6 riktigt goda kryddsmör till både kött och fisk

Kryddsmör kan vara ett av de mest underskattade tillbehören till kött och fisk. Bearnaise, majonnäs och aioli i all ära. Håller du inte med om att få såser överträffar ett kryddigt smör som smälter över en rykande färsk råvara? Dessutom går kryddsmör oftast hur snabbt som helst att svänga ihop, utan att för den sakens skull hålla nere smakupplevelsen. Tvärt om!

På min lista över 6 riktigt goda kryddsmör till både kött och fisk hittar du allt från enklare limesmör till mer avancerade varianter såsom Café de Paris-smör. Smör är ett fundament i många LCHF-dieter och ju färre kolhydrater på tallriken, desto mer utrymme för det gula guldet. Det är bara att välja ut en god bit kött eller fiskfilé som du föredrar och låta kryddsmöret skira. 

1. Vitlökssmör

6 riktigt goda kryddsmör till både kött och fisk | LCHF-arkivet
Vitlökssmör

Vitlökssmör är förmodligen det mest klassiska smöret på listan. Det uppskattas av de allra flesta och fungerar lika bra till nöt, fläsk, fågel, fisk och grönt. Oavsett vilken råvara du väljer får du ett supergott tillbehör som både höjer smaken och fetthalten. Vitlökssmör kan göras väldigt enkelt med enbart vitlök och smör, men det här receptet är något mer avancerat (fortfarande hur lätt som helst att få till, ska tilläggas). 

Många har sin egen variant, men om du vill pröva på något nytt är det bara att följa mitt recept. Genom att addera lite persilja, citron och cayennepeppar får vitlökssmöret lite mer udd och komplexitet, även om vitlöken står i centrum. Du har allt klart på omkring 25 minuter, med ett vitlökssmör som verkligen gör varje grillning och liknande till en riktig festmåltid. Allt utan vare sig socker eller kolhydrater.

Länk till ett riktigt lyxigt och gott vitlökssmör

2. Västerbottenssmör

Västerbottenssmör
Västerbottenssmör

Västerbottenssmör är ett lite ovanligare kryddsmör som förenar det bästa av två världar: västerbottensost och smör. Det gör smöret än mer anpassat för LCHF, med både fett och protein. Dessutom höjer du smakupplevelsen till allt som passar med västerbottensost. Det mesta, med andra ord!

Detta västerbottenssmör är enkelt att tillaga och du har det serverat på endast 15 minuter. Ett hett tips är att göra lite extra kryddsmör och frysa in, så är det bara att plocka fram när exempelvis grillen står på. Receptet innehåller endast smör, västerbottenost, basilika, citron och lite rosépeppar. Tillsammans ger det ett underbart kryddsmör, som både mättar och smakar gott. Genom att följa detta recept på västerbottenssmör får du tips på hur det kan tillagas och förvaras på bästa sätt.

Länk till ett riktigt läckert västerbottenssmör

3. Rödvinssmör

Rödvinssmör
Rödvinssmör

Rödvinssmör är ett mycket gott och elegant alternativ inom genren kryddsmör. Eftersom rödvin framförallt brukar drickas och användas i matlagning till kött rekommenderas verkligen rödvinssmör till en grillad köttbit och allra helst nöt. Oavsett styckdel kommer smaken höjas till skyarna! Tänk bara när rödvinssmöret smälter och ger smak åt en grillad oxfilé. Svåröverträffat och mycket LCHF-vänligt!

Rödvinssmör kommer i många olika varianter och i detta recept ingår förutom rödvin rödlök, vitlök, och lite hackad färsk citrontimjan, som verkligen är pricken över I:et. Smör och smak av citron är verkligen en höjdare! Om du vill lyxa till det väljer du ett finare rödvin, men det duger faktiskt gott med en slatt som blivit över. Ett perfekt sätt att ta vara på slattar, med andra ord. Bara vinet är gott! Eftersom smöret tar omkring 30 minuter att tillaga rekommenderar jag att du gör en rejäl sats, som lätt kan frysas in. Genom att följa mitt recept på rödvinssmör utlovas en riktig fest.

Och det hittar du här på länken: Rödvinssmör

4. Vispat brynt smör

Vispat brynt smör
Vispat brynt smör

Vispat brynt smör är en riktig delikatess, som inte alla känner till. Det är dessutom hur enkelt som helst att svänga ihop. I sin ursprungliga form behövs endast smör, eftersom det är så gott i sig självt. Jag behöver nog knappast nämna att det är grönt ljus inom LCHF. Genom att smaksätta det brynta smöret på olika sätt kan smakupplevelsen varieras i det oändliga. 

För att bidra med ett lite mer neutralt alternativ på listan använder jag i detta recept endast lite riven citron. Då blir det vispade brynta smöret perfekt till nästan all typ av fisk. Om du vill pröva andra alternativ rekommenderas exempelvis chiliflingor och vitlök, men mitt tips är att alltid låta det brynta smöret komma fram utan att andra smaker tar över. Oavsett smaksättning får du ett underbart gott kryddsmör, som blir riktigt vackert och aptitretande på tallriken.

Mitt fantastiskt goda recept på vispat brynt smör

5. Café de Paris-smör

Café de Paris smör
Café de Paris smör

Café de Paris-smör är tveklöst det mest avancerade smöret på listan. Det är världsberömt för sina många ingredienser, vilket ger en riktig smakexplosion. Bara namnet känns lyxigt och få kryddsmör kan mäta sig på en god utskuren biff eller entrecote. Café de Paris-smör kommer i mängder av olika recept på nätet och i kokböcker, där vissa innehåller socker, medan mitt är helt och hållet LCHF-vänligt. 

Du bjuds på härliga smaker från bland annat vitlök, persilja, schalottenlök och mer ovanliga kryddor såsom mejram och salvia. Det är bara några i mängden av alla härliga ingredienser som tar Café de Paris-smöret till nästa nivå. Dessutom tillsätter jag grädde, vilket ger en underbart gräddig konsistens till kryddsmöret. När det gäller Café de Paris-smör rekommenderar jag verkligen att göra en riktig lång rulle, eftersom det är värt att ha i frysen hela grillsäsongen. Följ mitt recept på Café de Paris-smör och få tips på hur det tillagas både LCHF-vänligt och supergott.

Och själva receptet hittar du på länken: Café de Parissmör

6. Limesmör

Limesmör
Limesmör

Limesmör är ett mycket enkelt och gott kryddsmör som passar till det mesta. Inte minst fisk och kyckling, men också till fläsk, fågel, nöt och inte minst vego. Allt, helt enkelt. Limesmör går att hålla mycket enkelt med endast smör, salt och lime, men jag har valt att krydda till det lite med cayennepeppar och vitpeppar. Just lime är så vansinnigt gott med just peppar, där syran gör sig perfekt med pepparns kryddighet.

En liten men än så viktig detalj är att kombinera limesaft med lite rivet limeskal, eftersom det ger ännu mer limesmak och komplexitet. Att limesmöret är mycket LCHF-vänligt behöver knappast nämnas. Det ger en fräsch känsla till grillningen och kombineras med fördel med många andra såser. Ju fler desto bättre! Som i fallet med alla kryddsmör är det bara att göra en riktig stor sats och frysa in. Kom bara ihåg att låta det bli härligt rumstempererat innan servering.

Mitt recept på ett riktigt enkelt och smarrigt limesmör

Sammanfattning

När du nu har tagit del av min lista med kryddsmör är du förhoppningsvis sugen på att pröva några nya recept där smöret står i centrum. Målet har varit att lyfta fram smörets centrala roll i en LCHF-kost, eftersom det är ett lätt och supergott sätt att höja fetthalten på bekostnad av kolhydrater. Och vilka tillbehör är egentligen lättare att tillreda än ett riktigt läckert kryddsmör? 

Variationsmöjligheterna med kryddsmör är obegränsade, där lime och citron med fördel serveras till fågel och fisk, medan rödvinssmör och Café de Paris är klassiker till nötkött. Jag har försökt att bidra med en så bred mix som möjligt, så att både köttfantasten och fiskälskaren ska ha något att briljera med nästa bjudning. Fördelen med smör är att det ofta redan finns i kylen och vissa recept kanske du redan kan testa här och nu, såsom vispat skirat smör – en personlig favorit som passar till typ allt. Smakligt smör!