Hoppa till innehåll
Open navigation

LCHF – Att tänka på. Motivation med mera.

Motivationen att hålla i en kosthållning/diet som lchf eller keto kan vara en av de största utmaningarna för många som ger det ett försök. Anledningen till att man tappar motivationen kan vara många och ofta väldigt individuella. Men, i detta inlägget så tänker jag bena ur lite för att kunna hjälpa dig med din motivation lite. Om du uppskattar mitt inlägg, så får du väldigt gärna länka till det på dina egna kanaler/blogg/hemsida. Det uppskattar jag verkligen! Följande kommer vi kika närmare på i detta...
LCHF – Att tänka på. Motivation med mera.

Motivationen att hålla i en kosthållning/diet som lchf eller keto kan vara en av de största utmaningarna för många som ger det ett försök. Anledningen till att man tappar motivationen kan vara många och ofta väldigt individuella.

Men, i detta inlägget så tänker jag bena ur lite för att kunna hjälpa dig med din motivation lite.

Om du uppskattar mitt inlägg, så får du väldigt gärna länka till det på dina egna kanaler/blogg/hemsida. Det uppskattar jag verkligen!

Följande kommer vi kika närmare på i detta inlägget:

  1. Inledning
  2. Alla människor är unika
  3. Motivationen tryter
  4. LCHF är ingen “quick fix”
  5. Våga kasta vågen
  6. Använd helkroppsbilder som motivation
  7. Skippa apparna
  8. Undvik alla ersättningar/frestelser
  9. Må bra!

Inledning

Du har hört talas om LCHF och tycker att det låter helt fantastiskt att man får äta en massa fett, behöver inte träna och man tappar ändå i vikt i massor. Nu är det dags för dig att testa och se om det verkligen funkar för dig…

Du kör igång och läser allt du kommer över på nätet, men fokuserar absolut mest på alla som har lyckats att gå ner x antal kilon på x antal veckor och tycker att precis så där borde det ju funka för mig med om det är så många som har fått den effekten.

Besvikelsen som infinner sig är enorm när du ställer dig på vågen och inser att du inte har gått ner mer än 0,5 kg på några veckor.

Du som har ätit precis som man ska och även skaffat dig i stort sett alla appar som finns för att knappa in exakt hur mycket fett, kolhydrater och protein du får i dig. Varför funkar det inte?

Äh, strunt samma… det här funkar inte så jag kan lika gärna sätta i mig den där jäkla påsen med godis som står kvar i skafferiet från mitt “gamla” liv.

Till slut så ger du upp och säger “Nu skiter jag i det här, det är bara jobbigt och man måste offra så mycket och ändå går man inte ner i vikt”.

Känner du igen dig?

Ok, då ska vi ta oss igenom det här…

Alla människor är unika

Ja, så är det ju faktiskt. Alla människor har helt olika genuppsättning vilket innebär att ingen kommer att reagera på exakt samma sätt som någon annan. Vi är inte robotar som är producerade i samma fabrik. Det är otroligt viktigt att tänka på. Jämför inte dig själv med alla andra utan se istället andras framgångar som en motivation att det faktiskt funkar. Det tar bara olika lång tid för allas kroppar att ställa om sig till en ny typ av kost.

Sen är det viktigt att tänka på att just du kanske inte har samma typ av övervikt som någon annan. Vissa har bara några kilon som de vill bli av med och andra kanske har 50 kilo som de skall bli av med och självklart så reagerar dessa kroppar på olika sätt.

Motivationen tryter

“Jag tappar motivationen när jag inte går ner i vikt, hur ska jag hitta min motivation igen?”

Det här ser jag ganska ofta på olika Facebookgrupper och andra sidor med och det är väl klart att det kan vara jobbigt att se hur den förbannade vågen inte vill flytta på sig. Men, att hitta motivationen kan inte vara så himla svårt som du påpekar att det skall vara.

Varför började du med LCHF från första början? Vad är just din anledning till det?

Oftast är det för att man just vill gå ner i vikt, och då behöver du inte leta speciellt länge efter din motivation. Du vill helt enkelt gå ner i vikt och förmodligen så har du testat en massa andra metoder innan och det har funkat bra till en början, men de kilon du gick ner gick du upp igen med ränta och andra avgifter dessutom.

Om din motivation från början har varit att gå ner i vikt, klä av dig naken, ställ dig framför en helkroppsspegel och titta på bilden där, och fokusera på hur du vill att den bilden skall se ut. DÄR har du din motivation i så fall!

En annan sak som många glömmer bort när skygglapparna åker på (resultatet på vågen), det är att verkligen känna efter hur man mår. Hur känns kroppen, hur är mina energinivåer, hur är orken och så vidare. Ofta så är det väldigt många som känner att de får ett mycket bättre välmående av att äta LCHF, även om första veckorna kan vara tuffa när man “avgiftas”.

LCHF är ingen “quick fix”

Det här är något som man kan poängtera om och om igen. LCHF är inte någon quick fix. Det har tagit din kropp otaliga år av dåligt ätande och dåliga vanor för att bygga upp den övervikt som du idag vill bli av med, och då kan du inte tro att du skall tappa den övervikten på en bråkdel av den tid som det tog för dig att lägga på sig alla kilon.

Kroppen behöver tid för att ställa om sig och att faktiskt inse att det är ok att släppa på fettreserven som den har idag, och det tar olika lång tid för alla.

Det är lätt att bli ledsen och frustrerad när man läser om alla som tappar massor av vikt efter bara några veckor, men bara för att de gör det behöver just DIN kropp inte göra på samma sätt. Dessutom är det ofta väldigt mycket vätska man tappar i vikt i början, för kolhydrater har en förmåga att binda upp en hel del vätska.

“Rom byggdes inte på en dag, och det tar verkligen inte en dag att riva det heller.”

Dessutom, tänk på att en av våra nya folksjukdomar är fetma. Men, genom att ändra sin kost på väldigt enkla sätt, så är det möjligt att råda bot på detta.

Våga kasta vågen

Vågen, denna hemska sak som står där i badrummet och väcker sådan ångest hos många när den väl skall fram och man ska upp och ställa sig på den för att få fram en siffra.

Det är många där ute som väger sig varje dag, ja kanske till och med flera gånger om dagen, men då undrar jag, hur mycket vikt kan du tappa från ett dygn till ett annat? Det är väldigt lite skillnad det kan göra över en natt om man ska vara ärlig. Det är ju inte som att öppna kranen och så rinner det ut en massa övervikt ur kroppen.

LCHF – Att tänka på. Motivation med mera.
Viktkurvan är ett förtydligande om hur viktnedgång fungerar…

Nä, mitt tips är att du väger dig när du ska börja med LCHF, sen så väger du dig som mest en gång i veckan, men helst mer sällan än så. Då kommer du att ta bort den ångest som vågen framkallar, och du slutar att stressa över att hålla koll på något hekto hit eller dit som förmodligen bara är lite mer vätska eller att du har lite mer avföring i tarmen som du inte fått ut än.

Vill du hålla koll på ett vettigt sätt, använd måttband och mät dig istället. Ta lite olika mått på kroppen och skriv ner, sen så efter en månad med lchf så ser du till att mäta dig igen och ser om det har hänt något.

Vill du läsa mer om att kasta vågen så hittar du ett inlägg här: Våga göra slut med vågen

Använd helkroppsbilder som motivation

Dokumentera din viktnedgång genom att ta bilder. Använd dig av en helkroppsspegel eller be din partner att ta några bilder ur samma vinkel en gång i veckan och förvara bilderna på datorn nånstans. När det har gått ett par månader och du känner att motivationen tryter, då går du in i mappen, tar den första bilden och den sista bilden och lägger dem bredvid varandra så kommer du se att det har hänt en del.

Grejen är ju den att man ser sig själv i spegeln varje dag, och då är det så svårt att se den förändring som sker. Det är som när man har egna barn, man ser dem varje dag och tycker väl inte att det händer så himla mycket, men är släktingar kommer på besök som inte träffat ens barn på länge, då påpekar de hur mycket barnen har vuxit och utvecklats.

Skippa apparna

Bli inte en slav under apparna!

Många som börjar med LCHF skaffar sig en app det första de gör för att hålla koll på hur mycket de stoppar i sig och hur mycket de borde äta och inte äta.

Vad som händer då är att du omedvetet skapar en stress för att du hela tiden håller koll på hur mycket allt du stoppar i dig innehåller och blir kanske helt förstörd om du har ätit lite för mycket kolhydrater eller protein en dag.

Stress är inte bra för viktnedgång!

Nä, gör det enkelt för dig till en början. Plocka bort socker, spannmål och ät sådant som innehåller max 5/100 gram kolhydrater. Gör det ett par månader till att börja med och om det inte har gett något resultat, DÅ kan du börja att använda dig av en app för att kunna justera lite i din kost.

Ofta kan det vara så enkelt som att du inte äter tillräckligt fett.

OBS, tänk på att du inte kan äta hur mycket som helst av något bara för att det innehåller mindre än 5/100 kolhydrater. Det går inte att hälla i sig mjölk i enorma mängder för då kommer du snabbt upp i mycket kolhydrater. Men 5/100 är en bra riktlinje att gå på.

Undvik alla ersättningar/frestelser

När du börjar med LCHF, så är det bra om du verkligen går in för det till 100% och gör allt du kan för att bryta ditt sockerbehov.

Att hålla på med en massa lchf-bakverk och lchf-godis är inte en bra start om man vill bli kvitt sitt sockerbehov. Det håller bara igång ditt behov längre än nödvändigt.

Sen är det sååååå viktigt att du rensar ut så mycket du bara kan av det som kan locka dig, t ex godis, snacks, läsk och liknande som är lätt att ta till när man börjar få ett sug. Har man det inte hemma, då är det väldigt svårt att falla dit!

Har du barn hemma, se då till att de bara får gotta vissa speciella tider och att det köps till dem samma dag så att du inte har ett lager hemma.

Har du en sambo som inte vill göra dig sällskap i din resa, försök att förklara för hen hur viktigt det är för dig att bli av med sockersuget och be om förståelse. Det är inte speciellt schysst av en partner att sitta och kränga i sig en stor påse chips eller smågodis när ens älskade kämpar med att bli av med att sug. Det är som att sitta och dricka öl bredvid en alkoholist på avvänjning.

Testa en matkasse

Ett annat tips som jag kan rekommendera om du tycker det är jobbigt att laga mat hela tiden, det är att kika på olika matkassar. Det finns fler och fler leverantörer som har lchf matkassar.

Men, glöm inte bort att kika på några av recepten innan du beställer, för några har kanske inte full koll på lchf.

Må bra!

Se till att må bra och våga låta det ta tid. Det är verkligen värt det.

Träna om du orkar!

Att träna är ett fantastiskt sätt att gå ner i vikt men framförallt ett sätt att må bra.

Allt träning är bra träning egentligen, så länge du inte skadar dig.

Om det bara är en kort promenad om dagen, några situps och lite squats så är det så mycket mer än inget. Kan du bara få till 10 minuter om dagen, så är det mer än en timme per vecka.

Sen är det så att ju mer man tränar, desto mer orkar man dessutom.

Om du behöver lite tips på enkel träning så kan du kika in på FitFact.se där det finns gott om olika artiklar med tips. Där kan du även hitta tips på träningsutrustning att köpa hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *