Hoppa till innehåll
Open navigation

6 fantastiska kycklingrecept hela familjen kommer älska!

Har du svårt att få kycklingen att lyfta? Hur populär kyckling än är på tallriken, blir köttet lätt torrt och trist utan rätt timing och smaksättning. Fördelen för oss som äter enligt LCHF är att vi kan tillsätta rikligt med fett för att höja smakerna – utan att kompromissa med dieten.  Kycklingköttet är vanligtvis relativt neutralt och milt i smaken, vilket öppnar upp för mängder av möjligheter när det kommer till kryddning, tillagning och tillbehör. Om du likt mig ofta graviterar mot kycklingdisken i vardagen,...
6 fantastiska kycklingrecept hela familjen kommer älska!

Har du svårt att få kycklingen att lyfta? Hur populär kyckling än är på tallriken, blir köttet lätt torrt och trist utan rätt timing och smaksättning. Fördelen för oss som äter enligt LCHF är att vi kan tillsätta rikligt med fett för att höja smakerna – utan att kompromissa med dieten. 

Kycklingköttet är vanligtvis relativt neutralt och milt i smaken, vilket öppnar upp för mängder av möjligheter när det kommer till kryddning, tillagning och tillbehör. Om du likt mig ofta graviterar mot kycklingdisken i vardagen, men behöver lite inspiration på nya kycklingrätter, ska du ta del av mina 5 fantastiska kycklingrecept! Alla lättlagade och mycket smakrika, för att falla varje enskild familjemedlem i smaken. 

Med smaker från Indien till Italien får du variation på vardagsmenyn och hittar något för alla veckodagar. Häng med och följ recepten till punkt och pricka, eller hämta lite inspiration till dina egna favoriter. Valet är ditt!

 1. Parmesankyckling

Parmesankyckling
Parmesankyckling

Det är ingen slump att du hittar parmesankyckling först på listan över mina kycklingrecept. Om du är ute efter ett lika gott som lättlagat vardagsrecept är denna rätt det perfekta valet. 

Oavsett om du har kyckling i frysen eller precis varit förbi matbutiken, är parmesankyckling ett utmärkt alternativ inom LCHF. I mitt recept utgår jag från kycklingfilé eller lårfilé, men du kan i princip använda vilken styckdel som helst, så länge köttet blir tillräckligt genomkokt. 

Min parmesankyckling innehåller endast 5 huvudingredienser och hela rätten bygger på en lyckad gyllenbrun gratinering. Med parmesan och smetana får du all krämighet du behöver för en riktig smaksensation. Kycklingen serveras med fördel i en ugnsfast form, som ger ett inbjudande intryck på matbordet tillsammans med blomkålsris eller andra tillbehör, som jag tipsar om i själva receptet. 

Receptet hittar du här: Parmesankyckling

2. Kycklinggryta Garam masala

Kycklinggryta med smak av Garam masala
Kycklinggryta med smak av Garam masala

Kyckling är som gjort för kryddiga grytor. När köttet har fått suga åt sig all härlig smaksättning blir det både mört och otroligt gott. En favorit hemma hos mig är kycklinggryta Garam masala, som är enkel att laga och samtidigt bjuder på stor smakrikedom.  

Garam masala är en indisk kryddblandning, där styrkan går att styra efter egen smak. Det finns både mildare och starkare blandningar och du väljer själv vad du föredrar. Nyckeln är att balansera kryddorna med grädde, kokosfett och smetana, vilket både ger smak och tar udden av alltför dominant hetta.

När jag lagar kycklinggryta Garam masala brukar jag göra en rejäl sats för åtminstone 4 till 6 portioner. Som med grytor i allmänhet blir de bara godare om de får stå ett tag, antingen och puttra på låg värme eller ställas av några dagar i kylen.

Mitt recept på Garam masala hittar du här: Kycklinggryta med smak av garam masala

3. Kyckling under täcke

Kyckling under täcke
Kyckling under täcke

Kyckling under täcke är en av mina lättlagade go to-rätter, med ett vackert och inbjudande namn. Mitt recept innehåller enkla och goda smaker för hela familjen, från gammal till ung. I sann LCHF-anda bjuds du på en härligt gratinerad yta, med en smakrik blandning av smetana, grädde, ost och dijonsenap under täcket. 

Jag föredrar kycklinglårfilé eftersom den är fetare och mer smakrik än vanlig kycklingfilé. Båda går dock lika bra utan att receptet behöver ändras. Jag håller inte tillbaka med smakerna, utan tillsätter vitlök, persilja, paprikapulver, purjolök, med mera. Följ mitt recept och få tips på många härliga tillbehör.  

Hela receptet finns på länken: Kyckling under täcke

4. Supergod baconlindad kycklingfilé i ugn

baconlindad kycklingfile i ugn3
Baconlindad kycklingfilé i ugn

Baconlindad kycklingfilé i ugn… Bara namnet! Bacon är ett återkommande inslag i min matlagning inom LCHF, eftersom det ger fett, protein – och inte minst smak! Genom att tillaga kycklingen inlindad i bacon får kycklingköttet en härlig och lite rökig smak. Dessutom med en knaprig yta och mör kärna, för ett underbart och saftigt tuggmotstånd. 

Tänk på att välja en filé av lite högra kvalitet, gärna färsk kyckling utan massa vatten och i värsta fall druvsocker. Innan jag lindar in med bacon så rubbas kycklingen in med vitlök, paprikapulver och salt och peppar. Allt för att ta smakerna till nya nivåer. Med rätt tillbehör blir receptet mycket LCHF-vänligt och du väljer med fördel riktigt fräscha alternativ, som ger balans till den baconlindande kycklingfilén. Till exempel coleslaw och broccoligratäng

Följ receptet här: Baconlindad kycklingfilé i ugn

5. Kycklingköttbullar i god tomatsås

Kycklingköttbullar med basilika i krämig tomatsås
Kycklingköttbullar med basilika i krämig tomatsås

Kycklingköttbullar ger enligt mig välkommen variation till de klassiska köttbullarna. Genom att byta ut nöt- eller fläskfärs mot kycklingfärs öppnar du upp för nya smaksättningar. Det här är en familjefavorit som funkar alla dagar i veckan, från trista måndagar till festliga helgdagar. 

Jag låter kycklingköttbullarna koka med i tomatsåsen, för att göra dem till riktiga små smakbomber! Med tanke på att kyckling är relativt magert har du utrymme att tillsätta rikligt med fett i såsen. Mycket grädde, med andra ord. 

Dessutom kan du gå loss med kryddningen och pröva dig fram medan såsen står och puttrar. I mitt recept får kycklingköttbullarna ta smak av bland annat vitlökspulver, basilika, örtsalt, med mera. 

Hela receptet finns på länken: Kycklingköttbullar med basilika i krämig tomatsås

6. Ugnsstekt kycklingfilé på grönsaksbädd

Ugnsstekt kycklingfilé på grönsaksbädd
Ugnsstekt kycklingfilé på grönsaksbädd

Om du är ute efter ett riktigt lättlagat och gott recept med kycklingfilé, där du tillagar allt i en och samma form, då är detta receptet för dig.

Ugnsstekt kycklingfilé i ugn på en grönsaksbädd, det är ett sånt där “goto-recept” när du inte riktigt vet vad du ska laga.

Det är snabbt, lätt och otroligt gott.

När det gäller grönsakerna, då kan du välja att tömma kylen på de grönsaker du har, eller som kanske är på väg att bli dåliga för detta är ett recept som ger dig själva grunderna och sen kan man byta ut och experimentera bäst man vill själv.

Receptet finns här: Ugnsstekt kycklingfilé på grönsaksbädd

Summering av mina fantastiska kycklingrecept för hela familjen

Slutligen har mina 5 kycklingrecept valts ut för att göra kycklingen lite roligare. När inspirationen tryter i vardagen är det lätt att det blir samma rätt gång på gång. Samtidigt finns så många möjligheter med kyckling som råvara – bara man tar sig över tröskeln till att prova någonting nytt. 

Rubriken är som bekant kycklingrecept som hela familjen ska tycka om och därför hålls recepten lättlagade och inte alltför komplicerade i smakerna. Samtidigt utlovas härliga och smakrika måltider, som trots sin enkelhet gör sig lika bra till fest. 

Kyckling är ett en mångsidig råvara där det är värt att lägga några kronor extra för högre kvalitet. På så vis slipper du onödiga mängder vatten, till förmån för mer smak och bättre näringsvärde. Eftersom kycklingen är relativt mager finns utrymme för härligt feta tillsatser, såsom grädde och smetana. Du höjer smakerna till skyarna och håller samtidigt kolhydraterna nere på minimum. Hoppas det ska smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *