Hoppa till innehåll
Open navigation

6 goda recept för chokladälskaren

Älskar du också choklad? Det är ingen ovanlig passion, men desto svårare att lyckas med inom LCHF. Choklad innehåller ju vanligtvis rikliga mängder socker, men genom att byta ut den snabba energin mot ett passande sötningsmedel undviker du massa tomma kalorier. Faktum är att olika former av choklad är bra alternativ för en kolhydratfattig kost, eftersom det ofta innehåller rikligt med fett – perfekt för LCHF.  På min lista med 6 goda recept för alla chokladälskare hittar du även mejerifria produkter, för veganer, allergiker och...
6 goda recept för chokladälskaren

Älskar du också choklad? Det är ingen ovanlig passion, men desto svårare att lyckas med inom LCHF. Choklad innehåller ju vanligtvis rikliga mängder socker, men genom att byta ut den snabba energin mot ett passande sötningsmedel undviker du massa tomma kalorier. Faktum är att olika former av choklad är bra alternativ för en kolhydratfattig kost, eftersom det ofta innehåller rikligt med fett – perfekt för LCHF. 

På min lista med 6 goda recept för alla chokladälskare hittar du även mejerifria produkter, för veganer, allergiker och laktoskänsliga. Här finns flera underbara efterrätter som är LCHF-vänliga utan att kompromissa med smakerna. Allt från chokladmousse och pudding till kladdkakor och muffins. Om det låter lockande är det bara att följa med på resan in i chokladfabriken à la LCHF. 

1. Supergod chokladmousse

Supergod chokladmousse
Supergod chokladmousse

Om du är ute efter en lättlagad efterrätt är denna chokladmousse rätt val. Den tar bara 20 minuter att tillaga, och efter att den har fått stå kallt en stund är det bara att servera. Chokladmousse fungerar lika bra till vardags som till fest och detta recept är dessutom anpassat för oss som följer LCHF

Du bjuds på hög fetthalt från smör och grädde, medan sockret byts ut mot sötningsmedel. Ett bra alternativ är Sukrin Gold, men andra sötningsprodukter fungerar också utmärkt. Mitt råd är att skippa lättare alternativ såsom mejeriprodukter med låg fetthalt, till förmån för fet grädde och riktigt smör, som både höjer smaken och gör chokladmoussen LCHF-vänlig. Ju fetare mousse, desto godare smak – något som också minskar behovet av vanligt socker. För att tillaga den perfekta LCHF-chokladmoussen är det bara att följa mitt recept.

►  Och det hittar du på länken: Chokladmousse

2. Supergod chokladkaka

Supergod chokladkaka
Supergod chokladkaka

Chokladkakor kommer i otaliga former och detta recept är en riktig höjdare, trots låga mängder socker. Det är en LCHF-vänlig chokladkaka som endast innehåller 5 ingredienser, vilket underlättar inköp och gör kakan lätt att svarva ihop. Faktum är att den endast tar drygt en kvart att tillaga. Antingen serverar du den härligt krämig direkt efter tillagning, eller låter den stelna någon timme i kylen. 

Oavsett val får du en riktigt god chokladkaka där det mesta av sockret har bytts ut mot Nick’s Use Like Sugar. Genom att välja en mörk choklad med hög kakaohalt håller du nere sockret och kan äta relativt strikt LCHF. Mitt råd är att servera chokladkakan med lite vispad grädde och färska bär, för en härlig balans på smakpaletten. Denna chokladkaka är perfekt för hela familjen och kan serveras varje dag i veckan med lika lyckat resultat varje gång.

►  Mitt recept på en LCHF-vänlig och supergod chokladkaka

3. Nyttig mejerifri chokladpudding

Nyttig mejerifri chokladpudding som är helt perfekt för dig som äter LCHF
Nyttig mejerifri chokladpudding

Det här är ett supergott alternativ för dig som vill undvika mejeriprodukter. I stället för mjölkbaserade ingredienser innehåller denna chokladpudding kokta ägg, vilket kanske låter lite märkligt, men ger en riktigt härlig konsistens. Äggvita är känt för sin fluffighet och genom att mixa ägg tillsammans med kokosmjölk får du ett fullgott substitut till vanlig chokladpudding. Dessutom med höga halter av både protein och fett, som gjort för LCHF.

Oavsett om du bjuder till fest eller bara är sugen på en godsak i vardagen gör denna chokladpudding jobbet. Du behöver bara 5 ingredienser och har efterrätten klar på max 20 minuter. Sedan är det bara att låta chokladpuddingen stelna en stund i kylen för rätt konsistens och svalhet. När den väl ställs på bordet utlovas en riktig smaksensation! 

►  Mitt recept på en nyttig och god mejerifri chokladpudding

4. Mumsiga chokladmuffins

Mumsiga chokladmuffins
Mumsiga chokladmuffins

Chokladmuffins innehåller vanligtvis både socker och vetemjöl, men i denna variant lyser bägge ingredienser med sin frånvaro. Trots det får du riktigt goda chokladmuffins med sådär härligt fluffig konsistens. Nyckeln är att byta ut vetemjölet mot mandelmjöl, som både smakar gott och innehåller få kolhydrater. 

Som sötning använder jag Nick’s Use Like Sugar, men andra sötningsmedel går också bra. För den som äter väldigt strikt LCHF rekommenderas chokladknappar med 100 procents kakao, vilket faktiskt ger en förvånansvärt god smak utan bitterhet. Om du inte får tag på chokladknappar kan du i stället krossa mörk choklad med hög kakaohalt. Denna efterrätt går på drygt en halvtimme att tillaga och kommer att imponera stort på gästerna, oavsett om de följer LCHF eller ej.

► Länk till riktigt mumsiga chokladmuffins

5. Tjockkockens chokladbollar

Tjockkockens chokladbollar
Tjockkockens chokladbollar

Tjockkockens chokladbollar har en härligt traditionell smak, som nästan alla uppskattar. De flesta av oss har rullat chokladbollar som barn och många har säkert fortsatt upp i vuxen ålder. Men när det är dags för en sundare diet med LCHF ryker ofta chokladbollar och andra sötsaker från matsedeln. Därför har jag valt att presentera Tjockkockens chokladbollar, som är anpassade för alla LCHF-fantaster. 

Genom att öka mängden smör höjs både smaken och fettet till rätt nivåer. Det minskar behovet av socker och gör att sötningsmedlet inte sticker ut i smaken. I detta fall har jag valt Nick’s Use Like Sugar, men precis som vanligt finns många andra bra sötningsmedel att välja mellan. Dessa chokladbollar går riktigt snabbt att rulla till och du har de serverade på endast 20 minuter. Gör många, för de riskerar att gå åt. Och det snabbt!

► Tjockkockens underbara chokladbollar hittar du på länken: Chokladbollar

6. Kladdkaka

Kladdkaka – Magiskt god!
Kladdkaka – Magiskt god!

Kladdkaka är en svensk klassiker som många av oss inte kan vara utan. Därför har jag tagit fram en variant som är anpassad för LCHF, så att du slipper lida av kladdkakebrist i onödan. Detta recept fungerar faktiskt även för dig som äter strikt keto och det är även fritt från gluten. Alltså lämpligt för såväl allergiker och glutenkänsliga som diabetiker.

Det kanske låter som att det skulle ta udden av smakerna, men så är inte fallet alls. Genom att tillsätta rikligt med smör höjer du smakerna – gärna ett saltat smör som framhäver chokladen. För att hålla kolhydraterna nere ingår mandelmjöl, som är en fullgod ersättare till vetemjöl. I stället för socker använder jag i vanlig ordning Nick’s Use Like Sugar, eftersom det är en riktigt grym produkt att baka med. För att få till en kladdig och god konsistens utan gluten är xantangummi ett hett tips – perfekt för LCHF-bakning. 

► Ta del av min supergoda kladdkaka på länken: Kladdkaka

Sammanfattning

Denna lista med 6 recept för chokladälskare har tagits fram för att även du som följer LCHF ska kunna njuta av härlig choklad. Att få till goda efterrätter är en av de största utmaningarna i en kolhydratfattig kost, men ju fler som följer LCHF desto godare och nyttigare blir alternativen. Recepten kommer inte bara från LCHF-arkivet, utan även från andra matprofiler som vill vara med och bidra till att höja smakerna för oss som ratar kolhydrater i möjligaste mån.

Du känner förmodligen igen alla dessa chokladdrypande efterrätter på listan och har säkert bakat minst någon av dem själv. Målet har också varit att smakerna ska påminna om klassikerna, men utan massa onödigt socker. På så vis blir chokladen faktiskt ett välkommet tillskott i dieten, med fett och nyttig kakao som du kan äta utan dåligt LCHF-samvete. Som vanligt uppmuntras du att experimentera med recepten och gärna komma med egna tips på goda tillbehör och liknande, genom att kommentera på sajten eller i sociala medier. Hoppas det ska smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *