Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Höstmat – 7 recept på smakrika grytor

Älskar du också doften av en gryta som står och puttrar på spisen en regnig vardag? Dum fråga. Inget är bättre än vällukten som sprids i köket när diverse härliga råvaror fått koka samman en stund. Hösten är här och med kallare väder kan få måltider mäta sig med rykande grytor.  Att tillaga grytor är något av det bästa jag vet, eftersom det inte bara blir otroligt gott, utan också bara blir godare med tiden. Jag gör nästan alltid stora satser och fryser ner –...

Höstmat – 7 recept på smakrika grytor

Älskar du också doften av en gryta som står och puttrar på spisen en regnig vardag? Dum fråga. Inget är bättre än vällukten som sprids i köket när diverse härliga råvaror fått koka samman en stund. Hösten är här och med kallare väder kan få måltider mäta sig med rykande grytor. 

Att tillaga grytor är något av det bästa jag vet, eftersom det inte bara blir otroligt gott, utan också bara blir godare med tiden. Jag gör nästan alltid stora satser och fryser ner – till och med i frysen blir grytorna godare! 

En annan fördel med grytor är att du kan koka med mängder av olika ingredienser som mättar, utan onödiga mängder kolhydrater. Självklart är alla grytor på min lista helt anpassade efter LCHF, så att du kan njuta fullt ut – samtidigt som kolhydraterna lyser med sin frånvaro! Häng på och ta del av mina 7 smakrika grytor för hösten. 

1. Mustig fläskköttgryta

Mustig fläskköttgryta
Mustig fläskköttgryta

Det här är en mustig fläskköttgryta med betoning på mustig. Finns det ens något man längtar mer efter på hösten än mustiga grytor? Tror inte det. Du kan egentligen välja vilket fläskkött som helst, men just detta recept uppstod efter att jag hade hittat en bit picnicbog på nedsatt pris i livsmedelsbutiken.

Denna gryta ska koka länge och för att hålla ner koktiden utgår receptet från en tryckkokare. Det tog ungefär en timme, men med vanlig kokning ligger tillagningstiden på omkring 2 timmar och 20 minuter. Jag lovar, det är värt varenda minut – oavsett vilket husgeråd du väljer. Du får underbara smaker av rosmarin, timjan, Tamarisoja, kalvfond, lagerblad, champinjoner, vitlök, morot och mycket mer. Allt i en perfekt blandning, som verkligen höjer fläskköttet till nya nivåer. Följ receptet och få tips på hur du får denna fläskköttgryta extra mustig!

Ett underbart gott recept på mustig fläskköttgryta

2. Skogspanna

Skogspanna - En enkel och god fläskfilégryta
Skogspanna

Skogspanna är en härlig fläskfilégryta och som namnet antyder kommer den med många härliga smaker från skogen. Vi pratar lingon och kantareller, som dessutom är riktiga höstingredienser. Detta är ett perfekt familjerecept, med en lika mild som god smakupplevelse.

Grytan tillagas i en stekpanna och behöver bara puttra 15 minuter innan servering. Totalt tar skogspannan endast 30 minuter att få till, vilket gör det till ett av de enklaste recepten på listan. Detta utan att vare sig kompromissa med smak eller LCHF. Med fläskfilé, smör och grädde håller du fettet på höga nivåer, samtidigt som du får allt protein du behöver.

Mitt recept på en mustig skogspanna med smak från hösten

3. Skånsk kalops

Skånsk kalops
Skånsk kalops

Skånsk kalops är en riktig klassiker inom husmanskost, som med fördel serveras när hösten står för dörren. På tal om husmanskost – denna kalops har anor från den berömda svenska hushållerskan och författaren Cajsa Warg, som levde på 1700-talet. Snacka om en klassisk rätt! 

Jag rekommenderar att du använder en riktigt fin högrev, eftersom det blir så vansinnigt gott när det fått koka tillräckligt länge och nästan faller sönder i grytan. Till mitt recept på skånsk kalops skippar jag dock potatisen för att göra rätten så LCHF-vänlig som möjligt. 

Annars håller jag kalopsen traditionell med klassiskt svenska smaker, som är milda men likafullt ljuvligt goda. Hur gott låter inte gul lök, morot, lagerblad, kalvfond och den givna kryddpepparn, för att nämna några exempel på alla härliga ingredienser i denna kalops!

Recept på en underbart god och LCHF-vänlig skånsk kalops

4. Fläskfilégryta

Fläskfilégryta
Fläskfilégryta

Fläskfilégryta är en svensk klassiker på hösten – för att inte säga året runt. Du får en härlig smakupplevelse till låg kostnad – särskilt om du hittar en fläskfilé på nedsatt pris i matbutiken. Innan köttet läggs ner i grytan bryner du det för att det få en härligt gyllenbrun stekyta. Nyckeln till att göra rätten optimal för hösten är att hitta ett riktigt gott rödvin att ha i grytan. Det är ju en dryck som verkligen hör hösten till. 

Därutöver bjuder denna fläskfilégryta på underbara smaker av grädde, smetana, kalvfond och dijonsenap. Om du låter grytan puttra en stund kommer alla underbara smaker och dofter fram. Som smaksättning verkar vitlök, timjan, purjolök och paprika här i symbios. Låt allt koka samman, servera och njut! Kanske till ett glas rödvin?

Ett enkelt och supergott recept på fläskfilégryta

5. Enkel kycklinggryta med rödlök och whisky

Enkel kycklinggryta med rödlök och whisky
Enkel kycklinggryta med rödlök och whisky

Det här är en mycket enkel kycklinggryta som piffas till med en skvätt whisky. Whisky är ju verkligen en dryck som passar allra bäst att dricka för att värma sig på hösten, men det ger också en härlig smak i grytor. Sprit är i min mening så otroligt underskattat i mat och denna enkla kycklinggryta med rödlök och whisky är inget undantag. Självklart är allt anpassat för LCHF.

I detta recept använder jag kycklingfilé, som gör sig allra bäst i grytor då köttet får ta smak av alla härliga ingredienser, samtidigt som dess magra kött blir mört och lite fetare tack vare grädde och crème fraiche. Grytan innehåller även bacon, vars rökighet gifter sig alldeles underbart med whiskyn. Varför inte välja en lite rökigare whiskysort, som verkligen ger en häftig udd till grytan. Genom att följa mitt recept får du tips på hur denna kycklinggryta tillagas på bästa sätt.

Receptet på denna kycklinggryta med rödlök och whisky

6. Krämig kycklinglevergryta

kycklinglevergryta
Kycklinglevergryta

Kycklinglever hör kanske inte till dina dagliga inköp i livsmedelsbutiken? Målet med detta recept är att du ska börja uppskatta lever som råvara. Kycklinglever serveras traditionellt på hösten och jag förespråkar verkligen att ta del av så många delar som möjligt på alla djur vi slaktar. 

Kycklinglever kan dessutom hittas till mycket bra pris, vilket många uppskattar nu i tuffare tider. Vill du lära dig äta inälvsmat är denna kycklinglevergryta en perfekt instegsrätt. Du får höstsmaker från lingon, champinjoner och bacon. Detta tillsammans med exempelvis vitlök och grädde, som verkligen tar fram kycklingleverns bästa sidor. I själva receptet får du även tips på många läckra LCHF-vänliga tillbehör.

Vår goda krämiga kycklinglevergryta

7. Fiskgryta med tomat och saffran

Fiskgryta med tomat och saffran
Fiskgryta med tomat och saffran

Det här är en lite lyxigare fiskgryta som funkar lika bra till vardags som till fest. Saffran är en riktig höstkrydda som ger alla rätter en underbart vacker gyllengul färg. Dessutom är saffran magiskt gott till just fisk och tomat. Rätten är lyxig men också mycket lättlagad. Du har den serverad på totalt 45 minuter, vilket såklart uppskattas både i vardagen och när gäster väntar till helgen. 

En återkommande ingrediens här på LCHF-arkivet är Srirachasås. Den har verkligen en läcker hetta som inte sticker ut för mycket, samtidigt som den ger inte minst grytor lite välkommen udd. I detta recept blandar jag laxfilé och torskfilé – ju mer fisk desto bättre! Smakerna blir mer komplexa och de hjälps verkligen åt för att lyfta varandra.

Recept på en härlig fiskgryta med tomat och saffran

Sammanfattning

Om det inte har framgått hittills har syftet med denna lista varit att inspirera dig till mer matlagning nu när kylan kommer på bred front. Alla årstider har sina egna specialiteter, men det är någonting särskilt med just höstmaten. Den ger inte bara underbart goda och mustiga smaker, utan även värme. Något som gör att rätterna känns ännu mer tillfredsställande – nästan omhändertagande.

Du som har följt LCHF-arkivet ett tag vet att grytor ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Jag har nästan alltid några grytor i frysen att ta till om jag inte hinner laga någonting nytt för stunden. Jag rekommenderar verkligen att ha just grytor i frysen, eftersom de vanligtvis håller mycket länge och bara blir godare med tiden. Det gäller särskilt magrare kött, som gör sig allra bäst i höstens grytor. Genom att visa på grytornas variationsrikedom hoppas jag även att du vågar dig på kycklinglevern – ge den en chans, åtminstone. Till nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.