6 härliga recept med färsk basilika
I min värld är basilika synonymt med sommaren. Det är en härligt aromatisk krydda, som får mina rätter att lyfta året runt. Är du sugen på basilika men har svårt att hitta inspiration till nya rätter? Ta då del av mina goda recept där basilikan har huvudrollen. Du hittar allt från renodlade varmrätter till enskilda tillbehör såsom pesto. Till och med drinkar – här i form av Gin basil smash, perfekt att servera som fördrink på festen. Här finns även vegetariska såväl som animaliska alternativ,...

I min värld är basilika synonymt med sommaren. Det är en härligt aromatisk krydda, som får mina rätter att lyfta året runt. Är du sugen på basilika men har svårt att hitta inspiration till nya rätter? Ta då del av mina goda recept där basilikan har huvudrollen. Du hittar allt från renodlade varmrätter till enskilda tillbehör såsom pesto. Till och med drinkar – här i form av Gin basil smash, perfekt att servera som fördrink på festen.
Här finns även vegetariska såväl som animaliska alternativ, helt enligt dina önskemål. Allt helt anpassat för en LCHF-diet, för att piffa till både vardagsmenyn och festmåltiden. Basilikan är extremt mångsidig och kan varieras i det oändliga. Låt dig inspireras genom att följa mina recept och för kärleken till basilikan vidare. Glöm bara inte att garnera med basilika så fort du får tillfälle!
1. Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås har underbara medelhavssmaker, som verkligen kommer till sin rätt under sommarhalvåret. Det är en tid då tomaterna är riktigt söta och goda, samtidigt som basilikan mår som bäst. Tomat och basilika utgör en svårslagen kombo, som torsken kommer att ta smak av på ett rent himmelskt vis när den tillagas i ugnen.
Såsen innehåller även grädde och smetana, som höjer fetthalterna och smakerna. Allt under riven parmesan eller Grana Padano, perfekt att gratinera med. Om du vill ge rätten lite hetta rekommenderar jag en knivsudd cayennepeppar eller chili, där du prövar dig fram helt efter eget huvud. Genom att följa mitt recept ger jag även tips på bra LCHF-vänliga alternativ som tillbehör.
► Mitt recept på gratinerad torsk i tomat- och basilikasås.
2. Zucchinisoppa med basilika och citron

Denna zucchinisoppa bjuder på härligt somriga smaker – perfekt till lunchen eller som förrätt. Oavsett val blir det inte mycket fräschare än så här. Soppan är dessutom helt vegetarisk och utan mejerier, för dig som inte äter kött eller bara vill inkorporera mer grönt i dieten.
Zucchini är en av mina favoriter som bas i soppor, eftersom den både har en god saft och ger lite stuns i konsistensen. Hur gott låter inte zucchini tillsammans med basilika, citron, vitlök och olivolja? Ljuv musik i mina öron. Häll i en skvätt vitt vin för att få den där riktigt ädla smaken på soppan. Om du inte vill hålla receptet helt mejerifritt rekommenderar jag att du strilar över lite riven parmesanost, vilket gör soppan mer matig, fet och proteinrik.
► Mitt recept på Zucchinisoppa med basilika och citron
3. Lisas basilikakyckling

Lisas basilikakyckling har fantastiska smaker från Italien, med pancetta och riven parmesanost. Jag fick receptet skickat till mig på Instagram och tyckte verkligen det var värt att lyfta fram.
Det är ett lika gott som lättlagat recept, som du har serverat på max 30 minuter. Basilika och kyckling är som gjorda för varandra och smakerna höjs ytterligare av den härligt salta pancettan. Den kan bytas ut mot bacon eller tärnat fläsk, även om pancetta är något alldeles extra.
Lisas basilikakyckling är mycket LCHF-vänlig tack vare rikligt med grädde och riven parmesan, tillsammans med proteinrik kyckling. Det är bara att garnera med basilika och servera!
► Recept på Lisas basilikakyckling
4. Klassisk pesto

Att göra en egen pesto är svårslaget. Jag använder relativt ofta färdigköpt pesto i vardagen, men det kan faktiskt inte jämföras med en hemmagjord variant. Särskilt inte om receptet håller måttet! Den klassiska peston innehåller förstås rikligt med basilika, som ger röran dess fantastiska gröna färg och mycket av dess goda smak.
Pesto kan varieras på mängder av olika sätt, men i det här receptet har jag valt att hålla det traditionellt. Vi snackar pinjenötter, vitlök, basilika, olivolja, parmesanost, salt och peppar – varken mer eller mindre. Även om namnet pesto är sprunget ur betydelsen ”att stöta” (i mortel), blandar jag i detta recept ingredienserna i en mixer. Peston blir hur god som helst och tar bara 10 minuter att laga till – värt varenda minut, även om det hade tagit en timme eller två.
► Mitt recept på klassisk pesto
5. Gin basil smash

Här kommer kanske ett litet oväntat recept – en drink baserad på basilika. Det är faktiskt en LCHF-drink, där du slipper sockerlagens tomma kalorier. Med sin intensivt gröna färg är Gin basil smash verkligen en drink som drar blickar till sig. Den har en fräschhet som hör sommaren till, oavsett tid på dygnet.
Varför inte servera den som fördrink på sommarfesten? Fördelen är att Gin basil smash även ger lite, lite mättnad (du kommer inte bli helt mätt, men desto gladare). Drinken innehåller bara några få ingredienser och går blixtsnabbt att få till. Välj den ginsort du föredrar och du är snart hemma. Precis som för övriga recept så får du verkligen inte glömma att garnera med en kvist basilika, något som ger drinken ett lika elegant som inbjudande intryck.
► Mitt recept på den fantastiskt goda drinken Gin basil smash
6. Kall basilikasås

Goda kalla såser till sommarens grillaftnar kan man inte få för många av och här är ett tips på en fantastiskt lättlagad men likväl smakrik kall basilikasås.
Denna sås kan du med fördel förbereda några timmar innan den skall serveras för att alla smaker skall hinna komma fram.
Spontant så skulle jag säga att den här såsen lätt passar till både kött och fisk, men även lika bra till kyckling. Får du sås över så gör det inget, den håller lätt ett par dagar till i kylen.
► Recept på denna goda kalla basilikasås
Sammanfattning
Med dessa recept har jag velat lyfta fram basilikans självklara plats i min matlagning. Det säger sig självt, eftersom den figurerar i allt från drinkar till huvudrätter. Den ger inte bara maten en riktigt god smak, utan även en vacker färg som väcker aptiten hos de allra flesta.
Färsk basilika hör självklart sommaren till, men den kan även köpas i kruka året runt och ätas i kryddform.
Basilika har en karaktäristiskt lite pepprig smak, som är lätt att känna igen men svår att ersätta. Den är mycket populär runt medelhavet och inte minst i Italien. Därför har flera av recepten en Italiensk touch, men utan pasta och andra kolhydratrika tillbehör. Varför inte börja odla basilika i trädgården? Att gå ut och hämta sin egen basilika är en tillfredsställande upplevelse – ej att underskatta för smakernas skull och känslan av hemlagat.