Lax i ugn – 7 olika recept för hela familjen

Har du svårt att få laxen att lyfta? Med sitt relativt milda kött är laxen mycket mångsidig, men det kan också bli lite trist utan rätt tillagning. Som tur är kan lax i stort sett smaksättas med oändliga variationer, där du enkelt hittar inspiration från kök över hela världen.

I min lista på 7 olika laxrecept för hela familjen finns smaker från Asien till Skandinavien. Gemensamt för alla recept är att laxen tillagas i ugn, vilket är mycket enkelt och smidigt i vardagen. Välj mellan lax med lite hetta från chili och wasabi – eller håll smakpaletten mildare genom örter, dill och citron. Oavsett preferens är jag säker på att åtminstone något av recepten kommer falla varje enskild familjemedlem i smaken.

Alla recept i det här inlägget kan du använda annan ädelfisk till, som till exempel vildlax, röding eller öring.

När det kommer till LCHF är lax perfekt med sitt höga proteininnehåll och rikliga mängder av omättat fett. I mina recept inom LCHF tillsätter jag ofta lite extra fett, på bekostnad av kolhydraterna. Alltid med smaken i centrum, samtidigt som socker och stärkelse lyser med sin frånvaro. Smaklig lax!

1. Ugnsstekt lax med citron och dill

lax i ugn3
Lax i ugn med citron och dill

Ugnstekt lax med citron och dill är ett klassiskt recept med lika milda som goda smaker. Rätten går snabbt att laga – max 35 minuter – och är en riktig räddare i vardagen när inspirationen tryter. Det här är ett recept som jag ständigt återkommer till, eftersom det uppskattas av hela familjen.

Dessutom innehåller det bara några få ingredienser, vilket gör det enkelt och lättlagat. Samtidigt får du härliga smaker av citron, dill och svartpeppar, som gifter sig något himmelskt i ugnen.

Kom ihåg att inte spara in på smöret, eftersom det både ger smak till laxen och höjer fetthalten till rätt nivåer. Genom att ta del av mitt recept får du även tips på LCHF-vänliga tillbehör, i stället för exempelvis potatis eller ris.

Mitt recept på Ugnsstekt lax med citron och dill

2. Örtbakad laxsida i ugn

Örtbakad laxsida
Örtbakad laxsida

Lax gör sig otroligt bra med olika örter. Inte minst laxsida, som tar upp all smaksättning mycket effektivt. Mitt recept på örtbakad laxsida i ugn är väldigt lätt att tillaga, samtidigt som du får en riktig festmåltid. 

Den tunna laxsidan är verkligen inbjudande på tallriken, där det härliga rosa köttet utgör en härlig kontrast till gröna örter. Naturligtvis är färska örter att föredra i alla lägen, men om du inte har tillgång till det funkar även torkade bra. 

Lax serveras ofta med potatis eller ris, men eftersom mina recept är anpassade för LCHF går det bort. Vad sägs i stället om långbakad kål eller vitkålsmos? Det och många fler tips hittar du i mitt recept på örtbakad laxsida i ugn.

Recept på örtbakad laxsida

3. Sesam- och Wasabibakad laxsida

Sesam- och wasabibakad laxsida
Sesam- och wasabibakad laxsida

Japanerna är mästare på lax och denna rätt är inspirerad av japanska smaker, med sesam, wasabi och Tamarisoja. Mycket mer än så innehåller faktiskt inte receptet – men det räcker mycket långt då dessa ingredienser gör sig så fantastiskt bra tillsammans.

En stor fördel med detta recept är att det endast tar omkring en halvtimme att tillaga, det vill säga en perfekt rätt i vardagen. Eftersom wasabi kan vara rätt så starkt för vissa gommar råder jag dig att pröva dig fram med smaksättningen, så att wasabin inte blir alltför dominant. 

Det kan vara svårt att ersätta det traditionella riset, men ett bra alternativ är exempelvis blomkålsris för att göra receptet kompatibelt med en LCHF-diet. 

Mitt recept på sesam- och wasabibakad laxsida

4. Enkel limelax i ugn

Enkel limelax i ugn
Enkel limelax i ugn

Även om alla laxrätter på min lista är enkla att tillaga, tar mitt recept på limelax i ugn priset. Du har rätten serverad på 25 minuter och behöver bara några få ingredienser för att få laxen i hamn. Ett perfekt go-to-recept i vardagen, med andra ord. Du får milda och goda smaker som passar ung som gammal runt matbordet. 

Tomat är en underskattad ingrediens till lax och när den får bakas i ugnen kommer de härligt söta smaker fram. Detta tillsammans med svartpeppar, salladslök och lime, för mer kryddighet och syra. Som tillbehör föreslår jag antingen krämig blomkålssallad eller falsk potatissallad, där du hittar goda alternativ genom att följa mitt recept.

Recept på enkel limelax i ugn

5. Chiligratinerad lax

Chiligratinerad lax
Chiligratinerad lax

Det här receptet på chiligratinerad lax uppstod efter lite experimentering med olika tillagningar. Lax är underbart gott att gratinera, eftersom det höjer både smakerna och fettnivåerna. 

Chiligratinerad lax kan låta rätt så starkt, men jag använder en relativt mild chilisås som passar hela familjen. Felix osötade chilisås, för att vara exakt. Om du vill ha extra hetta rekommenderar jag att addera lite Srirachasås. 

Gratineringen består av smetana, grädde och riven ost, som tillsammans bildar en härlig sås under det gratinerade täcket. Det är bara att svänga ihop ingredienserna och låta ugnen göra sitt. Allt mycket LCHF-vänligt, med högt proteinvärde och rikligt med fett. Garnera gärna med några basilikablad för att göra rätten ännu mer inbjudande på tallriken. 

Min goda chiligratinerade lax

6. Lyxig laxgratäng med räkor

Lyxig laxgratäng med räkor
Lyxig laxgratäng med räkor

Denna lyxiga laxgratäng med räkor borgar för en riktig festmåltid. Detta till trots är receptet mycket lätt att följa och du har rätten klar på bara 30 minuter. Genom att toppa gratängen med skalade räkor höjer du proteinhalten och piffar till laxen med lite extra lyx. 

Laxgratängen utgörs av en härlig mix av bland annat Crème Fraiche, majonnäs, dill och citron. Milda men likafullt fantastiskt goda smaker, som med fördel gonar till sig i ugnen under gratineringen. 

Du får allt fett du kan önska för en optimal LCHF-diet och behöver egentligen inga avancerade tillbehör – annat än en god grönsallad eller liknande. Med tanke på den korta tillagningstiden funkar receptet lika bra till vardags som till fest.

Receptet på lyxig laxgratäng med räkor

7. Örtbakad parmesanlax

Örtbakad parmesanlax
Örtbakad parmesanlax

Örtbakad parmesanlax är verkligen ett recept för hela familjen. Det är en sådan där rätt som funkar varje dag i veckan – året runt. Du kan i princip variera laxen med vilka örter som helst, men jag testade en mix av persilja, dill, basilika och timjan – något som blev mycket gott!

Jag föredrar alltid färska örter, men torkade alternativ fungerar också mycket bra. Med endast 1,5 gram kolhydrater per 100 får du ett LCHF-vänligt recept, även för den som äter riktigt strikt.

Fett får du inte bara från den nyttiga fisken, utan även från Crème Fraiche, grekisk yoghurt och läcker parmesanost. Det är bara att riva över osten och låta alla härliga smaker komma fram i ugnen. Kom bara ihåg att låta gratineringen bli så där härligt gyllenbrun innan servering. Varför inte garnera med några basilikablad? Allt för att höja feststämningen i vardagen såväl som under högtiden.

Här hittar du receptet på örtbakad parmesanlax

Sammanfattning

Avslutningsvis har jag tagit fram de här recepten för att visa på laxens centrala plats i en LCHF-diet. Det är en fisk som är perfekt i vardagen, eftersom den kan varieras på så många sätt. Alla rätter har varit relativt lätta att tillaga, samtidigt som de följer LCHF till punkt och pricka. 

Du väljer själv hur strikt du vill äta, men målet är alltid att erbjuda så strikta alternativ som möjligt. Lax är nyttigt, innehåller mycket protein och har dessutom höga halter av omättat fett. Det öppnar upp för feta komplement som smör, crème fraiche, ost, grädde, med mera.

Allt för att höja smakerna medan fettet hålls på tillräckligt höga nivåer. Fett är synonymt med smak och likaså med LCHF. Därför är lax en optimal fisk för såväl LCHF som keto. Jag hoppas att du har hittat några nya laxrecept till vardagsmenyn och att du vågar pröva dig fram med olika smaksättningar. Ju mer variation desto bättre och LCHF behöver verkligen inte begränsa smakupplevelsen – snarare tvärt om!