Godkända mjölsorter inom LCHF
Vilka olika mjöl man kan använda när man ska baka inom LCHF kan vara lite knepigt, men i detta inlägget så kommer vi försöka att klargöra det så mycket som möjligt för att det ska bli enklare för dig. Introduktion - Allmänt om mjölGlutenfritt är inte likställt med LCHFOlika godkända mjölMandelmjölSesammjölSolrosmjölHavrefiberKokosmjölFiberhusk/PsylliumhuskPofiberFibrexBambufibermjölGuarkärnmjölXantangummiSoftBakeNäringsvärden [annons_blogg] Introduktion - Allmänt om mjöl och lchf När det gäller LCHF, low carb high fat, så är inte spannmål och gluten godkänt, på något sätt och vis.Detta gör ju att man inte kan...
- 1 Introduktion – Allmänt om mjöl och lchf
- 2 Glutenfritt är inte likställt med LCHF
- 3 Olika godkända LCHF-mjöl
- 4 Mandelmjöl
- 5 Hasselnötsmjöl
- 6 Sesammjöl
- 7 Solrosmjöl
- 8 Havrefiber
- 9 Kokosmjöl
- 10 Fiberhusk/psylliumhusk
- 11 Pofiber
- 12 Fibrex
- 13 Bambufibermjöl
- 14 Guarkärnmjöl
- 15 Xantangummi
- 16 Näringsvärden i olika LCHF-mjöl
Vilka olika mjöl man kan använda när man ska baka inom LCHF kan vara lite knepigt, men i detta inlägget så kommer vi försöka att klargöra det så mycket som möjligt för att det ska bli enklare för dig.
- Introduktion – Allmänt om mjöl
- Glutenfritt är inte likställt med LCHF
- Olika godkända mjöl
- Näringsvärden
[annons_blogg]
Introduktion – Allmänt om mjöl och lchf
När det gäller LCHF, low carb high fat, så är inte spannmål och
gluten godkänt, på något sätt och vis.
Detta gör ju att man inte kan använda t ex vetemjöl eller andra
spannmålsmjölsorter för att baka, men det finns ju faktiskt massor
av andra alternativ som man kan använda och göra goda bakverk
av.
När det handlar om mjöl och LCHF så är det ofta stärkelsen som ställer till det, då det är alldeles för höga halter av kolhydrater i ”vanliga” mjölsorter.
Vanligt vitt vetemjöl innehåller 63% kolhydrater och allt i form
av stärkelse. Livsmedel som är
gjorda av raffinerat vete innehåller mycket kolhydrater samt låg
fiber – och fetthalt. Detta kan
orsaka höga spikar i blodsockernivån, vilket kan göra att du känner
dig trött, hungrig och
suget efter livsmedel med mycket socker och kalorier ökar.
I denna artikeln kommer du som LCHF-are att få en bredare
förståelse av vilka mjölsorter
som är godkända att äta på en LCHF diet och vilket mjöl du kan
använda till olika sorters
matlagning och bakning.
Glutenfritt är inte likställt med LCHF
LCHF är alltid glutenfritt, men glutenfritt betyder inte att det är lchf.
Det finns de som tror att glutenfri kost är detsamma som lchf, men det stämmer inte. Lchf är förvisso glutenfritt, men väldigt många av de mjölsorter man använder inom glutenfri kost innehåller otroligt höga mängder av kolhydrater. Till exempel rismjöl, majsmjöl,
Det som är lite häftigt är att det då och då dyker upp nya mjölsorter som man kan använda, men det som är svårt är att man inte riktigt vet hur man ska använda de och hur de beter sig, men då får man helt enkelt prova sig fram.
[annons_blogg]
Olika godkända LCHF-mjöl
Det finns gott om alternativa mjöl man kan använda och vi ska gå igenom de en och en. Om det fattas något mjöl, så lämna gärna en kommentar så lägger jag till den.
Men, nu så dyker vi in i de olika mjöl som man kan använda.
Mandelmjöl
Mandelmjölet är nog ett av de mjöl som används absolut mest inom lchf. Nackdelen är att det finns många som är allergiska eller känsliga mot just mandel, så det kan ställa till det lite.
Mandelmjöl innehåller 51% proteiner och har ett lågt
kaloriinnehåll. Mjölet är också rikt på
e-vitamin, magnesium, b-vitamin och zink. Tyvärr så har det även en
rätt hög halt Omega-6 vilket gör att man inte bör äta det för
ofta.
I vanliga bakrecept går det bra att byta ut en del av vetemjölet
mot mandelmjöl och används bäst i
kombination med något bindningsmedel som fiberhusk eller
xantangummi. Men en nackdel
med att använda mandelmjöl är att bakverken kan bli en aning platt
eftersom mjölet inte
innehåller gluten.
Vill du göra eget mandelmjöl, så går det utmärkt att göra genom att mala vanlig sötmandel fint. Dock så vet jag inte om det är värt besväret.
Hasselnötsmjöl
Hasselnötsmjöl är inte något mycket mer invecklat än malda hasselnötter. Det vill säga att det har exakt samma näringsvärden som hela hasselnötter.
Men, det kan vara ett bra alternativ till mandelmjöl t ex då
mandelmjöl kan vara rätt så dyrt. Tänk dock på att om någon är
allergisk mot mandel, så är risken stor att de inte heller tål
hasselnötter.
Ska du byta ut mandelmjöl mot hasselnötsmjöl så använder du samma
mängd.
Just hasselnötter är en bra källa till protein, fibrer, kalcium och e-vitamin bland annat.
Sesammjöl
Sesammjöl har en neutral, lite nötig smak som passar i de flesta bakverk.
Mjölet görs av nermalda och fettreducerade sesamfrön vilket ger ett otroligt nyttigt mjöl.
Mjölet innehåller endast 6% kolhydrater och 46% protein. Det har
också ett högt innehåll av magnesium, järn
och zink.
På grund av den nötiga smaken passar mjölet utmärkt till bakverk
som kex, kakor, bröd eller
pizza.
Solrosmjöl
Solrosmjölet är gjort på solroskärnor och har ett bra
näringsinnehåll.
Det innehåller bara 2% kolhydrater och 44% proteiner dessutom är
det helt utan allergener.
Mjölet passar bäst att använda i brödbak, pajer, pizzabottnar
eller knäckebröd.
Det passar inte bra att använda i söta degar.
I Solrosfröna finns naturligt klorofyll som tillsammans med bakpulver kan skapa en reaktion som gör att bakverken kan få en grön färg.
Det påverkar inte smaken eller kvaliteten.
Ett av mina absoluta favoritbröd bakar jag med solrosmjöl: Solrosbullar
[annons_blogg]
Havrefiber
Havrefiber är ett rent fiber som är fritt från kolhydrater.
Det är ett fint vitt mjöl med en luftig konsistensen och en
naturell smak.
Vid användning av havrefiber minskar du mängden kolhydrater och ökar fiberintaget.
Havrefiber är en mjölsort som är rätt så ny i Sverige, men jag kan nästan lova att det kommer att börja användas mer och mer. I Norge används det jätteflitigt inom lavkarbo.
Kokosmjöl
Kokosmjöl har en luftig konsistens som ger liknande resultat som vanligt mjöl.
Det är bra att använda vid bakning av bröd och desserter.
Mjölet innehåller 40% fiber och kan ersätta vetemjöl eller
mandelmjöl med upp till 25 % för att minska kolhydraterna och öka
fiberinnehållet.
Mjölet har en söt kokossmak och rekommenderas därför att användas
tillsammans med
andra mjölsorter. I med den söta smaken kan annan sötma i receptet
minskas eller uteslutas
helt.
Det finns olika sorters kokosmjöl och det som många anser vara det absolut bästa och godaste är ett som heter Aman Prana.
Fiberhusk/psylliumhusk
Fiberhusk, eller psylliumhusk som det egentliga vedertagna namnet bör vara då Fiberhusk är ett varumärke är otroligt vanligt inom lchf och glutenfri bakning.
Psylliumhusk är gjort på skal från psylliumfrön som har
pulveriserat till ett mjöl. Det är ett mjöl
som är vanligt i glutenfritt brödbak.
Normalt används en till två matskedar i ett recept.
Mjölet suger upp vätska och binder samman degen.
Psylliumhusk innehåller väldigt lite kolhydrater och innehåller
hela 85% fiber.
I kontakt med vätska sväller fibrerna och får en liknande effekt
som gluten. Det gör att degen får en mer “normal”
konsistens och degen blir mer lättarbetad. Den blir mindre kladdig
och går att kavla.
Fiberhusk är nästan helt smak- och luktfri.
En annan sak som psylliumhusk används mycket till, det är att tillföra prebiotika till tarmen genom att man blandar ut lite mjöl i ett glas vatten och dricker morgon och kväll. Det är utomordentlig mat till de goda bakterierna i magen.
Pofiber
Pofiber består av torkad fiber av potatis och används väldigt mycket inom lchf.
Den binder stora mängder vätska varför den ofta används i olika recept på LCHF-bröd. Kolhydratinnehållet i pofiber är ganska högt – 12 gram per 100 gram (12%) vilket kan skrämma många på en LCHF – kost. Men, Pofiber är väldigt lätt och en deciliter väger 25 gram vilket blir tre gram kolhydrater.
Pofiber tillverkas genom en speciell tillverkningsmetoden utan
kemiska tillsatser. Potatisens
fruktkött renas och torkas. Resultatet är en produkt som innehåller
70% kostfiber.
Jag brukar använda det som ersättning för ströbröd i färsbiffar t ex. men oftast används det i bakning på olika sätt.
Fibrex
Fibrex består av fiber från sockerbetor.
Man kan använda Fibrex i LCHF-bröd eller som ersättning för havregryn.
Det man ska tänka på när man använder Fibrex är att smeten måste
stå och dra ett tag efter att man har tillsatt Fibrexen så att den
hinner mjukna.
Om man missar det kan det färdiga brödet upplevas som knastrigt när
man tuggar.
Fibrex kan vara lite svårt att få tag på, men det finns att hitta från Finax.
[annons_blogg]
Bambufibermjöl
Bambufibermjöl kan användas till bröd, pasta, kakor och alla
slags bakverk för att mjölet
liknar vetemjöl. Det är ett relativt nytt mjöl på marknaden och
tillverkas av bambuns fiber.
Mjölet innehåller 0.1 gram kolhydrater och 99 gram fibrer. Det
är rikt på näringsämnen och
kan hjälpa till att sänka kolesterolnivån.
Eftersom mjölet är likt vetemjöl äventyras inte produktens smak
eller färg och är idealisk att
använda till bak. Jag har själv testat att baka lite med det, men
upplever det rätt svårt att hitta rätt proportioner.
Guarkärnmjöl
Framställs ur guarväxtens (Cyamopsis tetragonolobus) frön.
Växten hör till familjen ärt-/baljväxter.
Mjölet används främst som stabiliserings- och förtjockningsmedel
och är ett
av de främsta förtjockningsmedel på marknaden och jämförs med
gelatin.
Mjölet kallas också för guargummi eller guarmjöl samt E 412.
Personer som är allergiska mot sojabönor kan reagera även på
guarkärnmjöl då de
påminner en hel del om varandra.
Vid användning av guarkärnmjöl är det viktigt att komma ihåg att
använda en liten del då lite
räcker långt. Den är åtta gånger kraftigare än majsstärkelse och
därför en viktig del av
glutenfri bakning.
Vid användning av guarkärnmjöl är det viktigt att öka vattenmängden.
Xantangummi
Xantangummi är en polysackarid, en typ av socker som tillverkas
av en bakterie som kallas
Xanthomonas campestris.
Blir inte skrämd av att det är en typ av socker, för den färdiga
produkten innehåller väldigt lite kolhydrater och man använder
extremt små mängder i bakningen.
Det fungerar utmärkt som bindemedel för att ge bröd och kakor en
mer glutenaktig känsla.
Det förhindrar så att ingredienser separeras.
Några hälsofördelar med xantangummi är
bland annat att det kan hjälpa till att sänka eller stabilisera
blodsockret.
Minska kolesterolet, behandling av muntorrhet, stöd för
mag-tarmfunktionen.
Vissa studier visar att xantangummi
kan bromsa tillväxt av cancer.
Näringsvärden i olika LCHF-mjöl
Alla näringsvärden är ungefärliga då väldigt många märken väljer att räkna ut sina näringsvärden på olika sätt, så det är svårt att få fram ett helt korrekt värde. Men, ni får ett ungefärligt värde att gå efter.
Alla mått är baserat per 100 g.
Mjöl | Kolhydrater | Fett | Fiber | Protein |
---|---|---|---|---|
Mandelmjöl | 8 g | 53 g | 10 g | 21 g |
Hasselnötsmjöl | 16 g | 60 g | 9 g | 14 g |
Sesammjöl | 6 g | 19 g | 15 g | 46 g |
Solrosmjöl | 1,8 g | 13 g | 25 g | 44 g |
Havrefiber | 0,3 g | 0,3 g | 88 g | 3,3 g |
Kokosmjöl | 9 g | 12 g | 50 g | 19 g |
Fiberhusk/Psylliumhusk | 1,8 g | 0,5 | 85 g | 2,5 |
Pofiber | 17 g | 0,3 g | 65 g | 5 g |
Fibrex | 5,5 g | 1 g | 67 g | 8 g |
Bambufibermjöl | 0,1 g | 0,3 g | 99 g | 0,5 g |
Guarkärnmjöl | 6 g | 1 g | 82 g | 6 g |
Xantangummi | 16 g | 0,2 g | 62 g | 3 g |
Om du inte tål vissa mjölsorter eller inte har rätt hemma, så har jag ett inlägg med omvandlingstabell som jag varmt kan rekommendera: Byt ut mjöl inom lchf
Har jag missat något mjöl? Skriv en kommentar nedan så ska jag lägga till den så snart jag hinner.
Om du uppskattar min lista, så får du mer än gärna dela den på dina egna sociala kanaler och även länka till det från din egen blogg. Det skulle jag verkligen uppskatta.
Teff mjöl – hur är detta mjölet inom lchf?
Önskar en fin dag! Med vänlig hälsning, Anna
Är bovetemjöl okej om man vill äta enligt LCHF?
Med vänlig hälsning
Maria
Hej! Tyvärr är inte bovetemjöl ok inom lchf då det innehåller för mycket kolhydrater.