6 goda och lättlagade recept med torskrygg

Behöver du inspiration till nya sätt att tillaga torskrygg på? Torskryggens ädla smak och fasta kött är en höjdare till såväl vardags som till fest. Dessutom är denna bit av torsken mycket rik på protein och relativt mager. Det lämnar utrymme för feta och goda såser, som höjer smakerna till skyarna och gör måltiderna optimala för LCHF. Torskryggen är en mycket mångsidig råvara, vilket gör att du kan experimentera med smaksättning och kryddor. 

Oavsett om du är sugen på enklare smaker eller vill åt lite mer udd, hittar du förhoppningsvis en ny favorit här på listan. Bland recepten finns både husmansklassiker med pepparrot samt blomkålspuré, och Italien-inspirerade rätter som pestoöverbakad torskrygg. Varför inte en vardagsräddare som torsk i ugn? Eller en lyxig festmåltid såsom smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör? Allt mycket lättlagat, så att du inte är helt utmattad när maten ska serveras. 

1. Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör
Smörstekt rimmad torskrygg med rödbetsfräs och brynt smör

Den här rätten är precis lika god som den låter. Torskrygg med brynt smör är en traditionell rätt, som här piffas upp med rödbetsfräs. Lika gott som vackert på tallriken. Du bjuds på klassiska smaker, där varje enskild ingrediens kommer till sin rätt. En viktig liten detalj är att ha kapris i rödbetsfräsen, vilket ger en härlig sälta och syrlighet, som kompletterar rödbetornas sötma rent utsökt.

Det enda som tar lite tid är att rimma själva torskryggen, eftersom den ska stå någon timme för att ta smak och bli fastare i köttet. Annars är receptet väldigt enkelt, där väntan är värd varenda minut. Rätten kan serveras varje dag i veckan och inte minst vid lite festligare tillfällen. Du får en LCHF-vänlig måltid med både fett och protein.

Mitt supergoda och enkla recept på smörstekt rimmad torsk med rödbetsfräs och brynt smör

2. Torskrygg i bacon- och gräslökssås 

Torskrygg i bacon- och gräslökssås
Torskrygg i bacon- och gräslökssås

Om du inte har testat kombinationen torskrygg och bacon är det hög tid nu. Det kan låta som en lite udda mix, men faktum är att baconets fett, rökighet och sälta verkligen gör sig utmärkt med just torskrygg. Gräslöken bidrar i sin tur med en blommig sötma, för perfekt balans i smakerna. Självklart är rätten anpassad för LCHF, med rikliga mängder fett och protein.

Detta recept på torskrygg i bacon- och gräslökssås är en gratäng som är mycket lätt att tillaga. Du har den serverad på endast 30 minuter, vilket gör den perfekt en trött måndag när energin inte riktigt räcker till för mer avancerade måltider. Smakerna är samtidigt lika goda för festen och passar gammal som ung. En riktig familjefavorit, helt enkelt!

Och själva receptet hittar du här: https://www.lchfarkivet.se/recept/torskrygg-i-bacon-och-graslokssas/

3. Pestoöverbakad torskrygg

Pestoöverbakad torskrygg
Pestoöverbakad torskrygg

Detta recept på pestoöverbakad torskrygg är mycket gott och kan varieras beroende på hur mycket tid du vill eller kan lägga ner. Den enkla varianten görs på färdigrimmad torskrygg och pesto från butiken, vilket ger dig en av de lättaste rätterna på torskrygg som går att finna – utan att kompromissa med smakerna. Du har då torskryggen serverad på 20 till 25 minuter. 

Vill du lyxa till det rimmar du torskryggen själv, vilket tar någon timme extra. Att göra sin egen pesto är självklart optimalt, eftersom ingenting slår en hemlagad variant. Det är bara att klicka på länken om du vill ha tips på en riktigt god egen pesto. Jag lovar att det värt mödan, oavsett om du använder den till torskrygg eller någon annan måltid. 

Mitt läckra recept på pestoöverbakad torskrygg: https://www.lchfarkivet.se/recept/pestooverbakad-torskrygg/

4. Smörstekt torskryggfilé med pepparrot och blomkålspuré

Smörstekt torskryggfilé med pepparrot och blomkålspuré
Smörstekt torskryggfilé med pepparrot och blomkålspuré

Smörstekt torskryggfilé med pepparrot och blomkålspuré är en klassiker inom svensk husmanskost. Trots att rätten endast tar 35 minuter från förberedelse till servering är det en rätt som verkligen kommer imponera på gästerna. Det kanske inte är något man lagar varje dag i veckan, men med tanke på tillagningstiden funkar det egentligen när som helst.

Receptet innehåller bara några få ingredienser, vilket ger en måltid med rena och ädla smaker. Pepparrot bidrar med lite sting, medan blomkålspurén ger en mildare krämighet. Mitt tips är att inte hålla tillbaka med grädden, eftersom rätten med sin magra och proteinrika torskrygg lämnar utrymme för mycket fett. Allt för att du ska få en måltid som är perfekt för dig som följer LCHF.

Ta del av receptet genom att följa länken: https://www.lchfarkivet.se/recept/smorstekt-torskryggfile-med-pepparrot-och-blomkalspure/

5. Torsk i ugn

torsk i ugn1
Torsk i ugn

Mitt recept på torsk i ugn är precis lika lätt att tillaga som det låter. Det innehåller endast fyra ingredienser och tar totalt 25 minuter att få till. Ibland är de enkla smakerna allra godast och så är verkligen fallet med denna torsk i ugn. För att få rätten att flyga föreslår jag att du väljer en lite finare bit av torsken, såsom just torskrygg. Gärna en högre variant, som inte riskerar att bli överstekt när den får stå och gona till sig i ugnen.

Här erbjuds lika enkla som goda smaker från smör, citron och svartpeppar. De tar inte över, utan låter fiskens härliga smak få stå i centrum. Låt dig inte luras av enkelheten, för det här receptet är verkligen riktigt gott och passar dessutom hela familjen. Om du vill ha fler tips på hur torsk i ugn tillagas snabbt och enkelt är det bara att följa receptet.

Mitt enkla och supergoda recept på torsk i ugn.

6. Parmesan- och mandelpanerad torsk

Parmesan och mandelpanerad torsk
Parmesan och mandelpanerad torsk

Parmesan- och mandelpanerad torsk är en mycket enkel rätt som samtidigt bjuder på milda, underbara smaker. Mandel gör sig utmärkt med torsk och kompletteras även på ett rent ljuvligt sätt med parmesanen och dess sälta. Om du vill ha en måltid som går fort att laga har du kommit rätt, eftersom detta recept går på blott 25 minuter, från förberedelse till servering. 

Dessutom får du allt protein och fett du behöver, utan onödiga mängder kolhydrater. Optimalt för en strikt LCHF-diet, med andra ord. Som tillbehör föreslås en enkel broccoligratäng, som också håller sig inom ramarna för LCHF. Om du vill ha fler tips på hur du tillagar parmesan- och mandelpanerad torsk är det bara att följa mitt recept.

Och det hittar du på länken: https://www.lchfarkivet.se/recept/parmesan-och-mandelpanerad-torsk/

Sammanfattning

Målet med att lista dessa 6 goda och lättlagade recept har varit att visa på torskryggens mångsidighet. Det är en bit av torsken som bjuder in till stor variation i matlagningen, där du kan smaksätta med allt från feta mjölkprodukter till starkare kryddor och ingredienser med sting, såsom pepparrot och chili. Få råvaror slår torskrygg vad gäller proteinhalt och nyttiga fetter, som gjorda för LCHF.  

Jag har försökt bidra med bredd i recepten, utan att något av dem är särskilt svårt att tillaga. Enkelt och gott har varit ledorden och många rätter går att få till på under halvtimmen. Torskrygg är en relativt lyxig råvara, som kan köpas både färsk och fryst, beroende på budget och tillfälle. Gemensamt för en torskrygg av hög kvalitet är att den är riktigt fast och fin i köttet och faller sönder på ett karaktäristiskt vis när kniven skär igenom. Hoppas det ska smaka!