6 härliga recept med vitkål i huvudrollen

Letar du efter alternativ till kolhydrater i din LCHF-diet? Att ersätta kolhydraterna är naturligtvis den stora utmaningen för att få till en kost som både är nyttig och smakar gott inom LCHF. Tack och lov finns det många lika goda som näringsrika substitut, som tar smakerna till nya höjder. Ett av dem är vitkål, som är ett fundament i min matlagning. 

Inte bara för smakernas skull, utan även för mättnaden och näringsinnehållet. Allt utan några större mängder kolhydrater att tala om. Vitkål är en mycket mångsidig kålsort, som kan agera huvudroll i varmrätter såväl som tillbehör. I min lista med 6 härliga recept med vitkål hittar du därför allt från soppor och sallader till gratänger och vitkål i ugn.

Vitkål kan i stort sett varieras i det oändliga, med olika smaksättningar och tillagningar. Ta del av mina recept för ny inspiration, som förhoppningsvis gör din dagliga meny lite roligare.

1. Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter
Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Detta recept på färsk vitkål med brynt sojasmör och rostade hasselnötter är precis lika gott som det låter. Det är även mycket mångsidigt och kan serveras som antingen vegetarisk varmrätt, förrätt eller tillbehör – alltid med lika gott resultat.

Rätten kommer med riktigt eleganta smaker som gör sig utmärkt vid festliga tillfällen, även om det också fungerar riktigt bra i vardagen för att höja stämningen. Med tanke på tillagningstiden på över en timme är det kanske inget man tar sig an en stressig måndag, men annars är det värt varenda minut tack vare de sagolika smakerna. Det är dessutom ett perfekt tillbehör inom LCHF, med höga fettnivåer medan kolhydraterna hålls på långt avstånd.

Mitt goda recept på Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör och rostade hasselnötter

2. Köttfärs- och vitkålsgratäng

Köttfärs- och vitkålsgratäng
Köttfärs- och vitkålsgratäng

Köttfärs och vitkål är som gjorda för varandra och genom att låta de båda ingredienserna gona till sig tillräckligt länge i ugnen, skjuter smakerna i höjden. I det här receptet på köttfärs- och vitkålsgratäng smaksätter jag rätten med lite härligt sting från chili. Ett hett tips är lite chipotle, som ger en härligt rökig chilismak till gratängen. 

Om du vill undvika en allt för stark köttfärs- och vitkålsgratäng fungerar även klassiska örter hur bra som helst. Som tillbehör rekommenderas en god grönsallad, vilket ger dig en optimal måltid inom LCHF. Du får allt fett du behöver tack vare grädde och ost, medan kolhydraterna lyser med sin frånvaro.

Mitt recept på köttfärs- och vitkålsgratäng

3. Vitkålssoppa

Vitkålssoppa - Ett underbart gott recept på en mättande vitkålssoppa. Om du vill gotta till den lite mer så tillsätter du lite korv.
Vitkålssoppa

Vitkål är perfekt som huvudingrediens i olika soppor. Det är mycket billigt och samtidigt riktigt gott. Denna vitkålssoppa är hur enkel som helst att tillaga och verkligen en räddare i nöden en regnig måndag. En vitkålssoppa ska enligt mig vara riktigt krämig och det blir den med hjälp av grädde. Kom bara ihåg att tillsätta grädden först när vitkålen fått stå och koka en stund.

Gällande smaksättning håller jag soppan mild och god, med exempelvis örtsalt och bladpersilja. Mitt grundrecept på vitkålssoppa är helt vegetariskt, men om du vill få en matigare måltid kan du alltid tillsätta korv eller ägg, för att nämna några exempel. Mer bra tips för att servera vitkålssoppa på bästa sätt får du genom att ta del av mitt recept.

Receptet på min goda vitkålsoppa

4. Pizzasallad

Supergod pizzasallad
Supergod pizzasallad

För många som äter pizza i Sverige är pizzasalladen obligatorisk. Det ger en härlig fräschhet som enligt mig kompletterar pizzan på ett himmelskt sätt. Att göra sin egen pizzasallad är dessutom hur enkelt som helst. Gör du egen pizza så kom även ihåg pizzasalladen för en komplett måltid. 

Faktum är att pizzasallad troligtvis är ett svenskt påfund som sällan serveras till pizza i andra delar av världen. Trots det har pizzasalladen blivit synonym med pizza på våra breddgrader. Genom att följa mitt recept slipper du allt onödigt socker, som ställer till det för en LCHF-diet och inte ger något annat än tomma kalorier. Nyckeln till framgång är att hitta den perfekta balansen mellan syra och sälta, med hjälp av salt och ättika. Ta del av mitt recept och få fler tips på den optimala pizzasalladen.

Recept på min superfräscha pizzasallad

5. Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng - Det optimala tillbehöret om du äter LCHF.
Magiskt god vitkålsgratäng

Denna vitkålsgratäng är ett supergott tillbehör som funkar riktigt bra till det mesta på tallriken. Många som följer LCHF kan såklart sakna den klassiska potatisgratängen och här kommer vitkålsgratängen in som räddaren i nöden. Jag har faktiskt aldrig stött på någon som inte gillat denna gratäng, oavsett om personen i fråga ätit enligt LCHF eller inte. 

Det här är ett riktigt bra grundrecept som kan varieras i det oändliga. Även om gratängen innehåller mindre mängder kolhydrater går det inte att jämföra med potatisgratäng. Dessutom mättar vitkål mycket bra, vilket lämpar sig perfekt inom LCHF. Allt med rikliga mängder fett, som höjer smakerna till skyarna.

Mitt underbart goda recept på vitkålsgratäng

6. Treveckorssallad sockerfri

treveckorssallad
Treveckorssallad

Trots namnet blir en treveckorssallad bara godare med tiden. Det är en otroligt läcker sallad som du alltid kan ha i kylen och ta fram till i princip vilken måltid som helst. Kanske undrar du vad en treveckorssallad faktiskt är för något? Det är ett slags mellanting mellan råkostsallad och pizzasallad, där vitkålen spelar huvudrollen.

Eftersom en treveckorssallad vanligtvis innehåller socker har jag tagit fram ett LCHF-vänligt alternativ, där du får naturlig sötma från exempelvis morot, purjolök och paprika. Salladen innehåller såklart lite kolhydrater, men med tanke på alla nyttigheter anser jag att det är värt det alla dagar i veckan. 

Mitt recept på en sockerfri treveckorssallad

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har dessa recept tagits fram för att visa på vitkålens självklara roll i en LCHF-diet. Få råvaror gör sig lika bra som alternativ till klassiska tillbehör som ris, potatis och pasta. Målet med recepten har varit att du ska kunna njuta fullt ut av din LCHF-diet, medan kolhydraterna hålls på mycket låga nivåer. 

Alltid med smakerna i centrum, där rikliga mängder fett tar rätterna till skyarna. Anledningen till att jag lyfter fram just vitkål är också att det är en mycket nyttig råvara, som dessutom bidrar med ordentlig mättnad. Du ska självklart bli mätt av din LCHF-meny och jag hoppas att du åtminstone fått inspiration till några nya sätt att tillaga vitkål på.