Xantangummi

Xantangummi är ett utmärkt substitut till gluten som förtjockningsmedel vid bakning. Till exempel om du ska baka glutenfria bröd. Xantangummi får degen att hålla ihop och bli smidigare.

Det är ett mjöl som används mer och mer inom all sorts bakning, men livsmedelsindustrin har använt det under en längre tid.

Xantangummi
Xantangummi

Xantangummi framställs av socker genom bakteriell jäsning, men det är helt fritt från kolhydrater och sockerarter. Därför innehåller många av bröden här på LCHF-arkivet xantangummi – ofta tillsammans med fiberhusk och en kolhydratfattig mjölsort. 

Näringsinnehåll per 100 g

Energi kJ 725 kJ
Energi kcal 180 kcal
Fett 0 g
varav mättad 0 g
Kolhydrater 0 g
varav socker 0 g
Näringsfiber 80 g
Protein 5 g
Salt 10,3 g

Köp xantangummi

Du kan hitta xantangummi i många välsorterade affärer, t ex ICA eller COOP, men det går även att beställa online direkt från Lindroos till exempel:

Xantangummi
Köp Xantangummi hos Lindroos

Recept som innehåller xantangummi