Aioli

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

DelaSparaDelaBigOven

En riktigt god aioli går att ha till det mesta och jag personligen tycker att det är absolut godast att göra den från grunden.

Vill du inte göra den helt själv så kan du ta 2-3 dl majonnäs och blanda med vitlök, citronsaft och lite cayennepeppar.

Majonnäs är som många vet ett bra sätt att få i sig fett om man äter LCHF.


Mängd8 Portioner
Förberedelse2 minTillagning5 minTotalt7 min

 3 Äggulor
 2 msk Fransk senap
 0,5 msk Vitvinsvinäger
 4 dl Rapsolja
 0,5 msk Pressad citron
 5 g Vitlök
 0,5 krm Cayennepeppar
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 4 msk Vatten

1

Lägg äggulor, senap, vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger i en långsmal behållare som passar en mixerstav. Häll på hälften av oljan (2 dl) och sätt ner mixerstaven.

3

Börja köra mixerstaven på full effekt tills det att du ser att ingredienserna börjar emulgera, dvs gå ihop till en mer fast konsistens. Börja då att sakta lyfta staven uppåt så att lite olja i taget arbetas in i majonnäsen.

5

När allt har blivit en homogen smet så tillsätter du en deciliter olja till och arbetar in den sakta men säkert med staven. Gör likadant med sista decilitern.

7

Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Tillsätt vattnet och blanda ihop med staven. Vattnet tillsätter man för att få majonnäsen lite mer lös i konsistensen och mer lättarbetad.

9

Häll upp på en fin burk och njut av en aioli som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

Ingredienser

 3 Äggulor
 2 msk Fransk senap
 0,5 msk Vitvinsvinäger
 4 dl Rapsolja
 0,5 msk Pressad citron
 5 g Vitlök
 0,5 krm Cayennepeppar
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 4 msk Vatten

Instruktioner

1

Lägg äggulor, senap, vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger i en långsmal behållare som passar en mixerstav. Häll på hälften av oljan (2 dl) och sätt ner mixerstaven.

3

Börja köra mixerstaven på full effekt tills det att du ser att ingredienserna börjar emulgera, dvs gå ihop till en mer fast konsistens. Börja då att sakta lyfta staven uppåt så att lite olja i taget arbetas in i majonnäsen.

5

När allt har blivit en homogen smet så tillsätter du en deciliter olja till och arbetar in den sakta men säkert med staven. Gör likadant med sista decilitern.

7

Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Tillsätt vattnet och blanda ihop med staven. Vattnet tillsätter man för att få majonnäsen lite mer lös i konsistensen och mer lättarbetad.

9

Häll upp på en fin burk och njut av en aioli som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

Aioli

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *