Byta ut mandelmjöl eller kokosmjöl, omvandlingstabell

En fråga som ofta dyker upp på olika LCHF-forum är om man kan byta ut mandelmjöl, pofiber eller kokosmjöl mot något annat.

Anledningen till att man vill göra det kan vara att man är allergisk mot mandel eller kanske inte har en produkt hemma.

Det går tyvärr inte att byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl rakt av då kokosmjölet suger upp vätska på ett helt annat sätt.

Här hittar du en liten omvandlingstabell för hur du kan omvandla mandelmjöl, pofiber och kokosmjöl.

1 dl mandelmjöl kan du byta ut mot:

 • 2 msk kokosmjöl
 • eller

 • 0,5 dl pofiber
 • eller

 • 1 msk fiberhusk
 • eller

 • 1 dl sesammjöl

1 dl kokosmjöl kan bytas ut mot:

 • 2 dl mandelmjöl + 1,5 msk fiberhusk
 • eller

 • 0,5 dl pofiber + 1 dl mandelmjöl + 1 msk fiberhusk
 • eller

 • 3 dl mandelmjöl

1 dl pofiber kan bytas ut mot:

 • 2 msk fiberhusk
 • eller

 • 4 msk kokosmjöl
 • eller

 • 2 dl mandelmjöl

Tänk på att dessa mått är ungefärliga och att det kan skilja sig lite beroende på vad du skall använda dem till. Man får helt enkelt testa sig fram lite och komma på vad som funkar bäst.

Tack till Marianns LCHF för måtten.

20 Comments

 1. […] Bra för er som äter strikt också då hela pajen innehåller ca 5 kolhydrater. LCHF: Löjligt god kyckling med gorgonzolasås. Ibland lyckas man så bra med maten att det liksom känns som om det vore värt pengarna även om man hade ätit på restaurang. Det här receptet är ett exempel på en sån rätt. Krispiga broccoli- och ostbiffar. Ekofilosophies Keto-bollar. Birgitta Höglunds kokos/ketobollar. Byta ut mandelmjöl eller kokosmjöl, omvandlingstabell. […]

 2. Kan ni inte göra en sådan här tabell med hur man byter ut vetemjöl och ersätter med dessa varianter ovan? Alltså hur mycket ersätter 1dl vetemjöl om man tar pofiber istället, t.ex?

 3. […] ut rakt av mot en annan glutenfri mjölsort. Ett högre fiberinnehåll betyder mindre mängd mjöl. Spana in denna omvandlare för att få tips om hur du ska tänka när du byter ut en mjölsort mot en […]

 4. Hejsan!

  Vet ni vilket mjöl man kan använda istället för hasselnötsmjöl, när man bakar glutenfritt bröd?

  Tack på förhand för svar,

  Jennie

 5. Hej suveränt att ni orkar jobba fram tabeller etc jag jobbar som kock o har då o nu intolleranter nu har jag kommit lite längre i just glutenfri bakning – min fråga i bröd ska det vara tessmjöl finns det ngt jag kan byta ut det med el rättare ersätta med vänligen Nicci

 6. Hej!

  Går det att byta ut fiberhusk till pofiber i ett recept med jäsdeg på tex bröd, bullar? Är mängden då motsvarande 1/2 dl pofiber per msk fiberhusk?
  Jag får nämligen ont i magen av fiberhusk. / Mvh C

 7. Kan ni inte göra en sådan här tabell med hur man byter ut vetemjöl och ersätter med dessa varianter ovan? Alltså hur mycket ersätter 1dl vetemjöl om man tar pofiber istället, t.ex?

  1. Hej,
   Tyvärr så är det väldigt svårt att göra en sådan lista då det inte går att ersätta vetemjöl med något som är LCHF-relaterat. Det är bättre att leta upp recept som redan är LCHF-anpassade.

 8. Hej, jag kanske är trög, men hur menar ni? Ska mandelmjöl bytas mot 4 olika saker eller kan det bytas mot någon av de fyra olika exempelvis sesammjöl?
  Skulle gärna hitta något som inte är mandel eller kokos, då jag tycker att det ger för mycket smak av dem, vetemjöl smakar ju inte så mycket.

 9. Hejsan!

  Vet ni vilket mjöl man kan använda istället för hasselnötsmjöl, när man bakar glutenfritt bröd?

  Tack på förhand för svar,

  Jennie

 10. Hej suveränt att ni orkar jobba fram tabeller etc jag jobbar som kock o har då o nu intolleranter nu har jag kommit lite längre i just glutenfri bakning – min fråga i bröd ska det vara tessmjöl finns det ngt jag kan byta ut det med el rättare ersätta med vänligen Nicci

 11. Hej!

  Går det att byta ut fiberhusk till pofiber i ett recept med jäsdeg på tex bröd, bullar? Är mängden då motsvarande 1/2 dl pofiber per msk fiberhusk?
  Jag får nämligen ont i magen av fiberhusk. / Mvh C

 12. Det har ju kommit nya mjölsorter som det vore bra att kunna införliva i denna lista, t ex kikärtsmjöl och chiamjöl. Vad tror ni om att även ta med dem i listorna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *