Barn och LCHF – Mina tankar av Åsa Österlund

Barn och LCHF – Mina tankar av Åsa Österlund
LCHF – ren, artegen föda

Då var det åter dags för en het diskussion om barn och LCHF på Facebook. Jag försöker att inte gå igång på det, att inte bli uppretad och irriterad men misslyckas den här gången också.

Ska börja med att säga att mina barn numera är så gott som vuxna, men jag önskar att jag hade den kunskap jag har idag när de var små. Det hade säkert inte förändrat allt, men jag är övertygad om att det hade gjort skillnad.

Vad är LCHF?

Vi börjar från början med en fråga. Vad är LCHF?
Många använder LCHF som en tillfällig diet för att gå ner i vikt. Många räknar frenetiskt alla kolhydrater.
Äter hellre en produkt utan näring, med en lång lista på konstgjorda tillsatser men noll kolhydrater, än en morot för att man är rädd att bli tjock av det.

Man väljer bort en massa nyttiga grönsaker för att de innehåller lite mer än 5 % kh. Man dricker fettkaffe och äter ketobollar och går på äggfasta.
Man räknar, väger och mäter. Man gör i princip allt, utom att läsa. Läsa innehållsförteckningen, läsa på om vad som är bra och hälsosam mat, vad som händer i kroppen när man äter olika livsmedel. Om det är så här man ser på LCHF så håller jag med till hundra procent! Det här är absolut inget vi ska ge till våra barn. Helst borde vi inte ge det till oss själva heller.

Ren artegen mat

Men om man istället ser LCHF som man borde se på det. Som en naturlig, artegen kost. Riktig mat fri från onaturliga och onödiga tillsatser. Mat som människan ätit sedan urminnes tider, och då menar jag verkligen sedan urminnes tider och inte de senaste 20-30 åren.
Kött, fisk, fågel.
Bra, naturliga fetter (inga lättvarianter och margariner), lite nötter och massor av grönsaker av alla de slag. Givetvis kan man inte äta exakt som på stenåldern, men så naturligt som man har möjlighet till.

Varför skulle vi inte ge våra barn naturlig och hälsosam mat?
Barn som växer och utvecklas både fysiskt och mentalt är i stort behov av näringsrik kost, vilket en bra LCHF är. Bröd och pasta är inget vi ätit i alla tider.

Pastan kom till Sverige på 1600-talet och bröd har vi förvisso ätit i ca 10000 år, men det är en mycket kort tid om man ser till hela mänsklighetens historia.
Bröd idag är dessutom något helt annat än de första bröden man bakade i Mesopotamien. Det är stor skillnad bara sen jag var barn på 70-talet. Det är väldigt mycket mer gluten i vetet idag och i fabriksbakat bröd tillsätter man ofta extra gluten.

“Barn ska äta allsidigt”

Vad menas med allsidigt?
Är det ensidigt att äta vitkål, blomkål, broccoli, morötter, palsternacka, paprika, zucchini, kålrabbi, spenat, betor, vaxbönor etc. till köttet, fisken, kycklingen, än pasta, ris, potatis?

I ris och pasta finns i princip ingen näring alls till skillnad mot alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i grönsaker. Det finns inget i pasta och bröd någon behöver.

Barn och LCHF – Mina tankar av Åsa Österlund
Bild av Andrzej Rembowski från Pixabay

“Låt barn vara barn”

Hur menar man att barn inte får vara barn för att man ser till att barnen får äta en naturlig och hälsosam kost utan en massa socker och gluten?
Är det inte större chans att barnen faktiskt orkar vara barn, leka, springa och göra sådant som barn ska göra, om de får bra näringsrik mat som ger dem energi och ork, till skillnad från näringsfattig pasta och bröd.

“Låt barnen bestämma själva”

Gäller det även annat än maten?
Ska barn själva få bestämma när de ska sova?
Om de vill gå till skolan?
Ska barn själva bestämma om de ska äta godis istället för mat?

Skulle inte tro att någon tycker det är ok. Självklart kan inte ett barn bestämma själv över vilken mat som är lämplig att äta, det är vårt ansvar som vuxna att se till att barnen går och lägger sig i tid, kommer iväg till skolan och naturligtvis är det också vårt ansvar att se till att barn äter så bra mat som möjligt.

Det är svårt, näst intill omöjligt, att helt hålla dem borta från pasta, bröd, godis mm och kanske är det inte heller nödvändigt. Att vägra ett barn att äta mat de blir bjudna på hos en kompis, tårtan på ett kalas etc., blir givetvis onödigt svårt och jobbigt för barnet, men ger man barnen bra mat för det mesta och minimerar sådant hemma så gör det nog inte så mycket om de äter lite skräp någon enstaka gång.

För att sammanfatta det hela, LCHF (som den borde vara) är ingen konstig diet man inte bör ge sina barn.
Kort och gott, lchf är mat!

Denna text är skriven av Åsa Österlund.
Åsa är en av administratörerna för Sveriges största LCHF-grupp på Facebook, LCHF – Tips, pepp och recept.