7 lättlagade och goda köttfärsrecept som hela familjen älskar

Är köttfärs också ditt val när inspirationen tryter i vardagen? Det är lätt att hemfalla till den vanliga köttfärssåsen, men med mina lättlagade köttfärsrätter står välkommen variation på menyn – varje dag. 

Jag har listat 7 lättlagade och goda köttfärsrecept, som kommer att uppskattas av varenda familjemedlem runt matbordet – från gammal till ung. Allt mycket LCHF-vänligt med rätt tillbehör. Självklart får du tips på lika smakrika som kolhydratfattiga alternativ.

Köttfärs är en av de mest mångsidiga råvarorna i kyldisken och det är ingen slump att det används i kök över hela världen. Bara genom att ändra kryddningen lite grann väcks smaker från Mexiko, via mellanöstern till Italien och norra Europa. 

Oavsett smaklökar hoppas jag att du ska hitta några nya favoriter bland mina goda köttfärsrecept för hela familjen. Om du är redo att prova något nytt är det bara att följa med på min kulinariska tripp genom köttfärsens rike!

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa – LCHF
Köttfärslimpa – LCHF

Brinner du också för husmanskost? Vad är då mer klassiskt än en riktigt saftig köttfärslimpa? Med rätt tillbehör får du en härlig festmåltid, som gjord för LCHF. Köttfärslimpan är en riktig familjefavorit, som fungerar alla dagar i veckan. Köttfärslimpor riskerar dock att bli torra och trista med fel recept och tillagning, men det finns några knep för att få rätten att lyfta. 

I mitt recept på köttfärslimpa använder jag exempelvis kalvfond i smeten. Kalvfonden gör limpan mer saftig och smakrik, med djupa och sammansatta smaker. Det är också viktigt med timing i tillagningen och det är enklast att använda en kökstermometer för att få rätt kärntemperatur. Kom ihåg att ta vara på den underbara skyn, som verkligen tar såsen till nya höjder!

Mitt recept på köttfärslimpa hittar du här: Min goda köttfärslimpa

Köttbullar

kottbullar1
Goda köttbullar

Köttbullar är närmast en nationalrätt och många har med sig sitt eget recept från barndomen. 

Jag tror knappt att det behöver nämnas att köttbullar är något för hela familjen. Behöver du däremot lite inspiration för att göra köttbullarna mer smakrika och LCHF-vänliga, har du kommit helt rätt! Eftersom LCHF tillåter mer fett är mitt knep att ha i lite grädde i smeten. 

Annars handlar köttbullar om att få till formen med en god smaksättning. Köttbullarna kan användas i många olika sammanhang och de förekommer i matkulturer runt om i världen. Ju mildare kryddsättning, desto större möjlighet att experimentera med tillbehören. Enligt mig är lök och kryddpeppar centralt, men det finns många andra kryddor som kan får rätten att lyfta. 

Läs mer om köttbullar och kryddning i mitt recept: Mina klassiska köttbullar 

Köttfärs- och vitkålsgratäng

Köttfärs- och vitkålsgratäng
Köttfärs- och vitkålsgratäng

Köttfärs och vitkål är som gjorda för varandra. Lägg till en härligt gratinerad ost och du är snart hemma. Det kan kanske låta lite krångligt, men mitt recept på köttfärs- och vitkålsgratäng är lättlagat och klart på 45 minuter. Med en god ost höjer du fetthalten och anpassar samtidigt rätten helt och hållet efter LCHF. 

Du behöver egentligen inga tillbehör, annat än en god sallad. På så vis utesluter du nästan helt kolhydraterna. Gratänger handlar mycket om timing, för att driva ut överflödig vätska utan att förlora saftigheten. I mitt recept på köttfärs- och vitkålsgratäng ger jag lite hetta till smakerna, med en blommig chipotle-chili. Låt osten bli sådär aptitretande gyllengul och sedan är det bara att servera!

Recept på köttfärs- och vitkålsgratäng: God och mättande köttfärs och vitkålsgratäng

Cowboysoppa

Cowboysoppa
Cowboysoppa

Cowboysoppa är en mustig soppa som är mycket lätt att tillaga. Dessutom har den ett kul namn, som kommer att uppskattas av barnen. Perfekt som vardagsmat, med andra ord. Ofta förekommer potatis, men för att göra cowboysoppan mer LCHF-vänlig har jag min egen variant. 

I stället för stärkelsefylld potatis innehåller mitt recept på cowboysoppa bland annat rättika och kålrot. Då hålls kolhydraterna nere på mycket låga nivåer, samtidigt som ingredienserna gör dig mätt och belåten. För att göra soppan lite mer matig och energirik rekommenderas grädde. Du väljer själv vilken färs du föredrar. Allt från nöt till kyckling funkar alldeles utmärkt. God aptit!

Länk till mitt recept på cowboysoppa: LCHF-arkivets Cowboysoppa

Alis kebab (Sous Vide)

Alis kebab (sous vide)
Alis kebab (sous vide)

Om du inte redan visste det är hemlagad kebab en riktig höjdare för oss som följer LCHF. Vad passar då bättre än ett riktigt gott recept där kebabköttet tillagas med hjälp av Sous Vide? Alis kebab är ett typexempel på hur nya recept kan få stor spridning på nätet. Allt tog sin början i sous vide-gruppen på Facebook, där Alis kebab gjorde succé.

Eftersom receptet kräver en Sous Vide-cirkulator är det hög tid att du skaffar dig en, såvida du inte redan har en hemma. Förutom kebab kan du nämligen tillaga mängder med LCHF-vänliga recept tack vare Sous Vide-teknik. Den går ut på att råvarorna tillagas under vakuum, vilket ger optimal temperatur genom hela köttet – precis som på klassisk kebab. 

Länk till recept på Alis kebab: Alis hemlagade kebab

Pannbiff

Klassiska Pannbiffar
Klassiska Pannbiffar

Pannbiffar är en av de mest mångsidiga rätterna som finns. Dessutom är det en personlig favorit, som jag tillagat sedan barnsben. Under åren har mitt eget recept utvecklats, med fokus på LCHF – utan att kompromissa med smakerna. Jag föredrar blandfärs, eftersom det ger saftiga pannbiffar med lite extra fett från fläskköttet. 

Så länge pannbiffarna är rika på energi kan du dra ner på kolhydraterna och samtidigt bli tillräckligt mätt. Pannbiffar går att krydda på oändligt sätt, men jag har några favoriter som verkligen höjer köttfärsen till skyarna! Bland annat vitlök, dijonsenap och något ovanligare, ingefära. I mitt recept finns tipsar jag även om många lika smakrika som LCHF-vänliga tillbehör.

Och här finns receptet: Supergoda pannbiffar

Köttfärs/tacopaj med oliver och tomater

Köttfärspaj med oliver och tomater
Köttfärspaj med oliver och tomater

Tacopaj är en modern klassiker, som uppskattas av de allra flesta. Paj tillhör inte den traditionella LCHF-menyn, men med rätt ingredienser håller du nere kolhydraterna utan problem. Nyckeln är att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl och sesammjöl, som endast innehåller några enstaka gram kolhydrater per hundra. 

Dessa mjölsorter mättar också betydligt bättre än exempelvis vetemjöl. Dessutom ger det ett härligt pajskal med mycket god smak, vilket ju är det allra viktigaste för en paj. Det hörs nästan på namnet att en tacopaj på köttfärs behöver en smakrik kryddning. I mitt recept på tacopaj använder jag en egen kryddblandning, utan socker men precis så som tacokrydda enligt mig ska smaka. Allt toppat med ljuvliga oliver och mogna körsbärstomater. 

Mitt recept på köttfärs/tacopaj hittar du här: Köttfärspaj med tacosmaker

Sammanfattning av mina 7 goda och lättlagade köttfärsrecept 

Köttfärs är verkligen en basvara i min matlagning och med dessa köttfärsrecept har jag velat visa upp variationsrikedomen. Oavsett om du behöver en snabb rätt till familjen en grå vardag eller förbereder en riktig festmåltid, hoppas jag att du ska kunna hitta ett köttfärsrecept för just dina behov på min lista. 

Köttfärs uppskattas av gammal som ung och är förmodligen den optimala råvaran för hela familjen. Du kan tillaga stora volymer och frysa ner vid behov. Ta gärna inspiration från mina recept och experimentera med olika färsblandningar och smaksättningar. Tänk på att inte hålla igen på lite fetare tillsatser, såsom grädde eller smetana – beroende på recept. Inom LCHF har vi som namnet slår fast råd med höga fetthalter! Därför föredrar jag oftast blandfärs, men varierar ofta rätterna beroende på vad jag har tillgång till och vad som är nedsatt i matbutiken. Hoppas det ska smaka!