Köttmängd i kedjornas hamburgare

Hur ser köttmängden ut i hamburgarna som serveras runt om på våra otroligt populära hamburgerrestauranger?

Det är väldigt vanligt i LCHF-kretsar att man väljer att beställa en hamburgare utan bröd, dvs man äter kött, sallad och dressing, jag brukar göra så själv. De flesta tror väl att man slipper en massa tillsatser då, men är det så?

Ja, man kan ju tycka att kött är kött och att det bara är kött, men tyvärr så blir många av oss otroligt blåsta i tron att det är rent kött i alla hamburgare.

LCHF-arkivet har valt att sammanställa de största hamburgerkedjornas kött för att man skall kunna göra ett bättre val.

big-boy-logo
big-boy-logo

Innehåll: Nötkött, potatis, potatismjöl, salt, druvsocker, animaliskt protein, potatisflingor, kryddor, kryddextrakt
Ursprung kött: Sverige
Köttmängd: 80%
Min kommentar: Svenskt kött hela vägen är kanon, men TRE sorters potatis som utfyllnad och även druvsocker i. Synd att det inte bara hade varit kött och lite kryddor i.

Burger_King_Logo_200
Burger_King_Logo_200

Innehåll: Nötkött
Ursprung kött: EU
Köttmängd: 100%
Min kommentar: 100% nötkött är kanon. Ursprunget på köttet är kanske inte det roligaste, men det är inom EU i alla fall. Man kan hoppas att en del av det kommer från Sverige.

FrassesHamburgare
FrassesHamburgare

Innehåll: Nötkött, potatis, vatten, potatismjöl, koksalt, potatisfibrer, kryddor och kryddextrakt (svartpeppar, rosmarin), stabiliseringsmedel (E450, E451), rapsolja. (Undantaget Skrov Royal som har detta innehåll: Nötkött (98%), vatten, koksalt, kryddor och kryddextrakt (svartpeppar)
Ursprung kött: EU
Köttmängd: 80% (98% i Skrov Royal)
Min kommentar: Ska man välja en hamburgare på Frasses så är det helt klart en Skrov Royal i så fall utan bröd. Övriga hamburgare känns inte så skoj med bara 80% kött och en hel del annat i som inte känns så skoj.

max-logo-200

Innehåll: Nötkött, potatis, vatten, lök, vegetabiliska fibrer (sockerbeta, potatis), koksalt, kryddor (lök, peppar, arom från solrosolja), potatismjöl, druvsocker, buljongpulver (salt, jästextrakt lök, druvsocker, rapsolja, surhetsreglerande medel E330, kryddor och kryddextrakt rosmarin)), koksalt.
Ursprung kött: Sverige
Köttmängd: 80%
Min kommentar: Max marknadsför sina hamburgare med “100% svenskt nötkött” vilket är en otroligt vilseledande slogan. Det som menas med just de orden är att det kött som finns i hamburgaren är till 100% svenskt nötkött men det betyder inte att de använder 100% nötkött i sina hamburgare utan faktum är att det bara är cirka 80% kött. Dock är de 80% svenskt kött. Många säger att de tycker att Max hamburgare är de godaste och det är kanske inte så konstigt med tanke på att de har stoppat i en massa annat i hamburgaren för att förbättra smakerna i den. Personligen har jag inget emot att man kryddar upp köttet, men det är lite för mycket trams i deras kött.

mcdonalds-90s-logo-200

Innehåll: Nötkött
Ursprung kött: Sverige och Polen
Köttmängd: 100%
Min kommentar: 100% nötkött är kanon. McDonalds strävar efter att använda svenskt nötkött till så stor grad de kan, men för att kunna hålla uppe produktionen året om så måste de även köpa kött från andra länder i EU, främst Polen.

Innehåll: Nötkött, vatten, potatis, potatismjöl, koksalt, potatisfibrer, kryddor
och kryddextrakt (svartpeppar, rosmarin), stabiliseringsmedel
(E450, E451), rapsolja.
Ursprung kött: EU
Köttmängd: 82 %
Min kommentar: 70% av de 82% är svenskt nötkött. Övriga procent kommer från EU. Även hos Sibylla så slänger man i potatis och potatismjöl i hamburgaren, även vatten som andra post i ingredienslistan. Jag tror att en stor del av det vattnet har kokat bort när hamburgaren är stekt vilket gör att köttet inte längre väger så mycket.

Slutsats: Baserat på enbart köttet i en hamburgare så är McDonalds och Burger King stället att äta på med Frasses Skrov Royal som runner up. Övriga har en hel del tillsatser i sitt kött. En hamburgare för mig är fint malet nötkött och bara lite salt och peppar som kryddning, mer än så behövs inte. Smaken skall komma från köttet i sig och självklart från en god dressing.

När det gäller LCHF överlag och vilken hamburgare man skall välja, så handlar det väldigt mycket om vilken typ av dressing det är och vad den innehåller. Det är något jag inte har jämfört då det hela tiden dyker upp nya dressingar.

Källor: www.mcdonalds.se, www.burgerking.se, Kundtjänst Frasses, www.sibylla.se, Kundtjänst Sibylla, Kundtjänst Big Boy