7 fantastiskt goda blomkålsrecept som du kommer älska!

Behöver du inspiration för att få blomkål att lyfta? I sig själv är blomkålen rätt så trist, men med rätt tillagning får du en underbar råvara som både är nyttig och god. Blomkål är faktiskt mycket mångsidigt, där du kan laga allt från blomkålsris till risotto och gratäng. 

Dessutom är det ett perfekt alternativ inom LCHF, som alternativ till kolhydratrika tillbehör. Blomkålen mättar ordentligt och innehåller samtidigt bara 5 g kolhydrater per 100. I min lista med 7 fantastiska blomkålsrecept tillagas blomkålen med stor variation. Välj mellan rostning, gratinering, ”fritering” i air fryer och mycket annat, beroende på vad du föredrar i stunden.  

Oavsett vad du serverar till blomkålen hittar du förhoppningsvis en ny favorit bland mina blomkålsrecept. Börja med en rätt eller gör flera direkt för en riktig blomkålsfest! Här utlovas rika smaker med läckert tuggmotstånd – perfekt som tillbehör till kött, fågel, fisk eller grönt. Ja, det mesta helt enkelt. Hoppas det smakar! 

1. Smashad blomkål med vitlök och parmesan

LCHF-recept-stompad-blomkal-vitlok-parmesan
Smashad blomkål med vitlök och parmesan

Blomkål och vitlök är fantastiskt tillsammans och med parmesan på toppen är du i stort sett hemma. Genom att smasha – det vill säga krossa – blomkålen får du en härligt krispig yta med jämnare smaker, eftersom mer av blomkålen kan ta smak av vitlöken och parmesanen. 

Den klassiska och något alldagliga blomkålskänslan försvinner till förmån för en riktig smakexplosion! Smashad blomkål kan i princip serveras till vad som helst, men gör sig särskilt bra till en riktigt god köttbit. 

Smaksättningen kan varieras i det oändliga och jag rekommenderar att du prövar dig fram med lite hetta. Till exempel med chili flakes och olika örter, som blomkålen kommer att suga åt sig på ett himmelskt sätt! 

Ta del av mitt recept på smashad blomkål här: Smashad blomkål med vitlök och parmesan

2. Ugnsrostad blomkål med parmesan och vitlök

ugnsrostad blomkal5
Ugnsrostad blomkål

Blomkål och vitlök är som sagt en underbar kombo – men det tål att upprepas! Här i form av ugnsrostad blomkål, som är mycket lätt att tillaga och samtidigt hur gott som helst. Det här är en av mina absoluta favoriter som alternativ till ugnsrostad potatis.

Vi pratar alltså om ett mycket mångsidigt blomkålsrecept, som gjort för LCHF. Ugnsrostad blomkål passar till allt från kött till fisk och med tanke på den låga mängden kolhydrater kan du kompensera med mycket smör och parmesanost. 

Allt för att höja smakerna och fettet, för tillräcklig mättnad och energinivå – utan onödiga kolhydrater. Kom bara ihåg att vänta tills blomkålen är sådär härligt gyllenbrun innan servering. God aptit!

Hela receptet hittar du här: Ugnsrostad blomkål med parmesan och vitlök

3. Blomkålsmos/blomkålspuré

Blomkålsmos/blomkålspuré – LCHF
Blomkålsmos/blomkålspuré – LCHF

Oavsett vad du väljer att kalla rätten är mitt blomkålsmos ett optimalt tillbehör för oss som följer LCHF. Vi är många som inte kan vara utan moset, men samtidigt vill undvika kolhydrater i möjligaste mån. 

Här kommer blomkålen in som räddaren i nöden, genom att ge en perfekt konsistens till moset (eller purén), samtidig som kolhydraterna hålls på låga nivåer. Som med mos i allmänhet kan du servera det till allt möjligt i matväg. Varför inte korv, fisk eller en härlig köttgryta? 

Mitt recept på blomkålsmos eller blomkålspuré innehåller bara några få ingredienser och är mycket lätt att laga. Mitt tips är att inte spara in på smöret, eftersom det både ger smak och välkommet fett! 

Receptet hittar du här: Blomkålsmos

4. Blomkålsgratäng 

Blomkålsgratäng
Blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng är en riktig klassiker, som gjord för en återkommande LCHF-meny. Du slipper servera grönsaker eftersom blomkålen är rik på bland annat C-vitamin, kalium och antioxidanter. 

Min blomkålsgratäng är ett allsidigt tillbehör som funkar till både vardags och fest. Kanske som bäst till husmanskost i form av allt från fågel till fisk. I mitt recept snålar jag inte med ingredienserna, utan fyller gratängen med mängder av härliga kryddor och råvaror. 

Vad sägs om färskost, creme fraiche, mozzarella, grädde, timjan, purjolök och vitlök? 

Allt för en perfekt gratinering och en smaksensation därunder. Till det en nypa salt och peppar.

Mitt goda recept hittar ni här: Blomkålsgratäng

5. Blomkålsris

Blomkålsris
Blomkålsris

Ris hör inte till den traditionella LCHF-dieten, men samtidigt kräver många rätter ris som tillbehör. Tur då att det finns alternativ som ger rätt riskänsla utan att kolhydraterna skjuter i höjden. Min favorit är blomkålsris – ett slags falskt ris med härlig konsistens som dessutom mättar ordentligt. 

Det passar inte minst som fried rice, tack vare den härliga stekytan som blomkålen får i stekpannan. Ris är ju ensamt ett mycket neutralt tillbehör, som behöver piffas till för att nå några smakmässiga höjder att tala om. 

Nyckeln är att strimla blomkålen i stil med risets form och smaksätta det för att maskera den lilla blomkålssmaken så mycket som möjligt. Fördelen med blomkålen är att den likt ris suger åt sig smak på ett härligt sätt. Vitlök är ett bra alternativ, men det är bara att pröva dig fram beroende på vad som serveras till. 

Känner du inte för att riva blomkålen, så brukar det numera finnas färdiga påsar med blomkålsris i frysdisken i affären.

Ett gott och enkelt recept på blomkålsris: Enkelt blomkålsris

6. Blomkålsrisotto med svamp

Blomkålsrisotto med svamp
Blomkålsrisotto med svamp

Med sin karaktäristiska smak och konsistens är risotto svårt att ersätta. Genom att byta ut riset mot blomkål får du dock ett fullgott alternativ för LCHF. Det finns några knep för att ersätta den krämighet som risets stärkelse annars bidrar med. 

Förutom den traditionella osten tillsätter jag grädde, som vanlig risotto saknar. På så vis blir blomkålsrisotton härligt krämig med höga fetthalter, vilket ju är målet med en LCHF-diet. Kolhydraterna hålls på låga nivåer medan smakerna skjuter i höjden. 

I detta recept använder jag små härliga trattkantareller, men du kan använda vilken svamp som helst så länge den är ätbar. Godast är såklart att plocka själv! 

Här hittar du min underbara blomkålsrisotto med svamp: Fantastiskt god blomkålsrisotto

7. Krispiga blomkålstoppar

krispiga blomkalstoppar1
Krispiga blomkålstoppar

Blomkål är underbart gott friterat. Det är någonting med den friterade ytan och blomkålens konsistens, som gifter sig perfekt. I detta recept på blomkålstoppar kommer den krispiga ytan däremot från en airfryer och inte frityrolja. 

Äger du en airfryer måste du bara testa! Innan tillagning doppar jag blomkålstopparna i vispade ägg och en smakrik ostblandning. Det ger rätten den där härliga krispigheten, som ersätter frityren på ett häpnadsväckande bra sätt. 

Om du inte har någon airfryer hemma kan du tillaga blomkålstopparna i ugn på omkring 200 grader, men jag rekommenderar verkligen en airfryer i varje kök.

Här finns mitt recept på krispiga blomkålstoppar: Krispiga blomkålstoppar

Sammanfattning av mina fantastiskt goda blomkålsrecept

Målet med dessa blomkålsrecept har varit att visa på blomkålens mångsidighet och smakrikedom. Blomkål är ett fundament i min matlagning inom LCHF, eftersom råvaran kan varieras med otaliga smaksättningar och tillagningssätt. Alltid med härlig crunch och stekyta, beroende på rätt.

Det kanske redan har framgått, men blomkål är en av mina absoluta favoriter som substitut till både ris och potatis. Därför har jag tagit med allt från blomkålsris till blomkålsgratäng på listan över goda blomkålsrecept. Fantastiskt goda, till och med! 

Precis som i fallet med många klassiska kolhydrater är blomkålen relativt neutral i smaken. Här ligger hemligheten till att det funkar så bra till det mesta på tallriken. Det är bara att krydda och smaksätta med rikliga mängder fett och servera året runt, från sommarens grillning till höstens grytor. Det finns faktiskt risk (eller chans) att blomkålen når upp till huvudrättens nivå. Hoppas det ska smaka!