LCHF-arkivet granskar Fröbröd från Garbo Food

  Publicerad den   av   1 kommentar

Jag såg ett tips i en LCHF-grupp på Facebook om ett ”nytt fantastiskt bröd som passar för alla”.

Brödet heter Fröbröd och kommer från Garbo Food AB som är ett bageri i Göteborg.

Intressant med nya bröd tycker jag men när de kommer från ett stort industribageri så drar jag alltid öronen åt mig för det betyder i de flesta fall att det inte alls är LCHF-vänligt.

Personen som la ut tipset jobbar på Garbo Food, så jag bad om en innehållsförteckning för att få veta lite mer. Detta är vad han skickade:

INGREDIENSER: Vatten, rismjöl, fullkornsrismjöl (10,8 %), risstärkelse, tapiokastärkelse, frömix 4 % (solros, lin, pumpa och melonfrö), socker, rapsolja, quinoamjöl, jäst, surdeg (ris), salt, förtjockningsmedel (E464), bränt socker, quinoaflingor, svart sirap, äppelfiber, emulgeringsmedel (E471 vegetabiliskt),

What??? Hur i hela fridens namn kan man få för sig att detta ens är i närheten av LCHF?

Det enda som platsar under LCHF är frömix och det är hela 4% av det i brödet (ironi). Salt går även det under LCHF. Resten är fullt av kolhydrater.

Tydligen så innehåller brödet 49 gram kolhydrater och 5 gram fibrer per 100 gram, dvs långt över tillåten mängd inom LCHF.

Oj oj oj, snacka om att skjuta riktigt fel.

Brödet är glutenfritt, JA, men då måste man försöka att komma ihåg detta: LCHF är alltid glutenfritt men glutenfritt är inte alltid LCHF.

Så, ser ni detta bröd ute i butiken och får för er att det skulle vara LCHF, tänk om.

I dagsläget så finns det inte ett enda bröd som produceras på industribagerier som är godkänt inom LCHF. Det är möjligt att man kan hitta något lokalt bageri som säljer LCHF-bröd och har lite vetskap om det, men hittar ni något bröd som säljs som LCHF/lågkolhydratsbröd så kolla innehållsförteckningen. Ofta är det fel ändå.

Garbo Food, om ni är intresserade av att verkligen sälja ett bröd som passar för de som äter LCHF, så hojta till så kanske vi kan hjälpas åt.

Kategorier: Allmänt

Författare: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet.
Brandman och före detta kock.
Gift och pappa till två barn.
Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

1 kommentar

  1. Stina Eriksson skriver:

    Priserna på ingredienserna styr som vanligt! Socker och rismjöl! Alla bör läsa innehållsförteckning innan man köper.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *