Fördelar med LCHF/lågkolhydratkost

Att lågkolhydratskost, eller LCHF (low carb high fat) som det närmare heter är en kosthållning som gör att man tappar i vikt, det är det nog många som har hört talas om. Men, det finns en hel del del andra fördelar med att äta LCHF med.

Jag själv har ätit LCHF i snart två års tid och mår bättre än nånsin.

Men, jag tänkte försöka att få lite mer kött på benen, så jag ställde frågan på ett par av de största LCHF-grupperna på Facebook vad folk hade för positiva erfarenheter av att äta LCHF förutom att man gått ner i vikt.

Resultatet är helt underbar läsning och jag tänkte att jag skulle lista upp en del svar nedan.

Positiva fördelar med LCHF-kost

viktnedgång med lchf
Bild: Malin Lindqvist | -22kg

Viktnedgång
Man går ner i vikt. Detta är en ganska så självklar del och det finns massor av exempel på människor som har tappat i vikt med hjälp av LCHF. Man kan faktiskt äta en massa god mat, fett och ändå tappa i vikt, utan att det är skadligt.

När det gäller viktnedgång så finns det massor av olika bloggar, hemsidor och instagramkonton runt om på internet som visar på just detta.

 

 

IBS – Bli bättre i magen
pain-1015573_640Många som hittar till LCHF gör det för att de har problem med magen i form av IBS. Det är en diagnos man får när läkarna inte kan fastställa något annat och då blir IBS en papperskorg att stoppa en i. Jag själv äter lågkolhydratkost för att hålla min mage i mycket bättre form då jag själv har IBS som diagnos. Jag har aldrig haft en så lugn mage som nu och det är många fler än jag som har dessa erfarenheter.

 

Bli av med diabetes typ 2
diabetes-777001_960_720Det är väldigt många diabetiker som väljer att äta LCHF för att bli av med sin diabetes (typ 2). Det är faktiskt så att LCHF är en godkänd kosthållning för att behandla diabetes. Om du äter LCHF löper du mycket mindre risk att drabbas av diabetes i framtiden.
Jag har personligen en kollega på jobbet som jag tipsade om LCHF och han tar nu minimala doser med insulin nu och mår otroligt mycket bättre. Vill du läsa mer om detta så kan du besöka Kostdoktorn som har skrivit en hel del om LCHF och diabetes.

 

 

Bättre munhygien/tänder
lchf-battre-tanderTandläkarna kommer att bli fattiga om vi alla skulle äta LCHF. Väldigt många som äter LCHF upplever att de har mindre tandsten, plack och karies än innan. Det säger väl sig själv på något sätt då socker och kolhydrater skapar dessa problem. Man märker väldigt tydligt att man har mindre beläggningar på tänderna om man känner efter med tungan.

 

Bättre humör – Mindre humörsvängningar
kurvaHela grundtanken med LCHF är att man skall hålla ett jämnt blodsocker så att man inte har alla dessa toppar och dalar med tillhörande blodsockerfall och utbrott för minsta lilla sak.

Tänk vad skönt att kunna slippa bli tokförbannad på barnen för något litet de gör bara för att du har ett lågt blodsocker.
Väldigt många tycker att de har fått bättre humör och att folk i deras omgivning även håller med om detta.

 

Spara in på toapapper
stpJa, lite med glimten i ögat, men det är faktiskt sant. Många anser att de får en mycket mer lugn mage av LCHF och att de inte alls behöver gå på toa lika många gånger på en dag, vilket i sin tur gör att man sparar in på toapappret.

Flera stycken säger att de inte alls är lika uppblåsta och svullna i magen, vilket bara det kan minska ner på toabesöken.

 

Minskade gasutsläpp
2014-10-24-fartJa, så är det faktiskt. mindre svullen mage, mindre inflammationer i tarmarna, mindre mat som ligger och jäser i magsäcken vilket i sin tur leder till mindre fisande. Fast, du kanske har gillat att ha fistävlingar hemma i soffan med din partner?

 

 

 

Bättre immunförsvar
woman-698971_640Kolhydrater leder till inflammationer i kroppen som ditt immunförsvar konstant måste jobba med, vilket gör att du inte har ett fullgott skydd mot bakterier och virus när de väl kommer. Med LCHF blir du av med dessa inflammationer och ditt immunförsvar är redo på ett helt annat sätt. Det är min teori och den backas upp av folk som inte varit sjuka alls lika ofta som innan.

 

 

Ja, det här är några fördelar med att äta LCHF/lågkolhydratkost. Fördelarna är många och om du har åsikter om detta eller andra saker du tycker borde vara på listan, så släng iväg en kommentar här nedan.

12 Comments

 1. Min fru och jag har hållit oss till LCHF i drygt ett år.. Jag tycker det går väldigt bra. Man behöver inte gå omkring hungrig. Det finns, som sagts, numera mycket att äta som ligger inom ämnet. Jag har gått ner ca. 10 kg, men min fru har inte gått ner så mycket alls..
  Teorier kring detta?

 2. Allergier försvinner. Min pollenallergi försvann totalt. Har alltid fått börja med tabletter, ögondroppar och nässpray från tidig vår till höst och ändå har inte det hjälpt fullt ut. Nu är jag helt fri, känner inte av någon hösnuva alls sen jag började med lchf. Helt fantastiskt.

 3. Jag har alltid haft problem med min hy tills jag började med Lchf. Har mycket lite besvär och ibland inga nuförtiden. Det märks direkt om jag fuskar det minsta och äter t ex mörk choklad eller mycket mejeriprodukter då jag får finnar som ett brev på posten. Kunde aldrig äta kålsoppa, pasta eller pannkakor förr utan att få jätteproblem med gasig mage och ont. Nu äter jag kålsoppa utan problem till arbetskamraternas förskräckelse, för dom tror att dom vet vad som kommer, men tji får dom. Pasta saknar jag inte ens och pannkakor görs på keso eller mandelmjöl nuförtiden. Lycka till alla som är nya på detta! Det är det bästa som hänt er. Jag är inne på fjärde året.

 4. Jag har en leveråkomma som jag är född med. Åkte även på hepatit c, väldigt dåliga levervärden, började med LCHF. För ett år sedan var på leverkontroll för 4 månader sedan min lever är helt frisk FANTASTISKT., min man hade högt socker o kolesterol nu är värderna normal. +att jag gått ner 12kg och min.man 24

 5. Min fru och jag har hållit oss till LCHF i drygt ett år.. Jag tycker det går väldigt bra. Man behöver inte gå omkring hungrig. Det finns, som sagts, numera mycket att äta som ligger inom ämnet. Jag har gått ner ca. 10 kg, men min fru har inte gått ner så mycket alls..
  Teorier kring detta?

  1. Hej!
   Svårt att säga vad det kan vara som skiljer. Vi fungerar ju olika som människor och har gått igenom olika saker tidigare i livet, vilket gör att kroppen kanske har olika lätt för att släppa på övervikten. Sen kanske ni har haft olika mycket övervikt, vilket spelar in det med. Ju mer övervikt man har, desto lättare är det för kroppen att släppa på det hela.

 6. Allergier försvinner. Min pollenallergi försvann totalt. Har alltid fått börja med tabletter, ögondroppar och nässpray från tidig vår till höst och ändå har inte det hjälpt fullt ut. Nu är jag helt fri, känner inte av någon hösnuva alls sen jag började med lchf. Helt fantastiskt.

 7. Jag har alltid haft problem med min hy tills jag började med Lchf. Har mycket lite besvär och ibland inga nuförtiden. Det märks direkt om jag fuskar det minsta och äter t ex mörk choklad eller mycket mejeriprodukter då jag får finnar som ett brev på posten. Kunde aldrig äta kålsoppa, pasta eller pannkakor förr utan att få jätteproblem med gasig mage och ont. Nu äter jag kålsoppa utan problem till arbetskamraternas förskräckelse, för dom tror att dom vet vad som kommer, men tji får dom. Pasta saknar jag inte ens och pannkakor görs på keso eller mandelmjöl nuförtiden. Lycka till alla som är nya på detta! Det är det bästa som hänt er. Jag är inne på fjärde året.

 8. Jag har en leveråkomma som jag är född med. Åkte även på hepatit c, väldigt dåliga levervärden, började med LCHF. För ett år sedan var på leverkontroll för 4 månader sedan min lever är helt frisk FANTASTISKT., min man hade högt socker o kolesterol nu är värderna normal. +att jag gått ner 12kg och min.man 24

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *