Hoppa till innehåll
Open navigation

Allt om sötningsmedel

(Inlägget innehåller annonslänkar till olika webbutiker. Det innebär att varje köp som görs via någon av länkarna genererar en provision till LCHF-arkivet. Detta kostar inte dig något extra.) En fråga som ofta dyker upp på olika forum inom LCHF är vilka sötningsmedel som är ok att använda sig av om man skall baka eller göra en efterrätt av något slag. Det är inte lätt det där, för det finns en uppsjö med olika varianter och alla är inte bra för oss som äter LCHF. I...
Allt om sötningsmedel

(Inlägget innehåller annonslänkar till olika webbutiker. Det innebär att varje köp som görs via någon av länkarna genererar en provision till LCHF-arkivet. Detta kostar inte dig något extra.)

En fråga som ofta dyker upp på olika forum inom LCHF är vilka sötningsmedel som är ok att använda sig av om man skall baka eller göra en efterrätt av något slag.

Det är inte lätt det där, för det finns en uppsjö med olika varianter och alla är inte bra för oss som äter LCHF.

I det här inlägget så hittar du framförallt de sötningsmedel som är godkända inom lchf, men även bästa pris på dessa produkter.

Vilket sötningsmedel kan man köpa?

Ett “bra” sötningsmedel skall vara gjort av erytritol eller stevia (stevioglykosider). Erytritol är en sockeralkohol som påverkar blodsockret väldigt lite eller inte alls.

Här nedanför har jag listat de sötningsmedel som är ok om du äter LCHF.

Du hittar även bästa pris på olika sötningsmedel i de onlinebutiker som erbjuder dessa.

Sötningsmedel och LCHF

N!CK’S Use Like Sugar 300 g

TillverkareNick’s
Mängd: 300 g
Pris (ca.): 55:-


N!CK’S Use Like Sugar är min personliga favorit eftersom jag tycker att det här sötningsmedlet har minst bismak. Sötningsmedlet är riktigt enkelt att använda. Det ersätter nämligen socker enligt formulan 1:1. En matsked socker blir alltså en matsked N!CK’S. Du kan använda sötningen både i bakning och matlagning.


Allt om sötningsmedel

N!CK’S Use Like Sugar 1000 g

TillverkareNick’s
Mängd: 1000 g
Pris (ca.): 150:-


Det här är en större variant av min personliga favorit N!CK’S Use Like Sugar. Om du använder mycket sötningsmedel i din LCHF-bakning, då bör du satsa på det större paketet. Den här produkten är alltså enkel att använda istället för socker och dessutom ger det knappt någon bismak. Ersätter socker 1:1.

sukrin

Sukrin

TillverkareSukrin
Mängd: 400g
Pris (ca.): 90:-


Sukrin är ett av de mest välkända sötningsmedlen. Det är ett 100 % naturligt alternativ till socker och är tillverkat av erytritol. Det som är bra med Sukrin är att det inte skadar dina tänder, samtidigt som det inte heller ger någon blodsockerhöjning. Diabetiker kan alltså äta Sukrin.  Du använder Sukrin för att ersätta socker 1:1.


sukrin melis

Sukrin melis

TillverkareSukrin
Mängd: 400g
Pris (ca.): 80:-


Sukrin Melis är en naturlig sockerersättning som är tillverkat av erytritol och stevia. Både erytritol och stevia är naturliga ämnen och perfekta ersättningar för socker. Sukrin Melis är mycket sött och används på samma sätt som florsocker. Det ersätter florsocker 1:1, vilket gör det mycket smidigt att använda.


Sukrin-Gold

Sukrin melis

TillverkareSukrin
Mängd: 500g
Pris (ca.): 95:-


Sukrin Gold är det bästa sötningsmedlet om du vill ersätta brunt socker som har mer smak än vitt socker. Du använder lika mycket Sukrin Gold som brunt socker och behöver alltså inte ändra i något recept. Sötningsmedlet är 100 % naturligt, innehåller mycket få kalorier och har en fyllig smak. Ersätter socker 1:1.


sukrin organic 400 g

Sukrin ekologisk

TillverkareSukrin
Mängd: 500g
Pris (ca.): 95:-


Här får du en ekologisk variant av Sukrin. Den ekologiska certifieringen är perfekt för dig som vill välja bra produkter. Denna produkt både smakar och ser ut som riktigt socker. Det innebär även att produkten uppför sig som vanligt socker och den ersätter socker 1:1.


sukrin plus

Sukrin+

TillverkareSukrin
Mängd: 250g
Pris (ca.): 95:-


Sukrin+ är en extra söt variant av sötning. Den här produkten är dubbelt så söt i smaken som socker, så se till att använda den varsamt när du bakar. Eftersom Sukrin+ är tillverkat av erytritol och stevia så påverkar det inte ditt blodsocker. Sukrin+ ersätter socker 1:2. Du använder alltså hälften så lite Sukrin+ som receptet innehåller socker.

Hittade tyvärr inga priser just nu...

sukrin 1 250 g 1

Sukrin:1

TillverkareSukrin
Mängd: 250g
Pris (ca.): 70:-


Sukrin:1 ersätter socker 1:1. Det är ett kalorifritt sötningsmedel tillverkat av de naturliga ämnena erytritol samt stevia. Produkten har samma konsistens som socker, så du märker ingen skillnad när du bakar. Konsistensen är dessutom perfekt om du vill använda sötningsmedlet för att söta sura bär. Sukrin:1 innehåller inga kolhydrater, vilket är perfekt för LCHF-bakning.

Hittade tyvärr inga priser just nu...

stevia sweet crystal

Stevia Sweet Crystal

TillverkareHermesetas
Mängd: 250g
Pris (ca.): 90:-


Här får du ett sötningsmedel som är tillverkat av erytritol och steviolglykosider. Du kan använda det både i bakning och matlagning. Tack vare det faktum att Stevia Sweet Crystal ersätter socker 1:1, så är det enkelt att använda i alla recept där socker finns med i ingredienslistan.

Hittade tyvärr inga priser just nu...

sotin 1

Sötin

Tillverkare: Rawfoodshop
Mängd: 500g
Pris (ca.): 112:-


Sötin är ett sötningsmedel som är både ekologiskt och veganskt. Det är baserat på erytritol och ersätter socker 1:1. Konsistensen är snarlik socker och produkten är 60-70 % så söt. Eftersom sötningsmedlet är naturligt behöver du inte oroa dig för jobbiga blodsockerhöjningar. Produkten är ett kalorifritt alternativ som är vänligt mot magen.


ica-sotstro

Sötströ

Tillverkare: ICA
Mängd: 300g
Pris (ca.): 45:-


Sötströ är ICA:s egna sötning som endast säljs i ICA:s egna butiker. Produkten innehåller erytritol och steviolglykosider. Den ersätter socker 1:1, så du behöver inte ändra något i dina recept. Sötningen är kalorifri och är mycket smidigt att använda i bakning tack vare konsistensen.


Att tänka på

  • Läs innehållsförteckningen noga. Det ska i alla fall inte finnas med socker, maltodextrin eller maltitol.
  • Sötningsmedel har lätt en liten bismak som inte alla tycker om, därför kan man vara tvungen att testa sig fram lite för att hitta det man tycker smakar bäst.
  • Står det socker nånstans på paketet, t ex STEVIA sugar, då skall man vara extra noga med att läsa innehållet för ofta är det bara en liten del sötningsmedel och resten helt vanligt socker.
  • Är du sockerberoende eller har lätt för att få ditt sockersug triggat, försök att undvika sötningsmedel så mycket du kan, för de kan vara lika jäkliga triggers de med.

Frågan om man skall äta sötningsmedel överhuvudtaget är inte något jag tänker ta upp, det är individuellt och upp till en själv.

Har jag missat någon produkt, skriv en kommentar med namnet på den så lägger jag in den i listan.

Recept som innehåller sötningsmedel

Mums-Mums
Mums-Mums
Hovmästarsås
Hovmästarsås
kladdkaka lchf3
kladdkaka lchf3
Sockerfri Bostongurka
Sockerfri Bostongurka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *