Aioli

Av LCHF-arkivet  ,   

juli 10, 2015

En riktigt god aioli går att ha till det mesta och jag personligen tycker att det är absolut godast att göra den från grunden.

Vill du inte göra den helt själv så kan du ta 2-3 dl majonnäs och blanda med vitlök, citronsaft och lite cayennepeppar.

Majonnäs är som många vet ett bra sätt att få i sig fett om man äter LCHF.

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Mängd: 8 portioner

Ingredienser

3 Äggulor

2 msk Fransk senap

0,5 msk Vitvinsvinäger

4 dl Rapsolja

0,5 msk Pressad citron

5 g Vitlök

0,5 krm Cayennepeppar

1 nypa Salt

1 nypa Svartpeppar (malen)

4 msk Vatten

Instruktioner

1Lägg äggulor, senap, vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger i en långsmal behållare som passar en mixerstav. Häll på hälften av oljan (2 dl) och sätt ner mixerstaven.

2Börja köra mixerstaven på full effekt tills det att du ser att ingredienserna börjar emulgera, dvs gå ihop till en mer fast konsistens. Börja då att sakta lyfta staven uppåt så att lite olja i taget arbetas in i majonnäsen.

3När allt har blivit en homogen smet så tillsätter du en deciliter olja till och arbetar in den sakta men säkert med staven. Gör likadant med sista decilitern.

4Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Tillsätt vattnet och blanda ihop med staven. Vattnet tillsätter man för att få majonnäsen lite mer lös i konsistensen och mer lättarbetad.

5Häll upp på en fin burk och njut av en aioli som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.