitaminer.

Dessutom ingår ägg i många familjefavoriter såsom pannkakor och annan husmanskost, vilket visar på äggens centrala roll i svensk matlagning. Förhoppningsvis har du hittat några nya knep för att exempelvis lyxa till omeletten eller höja smaken på äggröran. Ägg kan faktiskt ätas under dygnets alla timmar, stekta eller kokta, pocherade eller bakade i ugn. Oavsett vad du väljer vill jag härmed slå ett slag för ägg som råvara, till frukost, lunch och middag. Hoppas äggen ska smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *