Kokosolja

Kokosolja blir allt mer populärt både i matlagning och bakning. Som namnet låter förstå är kokosolja en olja som utvinns från kokosnötter. Det är en utmärkt matolja inom LCHF, eftersom den är i princip fri från kolhydrater.

Kokosolja kallas ibland för kokosfett, eftersom produkten ofta levereras i burk och inte är i flytande form som många andra matoljor. Kokosoljan kommer från kokosnötens kopra, det vill säga frövitan innanför kokosnötens skal. Det är när kokosvattnet torkar som den vita kopran bildas och blir till en mycket populär råvara för fettproduktion över hela världen.

Kokosolja | LCHF-arkivet
BIld av Monika från Pixabay

Eftersom kokosfettet tål hög uppvärmning kan du använda den i allt från stekning till bakning. Framförallt är varmpressad kokosolja bra att steka i, eftersom den klarar av höga temperaturer och är relativt neutral i smaken. Den är inte minst populär i asiatisk kök, där kokosolja ofta används i wokar och liknande. Kallpressad ekologisk kokosolja är annars nyttigast, eftersom den bevarar sina essentiella fettsyror och vitaminer, som annars går förlorade vid upphettning. Kallpressad kokosolja är dessutom vanligt förekommande inom hud-och hårvård.

Näringsinnehåll per 100 g

Energi 3766kj/900kcal
Fett 100 g
Kolhydrater 0 g
Protein 0 g
Kostfiber 0 g

Köp kokosolja

Kokosolja kan du köpa i stort sett i vilken mataffär som helst och även online. I onlinebutikerna kan det vara lite lättare att hitta storpack eller bättre priser.

Du kan välja mellan vanlig kokosolja som smakar kokos eller så väljer du en kokosolja där man har tagit bort doft och smak.

Men, blanda inte ihop kokosolja med det härdade kokosfettet som finns att köpa i mataffären, du vet det där silvriga paketet. Det är bland det värsta du kan köpa.

Nedan så listar jag lite olika märken och de bästa priserna i onlinebutiker.

Kokosolja med smak

Kokosolja | LCHF-arkivet

Ekologisk kokosolja

Varumärke: Vitaprana
Mängd: 500 ml
Ekologiskt: Ja

Kokosolja | LCHF-arkivet

Kallpressad kokosolja

Varumärke: Superfruit
Mängd: 500 ml
Ekologiskt: Ja & Fairtrade

Kokosolja | LCHF-arkivet

Virgin kokosolja

Varumärke: Renée Voltaire
Mängd: 500 ml
Ekologiskt: Ja

Last updated: 2024-02-29 03:14:23
Kokosolja | LCHF-arkivet

Kokosolja Extra Virgin

Varumärke: Biofood
Mängd: 250 ml
Ekologiskt: Ja

Kokosolja – Doftfri

Kokosolja | LCHF-arkivet

Kokosolja doftfri

Varumärke: Biofood
Mängd: 250 ml
Ekologiskt: Ja

Recept med kokosolja

Recept som innehåller större mängder kokosolja finns det inte jättemånga av, utan man använder oftast kokosoljan för att steka med, eller som ersättning av smör i bakverk. Men, några recepttips har jag.