Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

8 riktigt goda och lättlagade laxrecept

Behöver du inspiration till nya recept på lax? Laxen har ett milt och gott kött, som möjliggör för otaliga smaksättningar och tillagningar. Samtidigt kan lax bli rätt så tråkigt utan rätt kryddning och tillbehör. Därför har jag listat 8 riktigt goda laxrecept, som dessutom är mycket lättlagade. Många av rätterna tar heller inte mer än en halvtimme att tillaga – perfekta i vardagen.  Självklart är recepten helt anpassade efter LCHF, där rikliga mängder fett höjer smakerna och håller kalorierna på rätt nivåer – utan onödigt...

8 riktigt goda och lättlagade laxrecept
1

Behöver du inspiration till nya recept på lax? Laxen har ett milt och gott kött, som möjliggör för otaliga smaksättningar och tillagningar. Samtidigt kan lax bli rätt så tråkigt utan rätt kryddning och tillbehör. Därför har jag listat 8 riktigt goda laxrecept, som dessutom är mycket lättlagade. Många av rätterna tar heller inte mer än en halvtimme att tillaga – perfekta i vardagen. 

Självklart är recepten helt anpassade efter LCHF, där rikliga mängder fett höjer smakerna och håller kalorierna på rätt nivåer – utan onödigt socker och tomma kolhydrater. Allt mycket gott och optimalt för hela familjen. Lax spelar en självklar roll i min matlagning och jag lagar allt från gravad till toscansk smörlax. Det är en fisk som fungerar lika bra till vardags som till fest, beroende på hur du väljer att tillaga den. Följ med och låt dig inspireras! 

1. Citron- och vitlökslax 

Citron- och vitlökslax
Citron- och vitlökslax

Denna citron- och vitlökslax är mycket enkel att tillaga. På bara 30 minuter kan du servera en riktigt god laxrätt, som består av härligt laxkött och en sås med citron och vitlök. Receptet kan göras helt mejerifritt, men om du vill ha lite extra fett rekommenderas både smör och olivolja i såsen. Allt med rikliga mängder vitlök, någon deciliter fiskbuljong och gul lök.

Garnera gärna citron- och vitlökslaxen med lite finhackad persilja och ett gäng citronskivor. Genom att ta del av mitt recept får du fler tips på hur citron- och vitlökslax serveras på bästa sätt. 

Här hittar du receptet på citron- och vitlökslax.

2. Smörstekt lax med Sandefjordssås

Smörstekt lax med Sandefjordsås
Smörstekt lax med Sandefjordsås

Min smörstekta lax med Sandefjordssås är ett av de enklaste recepten på listan. Faktum är att det endast tar 20 minuter – förberedelse och tillagning inkluderat. Det gör denna smörstekta lax till en perfekt rätt i vardagen när inspirationen tryter och tiden inte riktigt finns där.

Om du undrar vad Sandefjordssås är för något så är det en norsk sås, som är himmelskt god till fisk. Norrmännen kan sin lax och detta recept är inget undantag. Såsen innehåller bland annat rom, citron och gräslök, vilket gör sig fantastiskt bra till all form av fisk och inte minst lax. Allt med en kombination av crème fraiche, grädde och smör, som ger rätt fettnivåer för en optimal LCHF-diet.

Ett riktigt gott recept på smörstekt lax med Sandefjordssås.

3. Fräscha laxbiffar med gurk- och rödlöksyoghurt

Fräscha laxbiffar med gurk- och rödlöksyoghurt
Fräscha laxbiffar med gurk- och rödlöksyoghurt

Lax är som tidigare nämnt mycket mångsidigt. Här får du ett recept i form av laxbiffar, som är relativt enkelt att tillaga och samtidigt bjuder på en riktig festmåltid. Som rubriken antyder levereras fräscha smaker, med bland annat lime, koriander, vitlök och chili. 

Det är en smaksättning som för tankarna till asiatiska kök, med perfekt balans tack vare gurk- och rödlöksyoghurten. Pröva dig fram med chilin för att få en hetta som faller dig och dina gäster i smaken. Som tillbehör rekommenderar jag exempelvis blomkål- och broccolipuré. Om du är ute efter fler tips för att tillaga laxbiffar är det bara att följa mitt recept.

Laxbiffar med gurk- och rödlöksyoghurt

4. Toscansk smörlax

Toscansk smörlax
Toscansk smörlax

Med smaker från Toscana är denna smörlax en riktig höjdare. Vad sägs om delade körsbärstomater, vitlök, färsk babyspenat och hackade örter? En stor fördel med detta laxrecept är att du bara behöver en stor stekpanna för att få jobbet gjort. 

Att slippa allt för många moment i matlagningen välkomnas ofta i vardagen och därför är denna toscanska smörlax en riktig familjefavorit, som inte kräver för mycket ansträngning eller tankekraft. Jag rekommenderar att garnera med färska örter för att göra rätten sådär härligt inbjudande på tallriken. Pressa även över lite citronsaft precis innan servering.

Mitt recept på toscansk smörlax.

5. Parmesanlax med sparris och räkor

Parmesanlax med sparris och räkor
Parmesanlax med sparris och räkor

Sparris är ett underskattat tillbehör till lax, som ersätter kolhydrater på ett mycket bra sätt inom LCHF. Lägg till parmesan och räkor och du är snart hemma. Detta recept tar lite drygt 30 minuter att tillaga och fungerar såväl i vardagen som vid festligare tillfällen. 

Få rätter ger ett lika aptitretande intryck, där sparris, räkor och en citronklyfta känns riktigt lyxigt. Såsen består bland annat av parmesan, crème fraiche, senap och dill – ingredienser som är som gjorda för laxens härliga kött. Efter att du hällt över såsen är det bara att toppa med några räkor, dill och en citronklyftan vid sidan, så har du en rätt som verkligen drar blickar till sig och väcker aptiten hos samtliga kring matbordet.

Mitt recept på parmesanlax med sparris och räkor.

6. Ugnsstekt lax

Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax
Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

Ugnsstekt lax är en riktig klassiker inom svensk husmanskost. Genom att smaksätta med citron och dill håller du rätten traditionell och får välbekanta smaker, som är som gjorda för lax. Ugnsstekt lax är dessutom väldigt enkelt att tillaga på max 35 minuter. Allt med endast 4 ingredienser, vid sidan om salt och svartpeppar. 

Därutöver behöver du bara en ugnsfast form för att ro laxen i hamn. Ibland är de enkla smakerna som godast och detta recept på ugnsstekt lax med citron och dill är inget undantag. Mitt råd är att inte hålla tillbaka på smöret, utan ösa på rejält för att få tillräckliga fettnivåer för en LCHF-diet. Följ mitt recept för att få tips på riktigt goda och LCHF-vänliga tillbehör till laxen.

Recept på ugnsstekt lax med citron och dill.

7. Gravad lax

Gravad lax
Gravad lax

Gravad lax behöver knappast någon närmare introduktion. Det är en av de mest traditionella laxrätterna, som pryder tallriken under många av våra högtider – såväl som i vardagen. Gravad lax kan servas på många olika sätt, med mängder av olika tillbehör att välja mellan. Som tillbehör rekommenderas såklart den klassiska hovmästarsåsen, eller varför inte lite dillmajonnäs? Byt ut potatisen mot en härlig sallad för att hålla måltiden strikt inom LCHF.

Eftersom gravad lax innehåller en viss mängd socker kanske du tycker att det går bort inom LCHF, men faktum är att bara en mindre mängd tränger in i laxen när den gravas. Merparten av sockret stannar kvar i lagen och en hel del torkas även bort inför att fisken ska skäras upp. Med andra ord fungerar gravad lax riktigt bra även för dig som följer LCHF.

Mitt recept på gravad lax.

8. Chiligratinerad lax

Chiligratinerad lax
Chiligratinerad lax

Eftersom laxen har ett relativt milt kött kan det med fördel smaksättas med chili. Lax är dessutom mycket gott att gratinera, vilket snabbt höjer både fettnivån och smakerna. Gratineringen består här av riven ost, grädde och smetana – klassiska ingredienser som bildar en himmelskt god sås under det gyllenfärgade osttäcket. 

Som smaksättning använder jag en relativt mild chilisås, som passar hela familjen. Ett mycket bra alternativ inom LCHF är Felix osötade chilisås, som gör att du undviker socker i möjligaste mån. När du har tillsatt alla ingredienser är det bara att låta ugnen göra sitt. Kom bara ihåg att garnera med vackra basilikablad, så kommer aptiten väckas hos samtliga runt matbordet. 

Recept på en riktigt god chiligratinerad lax.

Sammanfattning

Syftet med att dela med mig av alla dessa laxrecept har varit att du ska kunna äta riktigt god lax alla dagar i veckan. Lax är en perfekt råvara inom LCHF, eftersom den både innehåller rikligt med protein och nyttiga fetter. Recepten håller kolhydraterna på låga nivåer och bjuder samtidigt på allt fett du behöver för en optimal LCHF-diet.

Eftersom laxen sällan behöver någon längre tillagning går recepten dessutom mycket snabbt att tillaga – perfekt även för dig som drar dig från att laga fisk på vardagar. Här finns inspiration från Asien via Italien till Skandinavien, med allt från rätter med lite hetta till milda och goda måltider för hela familjen. Jag hoppas att laxen har smakat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *