Hoppa till innehåll
Open navigation

6 recept på rester av julskinka

Är du också mån om att ta vara på all mat du lagar? Det kan vara svårt att veta hur mycket som går åt på julbordet och ofta vill man vara på det säkra med att maten räcker till. Just julskinka håller dessutom länge i kylen och att fortsätta karva under mellandagarna är en personlig favorit.   När du har tröttnat på den traditionella julmaten är det bara att blicka mot andra av världens kök. Skinka är en mycket mångsidig råvara som med sin härliga sälta...
6 recept på rester av julskinka

Är du också mån om att ta vara på all mat du lagar? Det kan vara svårt att veta hur mycket som går åt på julbordet och ofta vill man vara på det säkra med att maten räcker till. Just julskinka håller dessutom länge i kylen och att fortsätta karva under mellandagarna är en personlig favorit.  

När du har tröttnat på den traditionella julmaten är det bara att blicka mot andra av världens kök. Skinka är en mycket mångsidig råvara som med sin härliga sälta och relativt neutrala smak, funkar till det mesta. Därför har jag listat 6 supergoda recept som baseras på överbliven julskinka, med allt från paj och gratäng till klassisk ost- och skinksås. Allt mycket smakrikt och LCHF-vänligt. God jul och hoppas det smakar!

1. Zucchinigratäng med skinka 

Zucchinigratäng med skinka
Zucchinigratäng med skinka

Zucchini finns knappast på gemene svenska julmeny, men det funkar alldeles utmärkt med julskinka under ett gyllenbrunt täcke. Det spelar ingen roll om skinkan är griljerad med senap – snarare blir det ännu godare! Jag återkommer ständigt till zucchini för både smaken och konsistensens skull. Det är dessutom en mättande ingrediens som ersätter kolhydrater på ett mycket bra sätt.

Länk till en riktigt god zucchinigratäng med skinka: https://www.lchfarkivet.se/recept/zucchinigratang-med-skinka/

2.  Skinka och purjolöksmuffins

Skinka och purjolöksmuffins
Skinka och purjolöksmuffins

Skinka och purjolöksmuffins är ett relativt oortodoxt sätt att ta vara på julskinkan som blivit över. Det hörs nog ändå på namnet att det samtidigt är extremt gott. Skinka, purjolök och muffins, liksom. Kan det gå fel? Tror inte det. Många som har följt receptet vittnar dessutom om att det både är lättlagat och supersmarrigt. 

Du har rätten serverad på under halvtimmen och får muffins utan mjöl och andra kolhydratrika ingredienser. Mycket LCHF-vänligt, med andra ord. Skinka och purjolök är en svårslagen kombination och här bjuds även på smaker från basilika och parmesanost. Perfekt när du vill bort från den allra mest traditionella julmaten. 

Och själva receptet hittar du här: https://www.lchfarkivet.se/recept/skinka-och-purjoloksmuffins/

3. Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)

Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)
Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)

Ost och skinkpaj är en klassiker när det kommer till att använda överbliven julskinka. Quiche Lorraine som det även kallas funkar i alla lägen och pajen får bara ett lyft om skinkan är senapsgriljerad. Det här är en riktig familjefavorit som faller ung som gammal i smaken. 

Receptet är naturligtvis anpassat för LCHF, med en pajdeg utan onödiga mängder kolhydrater. Det är fritt fram att väja ostsort, men om jag får bestämma är den av det lite starkare slaget – och gärna flera sorter för att maxa smakerna och höja komplexiteten. Fyllningen dryper bokstavligen av ost, vilket ger dig allt protein och fett du behöver för en väl avvägd LCHF-diet.

Här hittar du mitt recept på ost- och skinkpaj.

4. Ost- och skinksås

Ost- och skinksås
Ost- och skinksås

Få rätter är lika lättlagade som en klassisk ost- och skinksås. Det är förmodligen ett av de vanligaste sätten att tillreda överbliven julskinka på, eftersom det är så enkelt och gott. Även här är senapsgriljering knappast en nackdel och ju fler ostar, desto bättre. Varför inte byta ut den enklare osten mot en smakrik ädelost, för lite mer karaktär? 

Oavsett vad du föredrar bjuds här på smaker från vitlök, purjolök och paprikapulver. Allt med grädde, ost och smetana som höjer både fett och protein till rätt nivåer inom LCHF. En underskattad ingrediens är kalvfond, som ger djup till smakpaletten. Ost- och skinksås är ju en klassisk pastarätt och om du äter strikt LCHF föreslår jag shiratakinudlar eller något annat kolhydratfattigt pasta-substitut. Du hittar exempelvis nudlarna i form av fettuccine, vilket passar alldeles utmärkt till ost- och skinksås. 

Mitt härliga recept på ost- och skinksås: https://www.lchfarkivet.se/recept/ost-och-skinksas/

5. Skink- och broccoligratäng

Kassler och broccoligratäng
Kassler och broccoligratäng

Gratänger kan tillagas på otaliga sätt och skink- och broccoligratäng slår aldrig fel. Även om länken till detta recept innehåller kassler blir rester från julskinkan minst lika gott. Skinka och broccoli kompletterar varandra rent utsökt, där du får en näringsrik grönsak såväl som smakrik proteinkälla. Både nyttigt och gott, helt enkelt. 

Allt med rikliga mängder smetana, grädde och riven ost, som höjer fettet till rätt nivåer för LCHF. Och inte minst tas smakerna till skyarna. Detta recept är milt och gott och passar hela familjen. Det kräver bara 10 minuters förberedelse och är perfekt när luften gått ur en efter allt julfirande. Du väljer ost efter egen smak och om du vill ha tips föreslår jag några lite starkare sorter. 

Länk till mitt supergoda recept på skink- och broccoligratäng: https://www.lchfarkivet.se/recept/kassler-och-broccoligratang/

6. Skink- och grönsaksgratäng

Kassler och grönsaksgratäng
Kassler och grönsaksgratäng

Även detta recept baseras ursprungligen på kassler, men återigen toppar julskinkan det mesta. Kanske längtar du efter mer grönt på tallriken efter all julmat som kan vara lite stabbig? Då kommer kålrot, palsternacka och morot väl till pass. Vilka grönsaker som helst funkar faktiskt och det får gärna vara några stycken för att balansera upp all skinka, grädde, färskost och smetana.  

Ju fler grönsaker, desto mindre behov av mer kolhydratrika ingredienser. Gällande smaksättning och kryddning innehåller receptet vitlök, timjan, örtsalt och svartpeppar, med mera – men här är det som alltid fritt fram att experimentera. Kom bara ihåg att fräsa på rotfrukterna innan så att de blir tillräckligt mjuka, samt låta gratängen stå så att ytan blir sådär underbart gyllenbrun.

Mitt läckra recept på skink- och grönsaksgratäng finns på länken: https://www.lchfarkivet.se/recept/kassler-och-gronsaksgratang/

Sammanfattning

Målet med denna lista med recept på överbliven julskinka har varit att visa på skinkans mångsidighet. Allt för att du inte ska behöva slänga värdefull mat i tider av dyra matpriser, samtidigt som vikten av hållbarhet blir allt mer påtaglig. Jag har även försökt trycka på att senapsgriljering knappast är till nackdel för recepten – snarare tvärt om. 

Många av recepten innehåller rikligt med ost och grädde, som bara blir godare med en udd senapssmak. Dessutom har jag försökt att erbjuda en mix med olika rätter, för välkommen variation efter julmaten. Som alltid uppmuntrar jag dig att experimentera med rätterna och gärna komma med feedback på hemsidan såväl som i sociala medier. Varför inte lägga upp en bild? Att ta vara på julskinkan är en sport för många och genom att dela med sig av egna recept, blir valmöjligheterna allt fler för oss som äter enligt LCHF. Återigen, god jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *