Godkända mjölsorter inom LCHF

Vilka olika mjöl man kan använda när man ska baka inom LCHF kan vara lite knepigt, men i detta inlägget så kommer vi försöka att klargöra det så mycket som möjligt för att det ska bli enklare för dig.

Introduktion – Allmänt om mjöl och lchf

När det gäller LCHF, low carb high fat, så är inte spannmål och gluten godkänt, på något sätt och vis.
Detta gör ju att man inte kan använda t ex vetemjöl eller andra spannmålsmjölsorter för att baka, men det finns ju faktiskt massor av andra alternativ som man kan använda och göra goda bakverk av.

När det handlar om mjöl och LCHF så är det ofta stärkelsen som ställer till det, då det är alldeles för höga halter av kolhydrater i ”vanliga” mjölsorter.

Vanligt vitt vetemjöl innehåller 63% kolhydrater och allt i form av stärkelse. Livsmedel som är
gjorda av raffinerat vete innehåller mycket kolhydrater samt låg fiber – och fetthalt. Detta kan
orsaka höga spikar i blodsockernivån, vilket kan göra att du känner dig trött, hungrig och
suget efter livsmedel med mycket socker och kalorier ökar.

I denna artikeln kommer du som LCHF-are att få en bredare förståelse av vilka mjölsorter
som är godkända att äta på en LCHF diet och vilket mjöl du kan använda till olika sorters
matlagning och bakning.

Glutenfritt är inte likställt med LCHF

LCHF är alltid glutenfritt, men glutenfritt betyder inte att det är lchf.

Det finns de som tror att glutenfri kost är detsamma som lchf, men det stämmer inte. Lchf är förvisso glutenfritt, men väldigt många av de mjölsorter man använder inom glutenfri kost innehåller otroligt höga mängder av kolhydrater. Till exempel rismjöl, majsmjöl,

Det som är lite häftigt är att det då och då dyker upp nya mjölsorter som man kan använda, men det som är svårt är att man inte riktigt vet hur man ska använda de och hur de beter sig, men då får man helt enkelt prova sig fram.

Olika godkända LCHF-mjöl

Det finns gott om alternativa mjöl man kan använda och vi ska gå igenom de en och en. Om det fattas något mjöl, så lämna gärna en kommentar så lägger jag till den.

Men, nu så dyker vi in i de olika mjöl som man kan använda.

Mandelmjöl

Mandelmjölet är nog ett av de mjöl som används absolut mest inom lchf. Nackdelen är att det finns många som är allergiska eller känsliga mot just mandel, så det kan ställa till det lite.

Godkända mjölsorter inom LCHF
Mandelmjöl – Populärt inom LCHF

Mandelmjöl innehåller 51% proteiner och har ett lågt kaloriinnehåll. Mjölet är också rikt på
e-vitamin, magnesium, b-vitamin och zink. Tyvärr så har det även en rätt hög halt Omega-6 vilket gör att man inte bör äta det för ofta.

I vanliga bakrecept går det bra att byta ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl och används bäst i
kombination med något bindningsmedel som fiberhusk eller xantangummi. Men en nackdel
med att använda mandelmjöl är att bakverken kan bli en aning platt eftersom mjölet inte
innehåller gluten.

Vill du göra eget mandelmjöl, så går det utmärkt att göra genom att mala vanlig sötmandel fint. Dock så vet jag inte om det är värt besväret.

Hasselnötsmjöl

Hasselnötsmjöl är inte något mycket mer invecklat än malda hasselnötter. Det vill säga att det har exakt samma näringsvärden som hela hasselnötter.

Men, det kan vara ett bra alternativ till mandelmjöl t ex då mandelmjöl kan vara rätt så dyrt. Tänk dock på att om någon är allergisk mot mandel, så är risken stor att de inte heller tål hasselnötter.
Ska du byta ut mandelmjöl mot hasselnötsmjöl så använder du samma mängd.

Just hasselnötter är en bra källa till protein, fibrer, kalcium och e-vitamin bland annat.

Sesammjöl

Sesammjöl har en neutral, lite nötig smak som passar i de flesta bakverk.

Mjölet görs av nermalda och fettreducerade sesamfrön vilket ger ett otroligt nyttigt mjöl.

Mjölet innehåller endast 6% kolhydrater och 46% protein. Det har också ett högt innehåll av magnesium, järn
och zink.
På grund av den nötiga smaken passar mjölet utmärkt till bakverk som kex, kakor, bröd eller
pizza.

Solrosmjöl

Solrosmjölet är gjort på solroskärnor och har ett bra näringsinnehåll.
Det innehåller bara 2% kolhydrater och 44% proteiner dessutom är det helt utan allergener.

Mjölet passar bäst att använda i brödbak, pajer, pizzabottnar eller knäckebröd.
Det passar inte bra att använda i söta degar.

I Solrosfröna finns naturligt klorofyll som tillsammans med bakpulver kan skapa en reaktion som gör att bakverken kan få en grön färg.

Det påverkar inte smaken eller kvaliteten.

Ett av mina absoluta favoritbröd bakar jag med solrosmjöl: Solrosbullar

Havrefiber

Havrefiber är ett rent fiber som är fritt från kolhydrater.
Det är ett fint vitt mjöl med en luftig konsistensen och en naturell smak.

Vid användning av havrefiber minskar du mängden kolhydrater och ökar fiberintaget.

Havrefiber är en mjölsort som är rätt så ny i Sverige, men jag kan nästan lova att det kommer att börja användas mer och mer. I Norge används det jätteflitigt inom lavkarbo.

Kokosmjöl

Kokosmjöl har en luftig konsistens som ger liknande resultat som vanligt mjöl.

Det är bra att använda vid bakning av bröd och desserter.

Mjölet innehåller 40% fiber och kan ersätta vetemjöl eller mandelmjöl med upp till 25 % för att minska kolhydraterna och öka fiberinnehållet.

Mjölet har en söt kokossmak och rekommenderas därför att användas tillsammans med
andra mjölsorter. I med den söta smaken kan annan sötma i receptet minskas eller uteslutas
helt.

Det finns olika sorters kokosmjöl och det som många anser vara det absolut bästa och godaste är ett som heter Aman Prana.

Fiberhusk/psylliumhusk

Fiberhusk, eller psylliumhusk som det egentliga vedertagna namnet bör vara då Fiberhusk är ett varumärke är otroligt vanligt inom lchf och glutenfri bakning.

Psylliumhusk är gjort på skal från psylliumfrön som har pulveriserat till ett mjöl. Det är ett mjöl
som är vanligt i glutenfritt brödbak.

Normalt används en till två matskedar i ett recept.
Mjölet suger upp vätska och binder samman degen.

Psylliumhusk innehåller väldigt lite kolhydrater och innehåller hela 85% fiber.
I kontakt med vätska sväller fibrerna och får en liknande effekt som gluten. Det gör att degen får en mer “normal”
konsistens och degen blir mer lättarbetad. Den blir mindre kladdig och går att kavla.
Fiberhusk är nästan helt smak- och luktfri.

En annan sak som psylliumhusk används mycket till, det är att tillföra prebiotika till tarmen genom att man blandar ut lite mjöl i ett glas vatten och dricker morgon och kväll. Det är utomordentlig mat till de goda bakterierna i magen.

Pofiber

Pofiber består av torkad fiber av potatis och används väldigt mycket inom lchf.

Den binder stora mängder vätska varför den ofta används i olika recept på LCHF-bröd. Kolhydratinnehållet i pofiber är ganska högt – 12 gram per 100 gram (12%) vilket kan skrämma många på en LCHF – kost. Men, Pofiber är väldigt lätt och en deciliter väger 25 gram vilket blir tre gram kolhydrater.

Pofiber tillverkas genom en speciell tillverkningsmetoden utan kemiska tillsatser. Potatisens
fruktkött renas och torkas. Resultatet är en produkt som innehåller 70% kostfiber.

Jag brukar använda det som ersättning för ströbröd i färsbiffar t ex. men oftast används det i bakning på olika sätt.

Fibrex

Fibrex består av fiber från sockerbetor.

Man kan använda Fibrex i LCHF-bröd eller som ersättning för havregryn.

Det man ska tänka på när man använder Fibrex är att smeten måste stå och dra ett tag efter att man har tillsatt Fibrexen så att den hinner mjukna.
Om man missar det kan det färdiga brödet upplevas som knastrigt när man tuggar.

Fibrex kan vara lite svårt att få tag på, men det finns att hitta från Finax.

Bambufibermjöl

Bambufibermjöl kan användas till bröd, pasta, kakor och alla slags bakverk för att mjölet
liknar vetemjöl. Det är ett relativt nytt mjöl på marknaden och tillverkas av bambuns fiber.

Mjölet innehåller 0.1 gram kolhydrater och 99 gram fibrer. Det är rikt på näringsämnen och
kan hjälpa till att sänka kolesterolnivån.

Eftersom mjölet är likt vetemjöl äventyras inte produktens smak eller färg och är idealisk att
använda till bak. Jag har själv testat att baka lite med det, men upplever det rätt svårt att hitta rätt proportioner.

Guarkärnmjöl

Framställs ur guarväxtens (Cyamopsis tetragonolobus) frön.
Växten hör till familjen ärt-/baljväxter.

Mjölet används främst som stabiliserings- och förtjockningsmedel och är ett
av de främsta förtjockningsmedel på marknaden och jämförs med gelatin.
Mjölet kallas också för guargummi eller guarmjöl samt E 412.

Personer som är allergiska mot sojabönor kan reagera även på guarkärnmjöl då de
påminner en hel del om varandra.

Vid användning av guarkärnmjöl är det viktigt att komma ihåg att använda en liten del då lite
räcker långt. Den är åtta gånger kraftigare än majsstärkelse och därför en viktig del av
glutenfri bakning.

Vid användning av guarkärnmjöl är det viktigt att öka vattenmängden.

Xantangummi

Xantangummi är en polysackarid, en typ av socker som tillverkas av en bakterie som kallas
Xanthomonas campestris.
Blir inte skrämd av att det är en typ av socker, för den färdiga produkten innehåller väldigt lite kolhydrater och man använder extremt små mängder i bakningen.

Det fungerar utmärkt som bindemedel för att ge bröd och kakor en mer glutenaktig känsla.
Det förhindrar så att ingredienser separeras.

Några hälsofördelar med xantangummi är
bland annat att det kan hjälpa till att sänka eller stabilisera blodsockret.
Minska kolesterolet, behandling av muntorrhet, stöd för mag-tarmfunktionen.

Vissa studier visar att xantangummi
kan bromsa tillväxt av cancer.

Näringsvärden i olika LCHF-mjöl

Alla näringsvärden är ungefärliga då väldigt många märken väljer att räkna ut sina näringsvärden på olika sätt, så det är svårt att få fram ett helt korrekt värde. Men, ni får ett ungefärligt värde att gå efter.

Alla mått är baserat per 100 g.

MjölKolhydraterFettFiberProtein
Mandelmjöl8 g53 g10 g21 g
Hasselnötsmjöl16 g60 g9 g14 g
Sesammjöl6 g19 g15 g46 g
Solrosmjöl1,8 g13 g25 g44 g
Havrefiber0,3 g0,3 g88 g3,3 g
Kokosmjöl9 g12 g50 g19 g
Fiberhusk/Psylliumhusk1,8 g0,585 g2,5
Pofiber17 g0,3 g65 g5 g
Fibrex5,5 g1 g67 g8 g
Bambufibermjöl0,1 g0,3 g99 g0,5 g
Guarkärnmjöl6 g1 g82 g6 g
Xantangummi16 g0,2 g62 g3 g

Om du inte tål vissa mjölsorter eller inte har rätt hemma, så har jag ett inlägg med omvandlingstabell som jag varmt kan rekommendera: Byt ut mjöl inom lchf

Har jag missat något mjöl? Skriv en kommentar nedan så ska jag lägga till den så snart jag hinner.

Om du uppskattar min lista, så får du mer än gärna dela den på dina egna sociala kanaler och även länka till det från din egen blogg. Det skulle jag verkligen uppskatta.