7 goda vardagsrecept att variera matsedeln med

Längtar du efter mer variation på den dagliga menyn? Att hitta inspiration till matlagning kan vara svårt när tiden inte räcker till i vardagen. Därför har jag listat 7 lika goda som enkla vardagsrecept, som höjer smakupplevelsen varje dag i veckan. Allt helt anpassat efter LCHF, så att du ska kunna äta gott utan att behöva bekymra dig om onödiga kolhydrater.

Genom att fylla på med nya recept slipper du stå där framför kyldisken och fundera en trött tisdag när hjärnan står still. Du hittar rätter för hela familjen, med vardagsräddare som kommer att uppskattas av gammal som ung. För att göra matsedeln mer mångsidig finns allt från husmansklassiker som falukorv i ugn, till rätter med indisk inspiration såsom kycklinggryta med smak av garam masala. Häng på och få tips på goda tillbehör och mycket mer!

1. Korv stroganoff

Korv Stroganoff - Ett supergott recept på en klassisk rätt.
Korv Stroganoff

Korv stroganoff är en riktig höjdare inom LCHF om det tillagas på rätt sätt. Med falukorv, grädde och crème fraiche får du en fet och mättande gryta, samtidigt som behovet av kolhydrater minskar. Det här är en riktig familjefavorit som går hem varje dag i veckan, året runt.

Du har denna korv stroganoff serverad på endast 30 minuter och får samtidigt en underbart smakrik korvgryta i perfekt balans mellan tomat, grädde och kryddor. Ett litet knep som ger en läcker textur till grytan är att hacka ner lite saltgurka, vilket också bidrar med god smak och sälta. Genom att följa detta recept får du även på tips på riktigt bra LCHF-vänliga tillbehör till korv stroganoffen.

► Och själva receptet hittar du på länken: Korv stroganoff

2. Kycklinggryta Garam Masala

Kycklinggryta med smak av Garam masala
Kycklinggryta med smak av Garam masala

Kycklinggrytor av olika slag går varma hemma i mitt kök. Med ett enkelt och gott recept går det snabbt att tillaga och denna kycklinggryta Garam Masala är inget undantag. Den går att anpassa i styrka beroende på vad familjen gillar, men mitt råd är alltid maxa smakupplevelsen.

Garam Masala är en indisk kryddblandning, som betyder just ”het kryddblandning”. Den du köper i butik är dock sällan jättestark och genom att tillsätta grädde och smetana får du en perfekt balans på smakpaletten, utan att hettan sticker iväg för mycket.

Du väljer själv om du föredrar kycklingfilé eller kycklinglårfilé. Oavsett val tar rätten knappt 35 minuter att tillaga och med tanke på att grytan innehåller mycket grönsaker behövs i min mening inga tillbehör för att bli mätt. Det gör dessutom måltiden optimal för LCHf.

► Mitt recept på en krämig och god kycklinggryta Garam Masala

3. Snabb köttfärssås

Snabb köttfärssås
Snabb köttfärssås

Köttfärssås har närmast blivit en svensk nationalrätt och många har sin egen variant med sig från barndomen. Denna köttfärssås är som rubriken slår fast mycket lättlagad och tar endast 30 minuter från förberedelse till mat på tallriken. Jag gillar att tillsätta lite sting i det mesta och i detta recept ingår en mindre mängd Sambal Oelek, som du smaksätter med efter egen gom.

Allt med en köttfärs av god kvalitet, finkrossade tomater, lök, vitlök, grädde och kalvfond. Just kalvfond är en underskattad ingrediens som ger ett härligt djup till såsen. Tänk på att bryna köttfärsen i smör, så att den får en härligt gyllenbrun färg och samtidigt suger åt sig smörets smakrika fett. Det gör rätten ännu mer LCHF-vänlig och genom att välja ett kolhydratsnålt tillbehör såsom shiratakinudlar kan du äta strikt utan dåligt samvete. Obs! Glöm inte att strö över rikligt med parmesan innan servering!

► Länk till min lika snabba som smakrika köttfärssås.

4. Kålpudding LCHF

Kålpudding LCHF
Kålpudding LCHF

Få rätter kan i min mening mäta sig med kålpudding inom husmanskost. Traditionellt innehåller kålpudding ofta lite sirap, men det är verkligen inget måste för att få rätten att lyfta. Vitkål innehåller naturlig sötma som dessutom kommer fram ytterligare om den bryns lite grann. 

