Älgfond

Älgfond 1SkapareJohan
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

En riktigt mustig älgfond.
Detta recept går att använda till att göra kalvfond med om man vill, fast då kan man hoppa över enbären och sen använda kalvben istället som man lätt får tag i hos en lokal slaktare.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Älgfond

Mängd1 Portion
Förberedelse2 timTillagning2 dagarTotalt2 dagar 2 tim

Ingredienser

 5 kg Märgfria ben
 4 st Morötter
 1 st Vitlök
 1 st Rotselleri
 2 st Lökar
 200 g Tomatpuré
 2 msk Hel vitpeppar
 2 msk Hel kryddpeppar
 3 msk Enbär
 2 msk Kryddneijlikor
 1,50 deciliter Örter. Typ rosmarin, timjan eller dragon.

Gör så här:

1

Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.

2

Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.

3

Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 5 kg Märgfria ben
 4 st Morötter
 1 st Vitlök
 1 st Rotselleri
 2 st Lökar
 200 g Tomatpuré
 2 msk Hel vitpeppar
 2 msk Hel kryddpeppar
 3 msk Enbär
 2 msk Kryddneijlikor
 1,50 deciliter Örter. Typ rosmarin, timjan eller dragon.

Instruktioner

1

Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.

2

Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.

3

Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.

Älgfond

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 LCHF-arkivet