LCHF – Vad får man dricka?

Är detta ok att dricka om jag äter lchf?
Oj, snacka om att detta är en fråga som dyker upp titt som tätt på olika forum, grupper på Facebook och så vidare.

VAD FÅR JAG DRICKA OM JAG ÄTER LCHF?

Det lätta svaret är allt utan kolhydrater i sig, men är det så enkelt egentligen?

I detta inlägg så tänkte jag ta dig genom hur jag tänker när det kommer till dryck inom LCHF och lågkolhydratkost.
Det är inget facit, men det är mina tankar som jag baserar på de år som jag har ätit lchf med gott resultat.

Här är en snabb överblick.

Vanligaste dryckerna som efterfrågas

Typ av dryckGodkänd?Anmärkning
VattenJA
Light/ZeroläskJAKan trigga sötsug.
MjölkNEJ
KaffeJAUtan mjölk.
TeJAUtan mjölk.
VinJAMed låg sockerhalt <3g/l.
ÖlNEJDet finns några sorter som kan funka.
SpritJARen sprit, t ex whiskey, vodka.
SaftJASockerfri, t ex Zeroh!, Fun Light
Vanliga drycker som folk undrar om man får dricka inom lchf.

Vad är ditt syfte med LCHF?

Ok, det här är en rätt så viktigt fråga skulle jag säga. För, om ditt syfte helt och hållet är att gå ner i vikt, då kanske det enkla svaret är det rätta för dig, nämligen att bara dricka sånt som inte innehåller kolhydrater.
Men, det är kanske inte så enkelt heller, för då pratar vi om att det är ok med zero-läsk, sockerfri saft och så vidare och dessa har en effekt på hjärnan som kan ställa till det.

Just sötningsmedel kan ju orsaka cravings efter mer sött och om du dessutom vet med dig att du har ett sockerberoende, då bör du verkligen undvika allt som är sött. Olika söta drycker triggar lätt ett större behov av söta saker att stoppa i sig.

Men, om vi säger att du inte har ett sådant problem, du kan hantera allt som är sött ändå, då bör du hålla dig till allt som inte innehåller kolhydrater alls.

Ingen alkohol!

Om det fortfarande är så att du endast har som mål att gå ner i vikt, då bör du undvika allt som har med alkohol att göra.
Varför?
Jo, svaret är väldigt enkelt… Alkohol är ett gift och kroppen väljer att prioritera att ta bort det ur kroppen först och främst, vilket sätter processen gällande viktnedgång helt ur spel.

Men, OM du inte enbart äter lchf för viktnedgångens skull, dvs du tänker på hälsa, välmående och ett överlag sundare liv, då är alkohol ok i måttliga mängder vilket jag återkommer till senare.

Vatten – oslagbart bäst!

Ja, vi vet ju alla att vi inte klarar oss utan vatten, och det är inget undantag om du minskar ner på kolhydraterna.
Det är faktiskt så att det blir än mer viktigt dricka mycket när du börjar med lchf/keto, för kroppen kommer att behöva mycket vatten för att rensa ut kroppen och sen så hjälper även bra mängd av vatten att hålla magen jämnare (avföringen).

Två liter om dagen

Ett bra riktmärke är att få i sig runt två liter vätska om dagen, då är det inräknat vätska som du får i dig i maten med, men om du ändå tar sikte på att dricka två liter, då är det lättare att hålla koll.

Ett tips är att ha en vattenflaska på jobbet som du dricker ur, för den kan du även hålla lite koll på mängden på ett enklare sätt.

Sen så behöver ju inte vatten vara tråkigt. Hemma har vi en Soda Stream som är kanonbra och sen smaksätter vi vattnet med aromer.
Om du vill ha tips på aromer, så brukar jag köpa dessa aromer som är helt sockerfria.

Ett annat tips är att smaksätta vatten själv, med t ex gurkskivor, citron, lime eller bara lite färska bär. Låter man de stå i en tillbringare i kylen ett tag, då kommer de få massor av härlig smak. Min favorit, det är helt klart gurkvatten.

Får jag dricka mjölk? (mejeriprodukter)

Nej, du ska inte dricka mjölk och andra mejeriprodukter alls egentligen. Det är av den anledningen att mejeriprodukter innehåller överlag en hel del kolhydrater och när vi dricker upp våra kolhydrater som vi har som “ranson” under en dag, då ger de en otroligt liten mättnadskänsla vilket gör att vi kommer öka på intaget överlag. Det är bättre att äta sina kolhydrater än att dricka de.

Så, sträva efter att inte dricka mejerier, även om det någon gång ibland kan funka att göra en god smoothie, men då ska du mer se det som en efterrätt kanske.

Sockerfri saft och läsk

Det finns ett gäng med sockerfri saft som du faktiskt kan dricka där ute. De är sötade på lite olika sätt, men de flesta är helt ok att använda inom lchf. Samma sak är det med lightläsk och zeroläsk. Det är helt ok att dricka.

Dock så ska man tänka på att saft och läsk kan trigga igång ett sötsug.

Mina egna favoriter är t ex ZERoh! och helt vanlig Coca-Cola Zero.

Får man dricka kaffe och te?

Kaffe och te är helt ok att dricka, men då helst svart. Om du är en kaffedrickare av rang och är van vid att ha mjölk i kaffet, då är det dags att tänka om. Det blir rätt så mycket kolhydrater på en dag om du dricker många koppar kaffe med mjölk i.
Kaffe Latte är bara att glömma helt och hållet, iaf så länge den är gjord på vanlig mjölk.

Får jag ha mjölk i kaffet?

Jag personligen har helt sadlat om och gått ifrån att ha vanlig standardmjölk i mitt kaffe, till att dricka det helt svart istället.

Men, om du nu absolut vill ha något att ha i kaffet, så är helt vanlig grädde det absolut bästa i så fall. Den innehåller mindre kolhydrater, mindre kasein och mer fett, så det är väl i så fall det bästa alternativet.
Dock så står jag fast vid att det bästa är att lära om sig på samma sätt som vi lär om oss att inte ha det där begäret efter kolhydrater och socker efter ett tag.

Alkohol och lchf – Vad får jag dricka?

Som jag nämnde ovan, så ska man undvika alkohol helt om man har som mål att gå ner i vikt och göra så utan några större hinder och avbrott. Det som är problemet med alkohol, det är inte bara det att många alkoholsorter innehåller socker, utan det är alkoholen i sig som ställer till mest med bekymmer.

Alkohol stoppar viktnedgång

När du dricker alkohol, då tillför du kroppen ett gift. Detta gift väljer då kroppen att prioritera för att få ur det ur kroppen och då väljer den att lägga ner all eventuell fettförbränning tills det att alkoholen är hanterad.
Så, om vi intar alkohol, så får vi vara beredda på att det inte kommer hända speciellt mycket på vågen kommande vecka.

Sen så finns det en annan aspekt i det hela med och det är ju att när alkoholen går in, då går vettet ur vilket gör att vi kanske inte är lika bra på att ta vettiga beslut eller tänka rationellt, vilket kanske leder till att du struntar i kosten just den kvällen och trycker i dig någon snabbmat eller annat för att det smakar så jäkla bra på fyllan. Då har du ju förstört det ännu mer och kommer troligen lida av dubbel baksmälla dagen efter. 🙂

Vilken alkohol är ok?

Det finns faktiskt rätt mycket olika sorters alkohol som du kan dricka om du verkligen vill. Nedan så går jag igenom de flesta varianter som finns.

Drinkar

Drinkar går absolut att göra, men man får hålla sig till sockerfritt groggvirke, t ex Coca Cola Zero, Tonic Zero, Sodavatten med mera. Sen självklart ren sprit som inte innehåller socker.
En av mina favoritdrinkar, speciellt på sommaren är Skinny Bitch.

Öl

Öl är ett gränsfall, för ska man vara rent krass så är öl flytande bröd. Det är gjort av spannmål och innehåller ofta gluten. Men, det finns glutenfri öl och även ölsorter som har relativt låg kolhydrathalt. Jag har skapat ett inlägg om just LCHF och öl. Kika gärna på det.

Vin

Rödvin och vitt vin finns det mängder av sorter som man kan dricka och det man ska hålla koll på, det är att vinet har en sockermängd som är under 3 gram per liter (<3g/l).

Sprit

Man kan säga att ren sprit, typ whiskey, vodka, gin och så vidare är helt ok att dricka, men det finns även där undantag som man måste hålla koll på.

Alkoholfritt vin är inte ok

Tyvärr så finns det inte några alkoholfria viner som jag har hittat som är ok att dricka. De innehåller oftast över 20g/l vilket är helt otroligt mycket och detta tror jag har att göra med jäsningsprocessen som är när man gör vin. Dock är det lite av en killgissning.

Systembolaget är jättebra hjälp

Om du vill veta hur mycket socker olika viner eller spritsorter innehåller så ska du helt klart använda dig av Systembolagets hemsida. Där man du på ett enkelt sätt sortera ut vilken typ av dryck du vill köpa och sedan kan du ange mängde socker. Deras filter på hemsidan är fantastiskt bra.

LCHF – Dricka. Detta är ok!
Se sockerhalten i vin och sprit på Systembolaget

Jag hoppas att detta inlägg har hjälpt dig lite på traven och att du insett att det behöver inte vara tråkigt när det gäller drycker och lchf.

Om du uppskattar inlägget så får du mer än gärna dela det på dina sociala medier eller länka till det från din blogg.