6 goda glutenfria matpajer
Är du sugen på paj men har svårt att hitta LCHF-vänliga alternativ? Det är lätt att tro att paj går bort inom LCHF, men med rätt mjölsort är det ett utmärkt val på menyn. Dessutom finns riktigt bra glutenfritt mjöl – perfekt för dig som är känslig eller allergisk mot gluten. Du håller kolhydraterna på låga nivåer och får samtidigt riktigt goda smaker – att likna vid en helt vanlig paj. Paj är lika gott till vardags som till fest och jag har listat 6...
Är du sugen på paj men har svårt att hitta LCHF-vänliga alternativ? Det är lätt att tro att paj går bort inom LCHF, men med rätt mjölsort är det ett utmärkt val på menyn. Dessutom finns riktigt bra glutenfritt mjöl – perfekt för dig som är känslig eller allergisk mot gluten. Du håller kolhydraterna på låga nivåer och får samtidigt riktigt goda smaker – att likna vid en helt vanlig paj.
Paj är lika gott till vardags som till fest och jag har listat 6 glutenfria matpajer, som kan serveras både som förrätt och varmrätt – varje dag i veckan. Många gånger är det få rätter som slår en riktigt god paj och mitt mål är att du ska kunna njuta fullt ut, utan att behöva bekymra dig om onödiga kolhydrater. Du hittar allt från köttrika pajer till vegetariska alternativ, beroende på vad du föredrar i stunden. Hoppas pajen smakar!
1. Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)
En av de mest klassisk ostpajerna är Quiche Lorraine, med franskt ursprung. Närmare bestämt från regionen Lorraine. I detta recept får du rikligt med ost, vilket ger pajen en mycket len känsla och god smak.
Varför inte fylla pajen med flera sorter av dina favoriter? Du kan även hålla dig till en sort, som gärna får vara lite starkare om jag får välja. Genom att byta ut vetemjöl mot mandelmjöl och kokosmjöl får du en lika LCHF-vänlig som glutenfri paj, med mycket låga mängder kolhydrater.
Ost och skinka sitter närmast ihop både som ord och ingredienser. Men det stannar inte där. Pajen innehåller många andra härligheter, såsom purjolök, vitlök och paprikapulver. Allt för att höja smakerna till nya nivåer, utan att frångå traditionen helt och hållet. Det här är en paj som jag i princip kan lova att alla gäster kommer att älska, såväl som hela familjen.
► Mitt recept på Ost och skinkpaj/Quiche Lorraine
2. Köttfärs/tacopaj med oliver och tomater
Tacopaj har kommit att bli lite av en modern klassiker i svensk matlagning och den uppskattas ofta av hela familjen. Det här är en riktigt matig paj som samtidigt har låga mängder kolhydrater, tack vare att vetemjölet bytts ut mot mandelmjöl och sesammjöl.
De ger ordentlig mättnad och en smak som påminner en hel del om originalet.
Med tanke på att det är en tacopaj behövs förstås en lite kryddig smaksättning till köttfärsen. Ett problem är dock att många kryddblandningar som du hittar i butiken innehåller socker. Genom att följa mitt recept på köttfärs/tacopaj med oliver och tomater får du heta och goda smaker – helt utan socker men just såsom en tacokrydda ska smaka enligt mig. Du toppar självklart pajen med smakrika oliver och mogna körsbärstomater.
► Mitt recept på köttfärs/tacopaj
3. Bacon och paprikapaj
Bacon och paprikapaj är lika gott som det låter. Bacon är en personlig favorit som höjer smaken, proteinnivån och fetthalten – som gjort för LCHF. Dessutom är det en ingrediens som både kan användas som smaksättning och bärande råvara, beroende på rätt. I detta fall fungerar baconen framförallt som smaksättare i fyllningen, tillsammans med paprika – en underbar kombo.
Precis som alla andra pajer på min lista är denna bacon och paprikapaj glutenfri och anpassad för LCHF. Allt tack vare en mix av mandelmjöl och kokosmjöl, vid sidan om en matsked fiberhusk som ersätter glutenet på ett mycket bra sätt. Det här är en enkel och lättlagad paj, som kan serveras när som helst – även på fest!
► Ett mycket gott och lättlagat recept på Bacon och paprikapaj
4. Västerbottenostpaj
Västerbottenostpaj går även under namnet Västerbottenpaj och oavsett namn är det en riktig klassiker. Det är inte så konstigt, eftersom Västerbottenostpaj är så underbart gott! Precis som i de andra recepten har jag bytt ut vetemjölet mot mandelmjöl och kokosmjöl.
Fyllningen är mycket enkel, med endast fyra ingredienser. Här spelar Västerbottensosten den självklara huvudrollen, med sin karaktäristiska lite starkare smak som verkligen höjer pajen till skyarna. Det är en riktigt matig och god paj som med fördel serveras som huvudrätt, även om den också fungerar utmärkt som förrätt till festen.
Om du hellre vill skippa pajskalet, då kan du göra denna variant istället: Degfri Västerbottenpaj
En ytterligare detalj som är viktig att poängtera är att Västerbottenostpaj går mycket snabbt att laga till. Det tar omkring 35 minuter, vilket är snabbast på denna lista över glutenfria pajer.
En sak till! Västerbottenostpaj är mycket enkelt att tillaga och tar max 35 minuter.
► Här hittar du mitt goda recept på Västerbottenpaj
5. Broccoli och ädelostpaj
För dig som äter lakto-ovo-vegetariskt är denna paj ett utmärkt alternativ. Den är enkel att tillaga och dessutom riktigt god, där kombinationen av ädelost och broccoli verkligen sticker ut. Det är något med den magra broccolin som lyfter när den sammanförs med olika typer av ostar. Och inte minst som fyllning i en god paj. En av mina personliga favoriträtter där jag årligen varierar mellan många olika pajer. Det gäller till både vardags och fest.
I detta recept använder jag mig av klassikern Kvibille Ädelost, men andra alternativ går också bra. Ädelosten är relativ kraftig och gör pajen till en riktig smakbomb. Självklart helt anpassad efter LCHF, med glutenfritt mjöl som passar både glutenkänsliga och allergiker. Fyllningen innehåller endast 5 ingredienser, mycket lättlagat helt enkelt. När de väl gräddats färdigt tillsammans över en fantastisk pajbotten, utlovas underbara smaker!
► Mitt goda recept på Broccoli och ädelostpaj
6. Laxpaj med broccoli och Västerbottenost
Laxpaj med broccoli och Västerbottenost är en riktigt god paj, som förenar det bästa av broccolin och laxen. Du kan välja mellan antingen kallrökt eller gravad lax, beroende på vad du föredrar. Västerbottenosten ger dig allt fett och protein du behöver för en LCHF-diet, samtidigt som den gifter sig perfekt med laxen.
För att hålla kolhydraterna på låga nivåer innehåller pajdegen mandelmjöl istället för vetemjöl – helt utan gluten. Pajdegen innehåller faktiskt bara tre ingredienser: mandelmjöl, smör och ägg. Det är en mycket lättlagad paj, som tar omkring 55 minuter att tillaga, förberedelser och gräddning inkluderat. Mitt tips är att grädda flera stycken på en gång, eftersom pajen annars riskerar att gå åt fort!
► Här hittar du mitt recept på laxpaj med broccoli och Västerbottensost
Sammanfattning
Målet med denna lista över glutenfria pajer har varit att belysa pajens självklara roll i en LCHF-diet – även för dig som vill undvika gluten. Det är bara att byta ut det vanliga vetemjölet mot LCHF-vänliga alternativ, såsom mandelmjöl och kokosmjöl. Du får alla smaker du känner igen, samtidigt som kolhydraterna närmast raderas ur bilden.
Om du inte redan visste det så är paj något jag verkligen älskar. Därför ligger denna lista över paj mig särskilt om hjärtat. Förhoppningsvis har du fått lite inspiration på vägen genom att följa mina recept. Det är bara att ta dem vidare och experimentera precis som du önskar.
Paj kan varieras i oändlighet, genom att byta ut ostar, kombinera flera olika ostar, vid sidan om andra smakrika ingredienser. Glutenfria pajer kan göras vegetariska såväl som med kött, helt enligt dina önskemål. En annan fördel är enkelheten, där förberedelserna går mycket snabbt, medan ugnen gör resten! Länge leve pajen!