Hoppa till innehåll
Open navigation

Knivbrev, LCHF-arkivet testar och recenserar

Recension/test av Knivbrev Om man frågade ett gäng med kockar vad som är deras viktigaste redskap i köket, skulle troligtvis de flesta svara "Vassa knivar". Inte bara knivar, utan VASSA knivar. Att ha vassa knivar i köket är något otroligt viktigt av olika anledningar. Dels är det mycket roligare att laga mat om du slipper såga dig igenom en tomat eller en bit kött, sen är det mycket mer farligt att jobba med en slö kniv, för det är lättare att du slinter med kniven...
Knivbrev, LCHF-arkivet testar och recenserar

Recension/test av Knivbrev

Om man frågade ett gäng med kockar vad som är deras viktigaste redskap i köket, skulle troligtvis de flesta svara “Vassa knivar”. Inte bara knivar, utan VASSA knivar.

Att ha vassa knivar i köket är något otroligt viktigt av olika anledningar. Dels är det mycket roligare att laga mat om du slipper såga dig igenom en tomat eller en bit kött, sen är det mycket mer farligt att jobba med en slö kniv, för det är lättare att du slinter med kniven och OM du skär dig, så blir oftast snittet mycket fulare med en slö kniv än med en vass kniv, dvs såret läker snabbare med en vass kniv dessutom.

Själv är jag gammal kock och arbetade som kock i närmare tio år innan jag sadlade om och de knivar som jag använder idag är samma knivar som jag fick när jag tog studenten, dvs de är över 20 år gamla. Normalt sett så har jag alltid slipat mina knivar själv, men det kräver lite tid och kärlek och om det nu finns ett smidigt sätt att få sylvassa knivar utan att behöva lägga ner så mycket tid, då kan det vara värt det. Glöm inte bort att tid är mycket värt det med.

Jag har testat Knivbrev en gång innan, men tycker inte att det var ett så bra test jag gav dem, för mina knivar var relativt vassa ändå, bara att de inte hade grundslipats på ett bra tag. Så, nu tänkte jag att jag skulle ge dem ett rejält test.

Utmaningen/testet

För att det skulle bli ett värdigt test, så tog jag en av mina favoritknivar och skar i betong och metall med den, allt för att den skulle bli så slö som möjligt. Jag såg verkligen till att eggen var i stort sett platt och så slö att det inte gick att skära sig ens om man försökte. Denna kniv är den jag använder i filmklippet för att visa att den verkligen är slö.

En annan utmaning jag ville att de skulle få, var att slipa till spetsen på min filékniv som har varit bruten länge.

Beställning av knivbrevet

Att beställa knivbrevet är inte några som helst bekymmer. Man går in på www.knivbrev.se och följer instruktionerna som finns där. Du anger hur många knivar du vill skicka in och även om du vill att det ska vara en engångsslipning eller en prenumeration.

Efter någon dag (oftast dagen efter om det hinner med posten) så har du ditt knivbrev hemma på brevlådan.

Instruktionerna på knivbrevet är tydliga och väldigt enkla att följa.

När du öppnar upp knivbrevet så hittar du lite fodral till dina knivar och även en enkel och tydlig instruktion för hur du ska paketera dina knivar för att de skall transporteras säkert samt en retursedel.

Nu är det bara att packa ihop knivarna enligt instruktionerna och sedan gå till posten och skicka iväg dem. Jag valde att skicka in fyra knivar som jag inte har grundslipat på ett bra tag.

Du kan välja att skicka dina knivar rekommenderat eller inte och om du inte vill skicka med rekommenderat så stryker du bara över texten REK på retursedeln. Det kan vara värt att skicka det rekommenderat om du har värdefulla knivar.

Återkomsten/resultatet

Inom 48 timmar så har du dina knivar hemma igen och då är det bara att öppna upp paketet och sedan läsa noga på instruktionerna som följer med så att du inte skadar dig själv vid öppnandet. Som ni kan se på min video så är det lite “knivigt” att få ut knivarna och man skall inte använda våld, utan bara vara försiktig.

Hur blev det då?

Jo, först och främst så var det den avbrutna spetsen som jag var otroligt nyfiken på hur de hade fixat. Resultatet är grymt bra!

När det sedan gäller skärpan på knivarna så kan jag inte säga något annat än världsklass. Knivarna är så vassa som de kan bli, och när jag har slipat mina knivar hemma själv på slipsten och bryne, så har jag inte varit i närheten av den skärpan.

I filmen nedan ser ni vilken skillnad det är mot innan jag skickade in knivarna.

Kostnad/pris

Om man väljer att göra som jag, skicka in fyra knivar på en engångsslipning så kostar det 139:- per kniv, totalt 516:- plus fraktkostnad. Frakten beror lite på om du väljer rekommenderat eller ej. All prisinformation hittar du på www.knivbrev.se.

Är det värt det?

Absolut, det tycker jag att det är. Om du inte använder dina knivar jättemycket, så klarar du dig nog med en grundslipning per år och 139:- per kniv är inte mycket pengar på ett år för att ha riktigt bra knivar.

Att tänka på

När du skickar in dina knivar till Knivbrev så grundslipar de dina knivar. Det innebär inte att du har vassa knivar ett helt år om du inte gör något själv. Man måste underhålla sina knivar med och det gör man lättast med ett bryna. Antingen ett keramiskt bryne eller ett diamantbryne.

Jag personligen föredrar ett diamantbryne då det biter lite extra och ger en extra fin egg på kniven.

På knivbrevs youtubekanal finns det gott om filmer som hjälper dig på vägen.

Slutord/sammanfattning

LCHF-arkivet kan inte annat än rekommendera Knivbrev varmt och mycket. Det är en supersmart tjänst för den som vill ha riktigt vassa knivar till en vettig kostnad och snabb leverans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *