LCHF – Att tänka på. Motivation med mera.

Du har hört talas om LCHF och tycker att det låter helt fantastiskt att man får äta en massa fett, behöver inte träna och man tappar ändå i vikt i massor. Nu är det dags för dig att testa och se om det verkligen funkar för dig…

Du kör igång och läser allt du kommer över på nätet, men fokuserar absolut mest på alla som har lyckats att gå ner x antal kilon på x antal veckor och tycker att precis så där borde det ju funka för mig med om det är så många som har fått den effekten.

Besvikelsen som infinner sig är enorm när du ställer dig på vågen och inser att du inte har gått ner mer än 0,5 kg på några veckor.

Du som har ätit precis som man ska och även skaffat dig i stort sett alla appar som finns för att knappa in exakt hur mycket fett, kolhydrater och protein du får i dig. Varför funkar det inte?

Äh, strunt samma… det här funkar inte så jag kan lika gärna sätta i mig den där jäkla påsen med godis som står kvar i skafferiet från mitt “gamla” liv.

Till slut så ger du upp och säger “Nu skiter jag i det här, det är bara jobbigt och man måste offra så mycket och ändå går man inte ner i vikt”.

Känner du igen dig?

Ok, då ska vi ta oss igenom det här…

Alla människor är unika

Ja, så är det ju faktiskt. Alla människor har helt olika genuppsättning vilket innebär att ingen kommer att reagera på exakt samma sätt som någon annan. Vi är inte robotar som är producerade i samma fabrik. Det är otroligt viktigt att tänka på. Jämför inte dig själv med alla andra utan se istället andras framgångar som en motivation att det faktiskt funkar. Det tar bara olika lång tid för allas kroppar att ställa om sig till en ny typ av kost.

Sen är det viktigt att tänka på att just du kanske inte har samma typ av övervikt som någon annan. Vissa har bara några kilon som de vill bli av med och andra kanske har 50 kilo som de skall bli av med och självklart så reagerar dessa kroppar på olika sätt.

Motivationen tryter

“Jag tappar motivationen när jag inte går ner i vikt, hur ska jag hitta min motivation igen?”

Det här ser jag ganska ofta på olika Facebookgrupper och andra sidor med och det är väl klart att det kan vara jobbigt att se hur den förbannade vågen inte vill flytta på sig. Men, att hitta motivationen kan inte vara så himla svårt som du påpekar att det skall vara.

Varför började du med LCHF från första början? Vad är just din anledning till det?

Oftast är det för att man just vill gå ner i vikt, och då behöver du inte leta speciellt länge efter din motivation. Du vill helt enkelt gå ner i vikt och förmodligen så har du testat en massa andra metoder innan och det har funkat bra till en början, men de kilon du gick ner gick du upp igen med ränta och andra avgifter dessutom.

Om din motivation från början har varit att gå ner i vikt, klä av dig naken, ställ dig framför en helkroppsspegel och titta på bilden där, och fokusera på hur du vill att den bilden skall se ut. DÄR har du din motivation i så fall!

En annan sak som många glömmer bort när skygglapparna åker på (resultatet på vågen), det är att verkligen känna efter hur man mår. Hur känns kroppen, hur är mina energinivåer, hur är orken och så vidare. Ofta så är det väldigt många som känner att de får ett mycket bättre välmående av att äta LCHF, även om första veckorna kan vara tuffa när man “avgiftas”.

Ingen “quick fix”

Det här är något som man kan poängtera om och om igen. LCHF är inte någon quick fix. Det har tagit din kropp otaliga år av dåligt ätande och dåliga vanor för att bygga upp den övervikt som du idag vill bli av med, och då kan du inte tro att du skall tappa den övervikten på en bråkdel av den tid som det tog för dig att lägga på sig alla kilon.

Kroppen behöver tid för att ställa om sig och att faktiskt inse att det är ok att släppa på fettreserven som den har idag, och det tar olika lång tid för alla.

Det är lätt att bli ledsen och frustrerad när man läser om alla som tappar massor av vikt efter bara några veckor, men bara för att de gör det behöver just DIN kropp inte göra på samma sätt. Dessutom är det ofta väldigt mycket vätska man tappar i vikt i början, för kolhydrater har en förmåga att binda upp en hel del vätska.

“Rom byggdes inte på en dag, och det tar verkligen inte en dag att riva det heller.”

Dessutom, tänk på att en av våra nya folksjukdomar är fetma. Men, genom att ändra sin kost på väldigt enkla sätt, så är det möjligt att råda bot på detta.

Kasta vågen

Vågen, denna hemska sak som står där i badrummet och väcker sådan ångest hos många när den väl skall fram och man ska upp och ställa sig på den för att få fram en siffra.

Det är många där ute som väger sig varje dag, ja kanske till och med flera gånger om dagen, men då undrar jag, hur mycket vikt kan du tappa från ett dygn till ett annat? Det är väldigt lite skillnad det kan göra över en natt om man ska vara ärlig. Det är ju inte som att öppna kranen och så rinner det ut en massa övervikt ur kroppen.

LCHF – Att tänka på. Motivation med mera.
Viktkurvan är ett förtydligande om hur viktnedgång fungerar…

Nä, mitt tips är att du väger dig när du ska börja med LCHF, sen så väger du dig som mest en gång i veckan, men helst mer sällan än så. Då kommer du att ta bort den ångest som vågen framkallar, och du slutar att stressa över att hålla koll på något hekto hit eller dit som förmodligen bara är lite mer vätska eller att du har lite mer avföring i tarmen som du inte fått ut än.

Vill du hålla koll på ett vettigt sätt, använd måttband och mät dig istället. Ta lite olika mått på kroppen och skriv ner, sen så efter en månad med lchf så ser du till att mäta dig igen och ser om det har hänt något.

Vill du läsa mer om att kasta vågen så hittar du ett inlägg här: Våga göra slut med vågen

Helkroppsbilder

Dokumentera din viktnedgång genom att ta bilder. Använd dig av en helkroppsspegel eller be din partner att ta några bilder ur samma vinkel en gång i veckan och förvara bilderna på datorn nånstans. När det har gått ett par månader och du känner att motivationen tryter, då går du in i mappen, tar den första bilden och den sista bilden och lägger dem bredvid varandra så kommer du se att det har hänt en del.

Grejen är ju den att man ser sig själv i spegeln varje dag, och då är det så svårt att se den förändring som sker. Det är som när man har egna barn, man ser dem varje dag och tycker väl inte att det händer så himla mycket, men är släktingar kommer på besök som inte träffat ens barn på länge, då påpekar de hur mycket barnen har vuxit och utvecklats.

Skippa apparna

Bli inte en slav under apparna!

Många som börjar med LCHF skaffar sig en app det första de gör för att hålla koll på hur mycket de stoppar i sig och hur mycket de borde äta och inte äta.

Vad som händer då är att du omedvetet skapar en stress för att du hela tiden håller koll på hur mycket allt du stoppar i dig innehåller och blir kanske helt förstörd om du har ätit lite för mycket kolhydrater eller protein en dag.

Stress är inte bra för viktnedgång!

Nä, gör det enkelt för dig till en början. Plocka bort socker, spannmål och ät sådant som innehåller max 5/100 gram kolhydrater. Gör det ett par månader till att börja med och om det inte har gett något resultat, DÅ kan du börja att använda dig av en app för att kunna justera lite i din kost.

Ofta kan det vara så enkelt som att du inte äter tillräckligt fett.

OBS, tänk på att du inte kan äta hur mycket som helst av något bara för att det innehåller mindre än 5/100 kolhydrater. Det går inte att hälla i sig mjölk i enorma mängder för då kommer du snabbt upp i mycket kolhydrater. Men 5/100 är en bra riktlinje att gå på.

Undvik alla ersättningar/frestelser

När du börjar med LCHF, så är det bra om du verkligen går in för det till 100% och gör allt du kan för att bryta ditt sockerbehov.

Att hålla på med en massa lchf-bakverk och lchf-godis är inte en bra start om man vill bli kvitt sitt sockerbehov. Det håller bara igång ditt behov längre än nödvändigt.

Sen är det sååååå viktigt att du rensar ut så mycket du bara kan av det som kan locka dig, t ex godis, snacks, läsk och liknande som är lätt att ta till när man börjar få ett sug. Har man det inte hemma, då är det väldigt svårt att falla dit!

Har du barn hemma, se då till att de bara får gotta vissa speciella tider och att det köps till dem samma dag så att du inte har ett lager hemma.

Har du en sambo som inte vill göra dig sällskap i din resa, försök att förklara för hen hur viktigt det är för dig att bli av med sockersuget och be om förståelse. Det är inte speciellt schysst av en partner att sitta och kränga i sig en stor påse chips eller smågodis när ens älskade kämpar med att bli av med att sug. Det är som att sitta och dricka öl bredvid en alkoholist på avvänjning.

Må bra!

Se till att må bra och våga låta det ta tid. Det är verkligen värt det.

54 Comments

 1. Tack de värmde man blir jätte stressad när man ser alla som går ner i vikt. Har bestämt mig att ge mig den tiden de tar att nå mitt mål . Äter den godaste maten medans jag väntar. Tac de var bra skrivet

 2. Jättebra skrivet, tänk om alla nybörjare läste detta. Förresten skulle alla må bra av att läsa det. 🙂

 3. Tack för påminnelsen! Du gör ett grymt bra jobb som samlar allt vi andra har nytta av, din peppning o tips o råd har jag läst många gånger! Just denna helg har jag känt för första gången på 3 år att jag vill skita i det här, första månaderna rann kilona av mig, sen har jag stått still sedan jag slutade röka för drygt 2 år sedan, tyvärr många kg kvar men får väl vara glad jag inte gått upp i vikt 🙂 Ha en bra dag!!

 4. Läste att skrev om appar. Vad kan jag ladda ner dom. Är tyvärr ingen datafreak så därför frågar jag.
  Tack på förhand
  Christina

 5. Jag tillhör dom som går ner långsamt. Men har bestämt mej för att äta så här resten av livet. Min man med diabetes har på ca 5 mån. minskat sitt insulinintag från 45 enheter till 10 och det är det bästa med att vi ändrat kost

 6. Stort tack Lari för grymt bra artikel och den peppning den ger mig om varför jag inte ska sluta med LCHF bara för att viktnedgången går trögt! Vill också passa på att tacka dig för att du så generöst delar med dig av dina fantastiska recept. De använder jag ofta!
  Nu dags för nystart 2016 och siktet på livslång varaktighet och att detta handlar om långt mycket mer än att bli av med kilon!
  Ha ett fint år!
  /Catharina

 7. Åhh va bra skrivet här..jag fick många tankeställare kan jag säga..ska börja med att kasta ut vågen i garaget och ta bort appar för ett tag

 8. Jag tillhör väl den skaran som har svårt att gå ned. Inte så många kilon heller. cirka 8 så är jag nöjd. Gick upp dem förra året då jag slutade röka. Men det var det värt. Så nu tampas jag med detta. Är det svårare att gå ner när man rökt. Ändrar sig ämnesomsättningen då eftersom det går så sakta. Började strax efter jul ´med LCHF igen. Tack för en bra sida.

 9. Bra skrivet!
  Hur ska jag räkna mängden fett per dag om jag vill gå ner från 95 kg till 70 kg.? Jag förstod inte det du skrev om 5/100..
  M. N

 10. Tack är sen en månad tillbaka i en svacka med ökat sug och ag har gått upp 1 kg (av de 11 jag gick ner förra året ) Behövde dina ord . Efter en gastric by pass operation för 14 år sen så har jag svårt att äta nog mycket fett. Kanske är det det som påverkar viktminskning och sug. Än en gång tack för allt du delar med dig av

 11. Hej!
  Jag har ätit LCHF i snart 4 år. Det enda som hänt är att jag gått upp ca 7-8 kg. Jag har försökt att få en förklaring till det, men inga svar. Så nu ger jag upp.

 12. Tack för den kloka informationen det är såå lätt att tappa motivationen när det inte händer något på vågen och man ser massa inlägg hur folk rasar i vikt …men som du sa ..det man tuggat till sig under många år kan man omöjligtvis tappa på några veckor …

 13. Hittade detta av en slump, jag körde igång i måndags å vägde mig igår (lör). Minus 3,3 kg är supertaggad å kör på! Mitt mål är -13kg.

 14. Tack de värmde man blir jätte stressad när man ser alla som går ner i vikt. Har bestämt mig att ge mig den tiden de tar att nå mitt mål . Äter den godaste maten medans jag väntar. Tac de var bra skrivet

 15. Jättebra skrivet, tänk om alla nybörjare läste detta. Förresten skulle alla må bra av att läsa det. 🙂

   1. Jag vill inte ha stress över mej, men har det ändå, eftersom jag ska göra en ryggop. Och läkaren ville inte glra den innan jag gått ner 20 kg. Jag har nu gått ner 12 kg på 4 mån, har alltså 8 kg kvar innan det blir op. Men nu står vikten helt stilla, vilket så klart gör mej stressad eftersom jag har värk och vill göra operationen snarast möjligt!

 16. Tack för påminnelsen! Du gör ett grymt bra jobb som samlar allt vi andra har nytta av, din peppning o tips o råd har jag läst många gånger! Just denna helg har jag känt för första gången på 3 år att jag vill skita i det här, första månaderna rann kilona av mig, sen har jag stått still sedan jag slutade röka för drygt 2 år sedan, tyvärr många kg kvar men får väl vara glad jag inte gått upp i vikt 🙂 Ha en bra dag!!

 17. Läste att skrev om appar. Vad kan jag ladda ner dom. Är tyvärr ingen datafreak så därför frågar jag.
  Tack på förhand
  Christina

 18. Jag tillhör dom som går ner långsamt. Men har bestämt mej för att äta så här resten av livet. Min man med diabetes har på ca 5 mån. minskat sitt insulinintag från 45 enheter till 10 och det är det bästa med att vi ändrat kost

 19. Stort tack Lari för grymt bra artikel och den peppning den ger mig om varför jag inte ska sluta med LCHF bara för att viktnedgången går trögt! Vill också passa på att tacka dig för att du så generöst delar med dig av dina fantastiska recept. De använder jag ofta!
  Nu dags för nystart 2016 och siktet på livslång varaktighet och att detta handlar om långt mycket mer än att bli av med kilon!
  Ha ett fint år!
  /Catharina

 20. Åhh va bra skrivet här..jag fick många tankeställare kan jag säga..ska börja med att kasta ut vågen i garaget och ta bort appar för ett tag

 21. Hej! Jag var precis i det stadiet du beskriver. Jag har kört med LCHF sedan januari. Det första som hände var att jag gick upp 6 kg, nu har jag gått ner 2 av dom. Jag har aldrig haft något sockerbehov, äter inte kakor eller godis, inte heller potatis. Men jag har varit kaloribantare i många år, så fett har jag lite svårt för, de är lätt att glömma det på tallriken. Sallad o kött har varit mitt vanliga matintag. Vad tror du, är det bara att kämpa på och försöka bli vän med feta såser osv, eller är inte LCHF något för mig??? / Maria

 22. Har ätit LCHF i fyra år och inte gått ned alls. Har ingen stor övervikt, vill gå ner ca 5 kg som sitter på magen och midjan. Jag fuskar inte utan äter mycket lite kolhydrater men rätt mycket fett.

 23. Jag tillhör väl den skaran som har svårt att gå ned. Inte så många kilon heller. cirka 8 så är jag nöjd. Gick upp dem förra året då jag slutade röka. Men det var det värt. Så nu tampas jag med detta. Är det svårare att gå ner när man rökt. Ändrar sig ämnesomsättningen då eftersom det går så sakta. Började strax efter jul ´med LCHF igen. Tack för en bra sida.

 24. Bra skrivet!
  Hur ska jag räkna mängden fett per dag om jag vill gå ner från 95 kg till 70 kg.? Jag förstod inte det du skrev om 5/100..
  M. N

  1. 5/100 har med kolhydratmängden att göra. Inte fettmängden.
   Varje LCHF måltid bör helst inte innehålla mer än 5 gr på 100 gr kolhydrater.
   Mjölk innehåller tex 3 gr kolhydrater på 100 gr (1dl) mjölk. Så drick helst inte mer än 1 dl mjölk/måltid för att inte överstiga 5 gr/100 gr kolhydrater. Dricker du då 2 dl mjölk är du redan uppe i 6 gr/100 gr kolhydrater på en måltid.
   Titta på innehållsförteckningen på den varan du vill äta. Hur mycket kolhydrater innehåller livsmedlet per 100 gr? Är det över 5 eller under 5? 5 gr är en bra måttstock att hålla sig till. Sen är det upp till en själv hur mycket el lite kolhydrater man vill äta per måltid. Strikt el mer tillåtande.
   Hoppas mitt svar hjälpte dig!

 25. Tack är sen en månad tillbaka i en svacka med ökat sug och ag har gått upp 1 kg (av de 11 jag gick ner förra året ) Behövde dina ord . Efter en gastric by pass operation för 14 år sen så har jag svårt att äta nog mycket fett. Kanske är det det som påverkar viktminskning och sug. Än en gång tack för allt du delar med dig av

 26. Hej!
  Jag har ätit LCHF i snart 4 år. Det enda som hänt är att jag gått upp ca 7-8 kg. Jag har försökt att få en förklaring till det, men inga svar. Så nu ger jag upp.

 27. Tack för den kloka informationen det är såå lätt att tappa motivationen när det inte händer något på vågen och man ser massa inlägg hur folk rasar i vikt …men som du sa ..det man tuggat till sig under många år kan man omöjligtvis tappa på några veckor …

 28. Hittade detta av en slump, jag körde igång i måndags å vägde mig igår (lör). Minus 3,3 kg är supertaggad å kör på! Mitt mål är -13kg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *