Fläskfilé – 5 läckra recept du måste smaka!

Är fläskfilé också din räddare i nöden när inspirationen är slut i vardagen? Med sitt milda och goda kött är fläskfilé extremt mångsidigt – men samtidigt kan det vara svårt att hitta idéer till nya recept en seg måndag. Därför har jag listat 5 riktigt läckra recept på fläskfilé, där du hittar allt från storartade festmåltider till enkla vardagsrecept.

En av fläskfiléns stora fördelar är att den innehåller en hel del fett – perfekt för oss som följer LCHF. Du får allt protein du behöver och kan samtidigt addera flera feta och goda ingredienser. Varför inte grädde, smetana och sky? – för att nämna några exempel som återfinns bland mina recept. Allt utan onödiga kolhydrater, tomt socker och utbytbar stärkelse. Häng på och ta del av fläskfiléns storhet – alla dagar i veckan!

1. Fläskfilégryta

Fläskfilégryta
Fläskfilégryta

En riktigt bra fläskfilé ger extremt mycket smak för pengarna och ett av de bästa sätten att tillaga köttet på är i form av gryta. Jag älskar grytor och gör ofta stora satser, eftersom de bara blir godare med tiden.

Den här fläskfilégrytan bjuder på en riktig smaksensation, där grädde, smetana, dijonsenap, kalvfond och rödvin verkar i symbios. Låt den bara puttra tillräckligt länge, så att alla fantastiska smaker kommer fram och blandas med varandra. Att ha en gryta som kokar på spisen är naturligtvis en ren njutning och denna fläskfilégryta är inget undantag.

Vi pratar champinjoner, vitlök, timjan, röd paprika, purjolök, med mera. När allt har kokat samman och stått en liten stund, är det bara att servera och njuta. Här utlovas en ny familjefavorit som kommer att gå åt på nolltid! Kom bara ihåg att bryna köttet innan, så att det får den där vackert gyllenbruna stekytan!

Mitt fantastiskt goda recept på fläskfilégryta

2. Baconlindad fläskfilé i ugn

Baconlindad fläskfilé
Baconlindad fläskfilé

Behöver det verkligen förklaras hur gott baconlindad fläskfilé i ugn är? Om du inte låter dig övertygas av bara namnet, följer här en närmare beskrivning. Rätten kräver bara 15 minuters förberedelser, sedan gör ugnen resten. Gällande kryddning föreslår jag färsk vitlök, timjan och rosmarin, men du kryddar förstås helt enligt eget tycke och smak.

Eftersom bacon har en lite rökig touch kan du med fördel addera rökt paprikapulver eller chipotle – kryddor som dessutom passar fantastiskt bra med den lite fetare fläskfilén. Se till att välja en fläskfilé av hög kvalitet som inte innehåller för allt för mycket vatten. Då får du ännu mer protein för pengarna, vilket lämpar sig utmärkt för LCHF. Rätten serveras med fördel med min goda och gräddiga champinjonsås. Följ mitt recept och få tips på smaskiga tillbehör och mycket mer!

Receptet på min baconlindade fläskfilé i ugn

3. Fläskfilé i ört- och dijonsås

Fläskfilé i ört- och dijonsås
Fläskfilé i ört- och dijonsås

Detta recept på fläskfilé i ört- och dijonsås är mycket lättlagat. Det tar max 35 minuter från förberedelse till servering. Trots det får du en lyxig rätt, som kan serveras såväl till vardags som till fest. Med ingredienser som dijonsenap och grädde i möte med både färska och torkade kryddor, tar du fläskfilén till nya nivåer. Om du tidigare tyckte fläskfilé var aningen trist, kommer det här receptet troligtvis omvända dig.

Allt tack vare gräslök, bladpersilja, timjan, dragon, lök, citron och mycket mer. Rätten är så pass mättande att den knappt behöver några tillbehör, men lite haricots verts eller någon typ av kål är annars ett hett tips! Jag serverar gärna fläskfilén direkt ur stekpannan, men självklart fungerar valfritt serveringsfat alldeles utmärkt! 

Mitt recept på fläskfilé i ört- och dijonsås

4. Fläskfilégryta med ädelost

Fläskfilégryta med ädelost
Fläskfilégryta med ädelost

Fläskfilégryta med ädelost är ett perfekt recept för dig som följer LCHF. Proteinet ligger på hög nivå och likaså fettet, samtidigt som kolhydraterna hålls tillbaka. Genom att skippa kolhydraterna finns utrymme för en riktigt fet och god ädelostsås. Vi pratar grädde, ädelost, champinjoner, paprika, chili, persilja och mycket mer!

Grytor är optimala inom LCHF eftersom de kan ätas helt utan tillbehör. Just tillbehören är LCHF-menyns största utmaning, men här kokar allt med i grytan. Ett tips är att inte låta fläskfilén koka allt för länge i såsen, eftersom köttet då kan bli lite torrt. Så länge köttet är mört och gott utlovas en underbar måltid, som kan serveras alla dagar i veckan – från måndag till söndagsmiddagen!

Ett riktigt gott recept på fläskfilégryta med ädelost

5. Fläskfilé i dragonsås

Fläskfilé med dragonsås
Fläskfilé med dragonsås

Dragon är en underskattad krydda i svensk matlagning. Med sin karaktäristiskt ädla smak är den i stort sett omöjlig att byta ut. Dessutom passar dragon utmärkt tillsammans med en härlig bit fläskfilé. Det här receptet på fläskfilé i dragonsås är lätt att tillaga och tar totalt omkring 50 minuter, förberedelse och tillagning inkluderat. 

Rätten levererar relativt milda smaker som passar hela familjen – från gammal till ung. Allt med ett litet sting av dijonsenap, som dock inte kommer sticka ut alltför mycket när den får koka tillsammans med fyllig grädde och färskost. Du får en fantastisk gratinerad yta som verkligen väcker aptiten hos alla runt matbordet. Som tillbehör rekommenderas exempelvis sparris och blomkålsris. Följ mitt recept och få fler tips på hur du tillagar fläskfilé i dragonsås på bästa sätt!

Mitt goda recept på fläskfilé i dragonsås

Sammanfattning

Målet med denna lista har varit att visa på hur en relativt billig råvara – särskilt vid nedsatt pris – kan lägga grund för riktiga festmåltider. När du hittar fläskfilé på rea är mitt tips att du köper upp dig och fryser ner. Det är nämligen en perfekt köttbit att ta fram när inspirationen tryter i vardagen – och nu har du förhoppningsvis några nya recept att experimentera med! 

Fläskfilé kan faktiskt bli lite trist utan rätt tillagning och smaksättning, så mitt råd är att du inte håller tillbaka med kryddningen. Ös helt enkelt på med grädde, vitlök, ädelost, örter och chili! På så vis höjer du fläskfilén från att ha tjänstgjort i en alldaglig vardagsrätt, till att spela huvudroll i en lyxmåltid, som med fördel serveras på festen. 

Nyckeln till att lyckas med fläskfilé är att inte låta den blir för torr, eftersom den trots allt bör vara genomstekt. Följer du dessa recept så utlovas riktigt mört och gott kött. Allt mycket LCHF-vänligt, med rikliga mängder fett, protein och grönsaker, där smaken alltid står centrum!