Husmanskost – Mina 7 bästa recept alla kommer älska!

Älskar du också husmanskost? Våra traditionella rätter slår enligt mig det mesta på matbordet – i vardagen såväl som till fest. Samtidigt innehåller de ofta mycket kolhydrater och stärkelse. Potatis i alla dessa former, ris och bröd är vanligt förekommande tillbehör när husmanskost står på menyn. 

Husmanskost är ett fundament i min matlagning och genom att följa mina recept hoppas jag att du ska kunna njuta fullt ut, utan att göra avkall på LCHF. Smaklig husmans! 

Dessutom i rikliga mängder, vilket inte rimmar väl med en LCHF-diet. Därför har jag listat 7 recept på husmanskost, med tips på LCHF-vänliga alternativ till alltför kolhydratrika och stärkelsestinna tillbehör. Som tur är innehåller klassisk husmanskost vanligtvis en rejäl proteinkälla tillsammans med en god sås, som ger dig allt fett du behöver! 

1. Korv Stroganoff

Korv Stroganoff - Ett supergott recept på en klassisk rätt.
Korv Stroganoff

Korv Stroganoff är en klassiker inom svensk husmanskost. Trots ett ryskt ursprung är den försvenskade varianten med falukorv en rätt som många av oss vuxit upp med. Det finns otaliga recept i kokböcker såväl som på nätet. Självklart har jag min egen variant, som utvecklats under många år. Och detta näst intill perfektion, om du frågar mig. 

Mitt tips är att välja en falukorv med hög kötthalt, för mer protein och mindre tillsatser och kolhydrater. LCHF tillåter ju rikligt med fett, så var inte rädd för att ösa på med vispgrädde och crème fraiche. Det är bara ett par av alla härliga ingredienser som du hittar i min Korv Stroganoff. Om du är sträng i din kosthållning så kom ihåg att skippa riset, till förmån för exempelvis blomkålsris eller stekt vitkål. 

Recept på en underbart god Korv Stroganoff

2. Pannbiff

Klassiska Pannbiffar
Klassiska Pannbiffar

Pannbiffar i alla dess former är själva definitionen av svensk husmanskost. Det är en extremt mångsidig proteinkälla, som kan serveras på otaliga sätt. Likt många andra har jag lagat pannbiffar sedan unga år och med tiden har receptet utvecklats. Detta efter mycket experimenterande, för att få fram det ultimata receptet. För att lyckas med pannbiffar behövs i min mening framförallt bra råvaror.

Blandfärs är ett bra alternativ både för smaken och fetthaltens skull. Du får rikligt med protein tack vare nötfärsen och dessutom smakrikt fett via fläsket. Allt för att pannbiffarna ska bli så saftiga och goda som möjligt. Gällande smaksättningen kan du krydda efter eget huvud, men jag bidrar gärna med lite inspiration. Vad sägs om vitlök, dijonsenap och en knivsudd ingefära? Det och mycket mer hittar du i mitt recept på pannbiffar. 

Recept på mina goda klassiska pannbiffar

3. Torsk- och äggratäng

Torsk- och äggratäng
Torsk- och äggratäng

Fiskgratänger av alla dess slag hittar du i många kokböcker över svensk husmanskost. Torsk- och äggratäng är däremot inte lika vanligt förekommande. Det är faktiskt mitt eget recept, som i min mening blivit väldigt lyckat. Gratängen är ingen bara god, utan också mycket lättlagad. Du får maten klar på runt 35 minuter, inklusive gräddning i ugnen – perfekt när familjen sitter och hungrar runt matbordet.

Genom att addera ägg får du lite extra protein, samtidigt som grädde, smetana, smör och riven ost täcker upp för fettbehovet inom LCHF. Allt med en riktigt god torskfilé, som drar åt sig underbara smaker av exempelvis gräslök, örtsalt och purjolök – milda smaker som passar ung såväl som gammal.

Mitt eget recept på torsk- och äggratäng

4. Falukorv i ugn 

Falukorv i ugn
Falukorv i ugn

Falukorv i ugn behöver kanske inte någon närmare beskrivning. Det är en riktig klassiker inom husmanskost som många av oss ätit sedan barnsben. Falukorv i ugn är en sådan där rätt som jag ständigt återkommer till när inspirationen tryter i vardagen. Dessutom  eftersom uppskattas det av hela familjen. 

Precis som i fallet med Korv Stroganoff rekommenderar jag en korv med hög kötthalt. Allt för att i möjligaste undvika kolhydrater – en vanlig tillsats i många falukorvar av lägre kvalitet. För att ge lite udd till rätten använder jag fransk senap tillsammans med ketchupen. Vill du experimentera kan du pröva en kryddig sriracha-sås eller annan chilisås med lite hetta. Eller varför inte hålla det klassiskt, som i mitt recept? 

Här finns mitt enkla recept på falukorv i ugn

5. Köttfärslimpa

Köttfärslimpa – LCHF
Köttfärslimpa – LCHF

Köttfärslimpa är en av mina absoluta favoriter inom husmanskost. Inte bara i vardagen, utan även som festmåltid på helgen. Den fungerar faktiskt varje dag i veckan och är en riktig familjefavorit. För att lyckas med köttfärslimpa är det viktigt att den blir saftig och god. Risken finns att den blir lite torr, men med rätt smaksättning och fetthalt höjer du rätten till skyarna!

Ett smart knep är att röra ner lite vispgrädde i smeten, vilket täcker upp för fettbehovet inom LCHF. Dessutom adderar jag kalvfond, som ger djup och binder övriga smaker i köttfärslimpan, samtidigt som skyn blir riktigt läcker. Att ta vara på skyn är enligt mig ett måste, både i såsen och separat genom att hälla över den härliga köttsaften över köttfärslimpan innan servering. Följ mitt recept och få flera bra tips på lchf-vänliga tillbehör till köttfärslimpa. 

Mitt recept på köttfärslimpa

6. Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås hittar du förmodligen i var och varannan kokbok över husmanskost. Mitt recept är mycket lättlagat och innehåller som traditionen sig bör bara några få ingredienser. Det finns dock några små knep för att få rätten att lyfta ännu mer än vanligt. 

Exempelvis genom att välja rimmat fläsk av hög kvalitet, och låta det knaperstekas intill perfektion i stekpannan. Löksåsen kräver också lite timing för att bli riktigt, riktigt god. Det kan vara svårt att hålla sig borta från den kokta potatisen, men i min mening klarar sig stekt fläsk med löksås mycket bra på egen hand. 

Här finns receptet på klassiskt stekt fläsk med löksås

7. Köttbullar

Köttbullar
Köttbullar

Köttbullar brukar anses vara Sveriges nationalrätt – om vi nu har någon överhuvudtaget. Du har säkert ett eget recept, eller har vuxit upp med mormors eller någon annan släktings variant på dessa runda bullar av köttfärs. Jag har tillagat otaliga köttbullar under åren och återkommer ständigt när riktigt familjära smaker eftersträvas.

I mitt recept har jag försökt göra köttbullarna så LCHF-vänliga som möjligt, utan att kompromissa med smakerna. För mig är lök och kryddpeppar närmast ett måste, men du kan egentligen krydda köttbullarna precis som du vill. 

Jag råder dig dock att ha i lite grädde i smeten, för att öka både smaken och fetthalten. Då kan du servera lite magrare tillbehör utan problem, helt utan kolhydrater. Genom att följa mitt recept får du tips på många härliga tillbehör, såväl som hur du steker upp köttbullarna på bästa sätt.

Här hittar du mitt himmelska recept på köttbullar

Sammanfattning

Målet med dessa 7 tips har varit att visa på hur husmanskost kan tolkas inom LCHF. Det är faktiskt inte alls svårt att få till underbara smaker, så länge du byter ut de klassiskt kolhydratrika tillbehören mot LCHF-vänliga alternativ. Faktum är att husmanskost av tradition redan innehåller både grädde och smör, vilket ger allt fett du behöver för en passande LCHF-diet.

Du kan till och med lägga till ytterligare fettkällor, för att höja smakerna och samtidigt täcka upp för de sista två bokstäverna i LCHF. Jag har dessutom valt ut recept som är lätta att tillaga, och som förhoppningsvis kommer att uppskattas – om inte älskas – av hela familjen. Husmanskost passar lika bra till vardags som till fest, beroende på hur det serveras och läggs upp på tallriken. 

Även om husmanskost är gott som det är, är det enligt mig fritt fram att experimentera lite grann, då och då. Det är ju så nya rätter uppstår. Jag hoppas att du har fått några nya favoriter bland mina tips – eller kanske en ny liten twist på något av dina befintliga recept. Länge leve husmanskost!