För att ge en härlig konsistens till kålpuddingen och samtidigt höja proteinhalten ingår keso i mitt recept. Allt för att höja mättnaden och göra kålpuddingen så LCHF-vänlig som möjligt. Genom att tillsätta grädde höjder du fetthalten och smaken, medan behovet av kolhydratrika tillbehör minskar. Denna kålpudding à la LCHF har blivit en riktig succé, med mycket positiv feedback i kommentarsfältet på sajten. 

► Om du också vill följa receptet är det bara att klicka in på länken: Kålpudding

5. Kyckling under täcke

Kyckling under täcke
Kyckling under täcke

Kyckling under täcke är ett perfekt val för dig som är ute efter en snabb och enkel vardagsrätt. Smakerna är milda och goda, med en liten knivsudd dijonsenap som gifter sig perfekt med ost, grädde och smetana. Tillsammans bildar ingredienserna en läckert krämig sås, som får ett gyllenbrunt täcke av riven ost uppepå efter gräddning i ugn. 

När det kommer till val av kyckling rekommenderar jag kycklinglårfilé, som innehåller lite mer fett och därmed smak än den vanliga kycklingfilén. Det gör dessutom rätten ännu mer anpassad för LCHF. Sedan är det bara att ösa på med vitlök och kryddning. Kyckling under täcke står bra på egna ben och behöver i min mening inga tillbehör. Ta del av receptet här på länken.

► Länk till en enkel och supergod kyckling under täcke

6. Ugnsstekt lax med citron och dill

Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax
Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

Att tillaga lax med citron och dill är en klassiker som kan serveras varje dag i veckan. Detta recept har du klart på max 35 minuter och genom att välja en bit lax av god kvalitet blir det en riktig festmåltid. Det innehåller bara några fåtal ingredienser, vilket förenklar inköp och underlättar tillagningen.

Jag återkommer ofta till ugnsstekt lax, eftersom det uppskattas av hela familjen – gammal som ung. En nyckel till framgång är att inte snåla med smöret, som i rikliga mängder höjer både smakupplevelsen och fetthalten – perfekt för LCHF, helt enkelt. Om du är sugen på att följa receptet och samtidigt vill ha tips på goda och LCHF-vänliga tillbehör är det bara att klicka in på länken.

► Och receptet hittar du på länken: Lax i ugn

7. Falukorv i ugn 

Falukorv i ugn
Falukorv i ugn

Finns det något mer klassiskt inom svensk matlagning än falukorv i ugn? Falukorv är faktiskt något vi kan stoltsera med som genuint svenskt, till skillnad från många andra rätter inom husmanskost som är hämtade från andra länder såsom Tyskland och Frankrike. Många har sitt eget speciella recept och i min variant håller jag det relativt enkelt. Vad sägs om senap, ketchup, bostongurka och mängder av krämig ost? Kan det gå fel, liksom?

För att hålla nere sockerhalten och göra rätten anpassad för LCHF är fransk senap ett bra alternativ. Det höjer dessutom smakupplevelsen med lite mer udd. När det kommer till val av korv rekommenderas en falukorv med hög kötthalt. Allt för att undvika kolhydrater i möjligaste mån och samtidigt höja proteinet till rätt nivåer för LCHF. Här utlovas en riktig familjefavorit som i princip alla köttätare kommer att uppskatta. Faktum är att receptet endast innehåller 6 ingredienser, vilket gör rätten mycket lätt att tillaga.

► Det är bara att testa själv genom att klicka in på länken: Falukorv i ugn

Sammanfattning

Förhoppningsvis har du nu fått ny inspiration till matlagningen – antingen med rätter som du ännu inte testat, eller nya sätt att göra välbekanta måltider mer LCHF-vänliga och smakrika. Bokstäverna HF i LCHF är synonyma med mer smak eftersom fett höjer smakupplevelsen i varje enskilt recept. 

Om du följer recepten kommer du märka att jag aldrig snålar in på ingredienser såsom grädde och smör – tvärt om! Allt för att minska behovet av kolhydratrika tillbehör, till förmån för mer fett och protein. Genom att ständigt uppdatera matsedeln med nya recept blir vardagen rikare. Därför har jag ofta med alternativa smaksättningar, eftersom variation förnöjer, hur klyschigt det än låter. 

Målet har också varit att du ska kunna ta till dessa 7 goda vardagsrecept för LCHF när inspirationen tryter i vardagen. Allt är mycket lättlagat och de flesta måltiderna kan serveras på under en timme (och i många fall mycket mindre än så). Jag hoppas det ska smaka!