Älgfond

SkapareJohanSvårighetsgradLätt

0
(0)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg!

Älgfond

Mängd1 Portion
Förberedelse2 timTillagning2 dagarTotalt2 dagar 2 tim

Ingredienser

 5 kg Märgfria ben
 4 st Morötter
 1 st Vitlök
 1 st Rotselleri
 2 st Lökar
 200 g Tomatpuré
 2 msk Hel vitpeppar
 2 msk Hel kryddpeppar
 3 msk Enbär
 2 msk Kryddneijlikor
 1,50 deciliter Örter. Typ rosmarin, timjan eller dragon.

Gör så här:

1

Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.

2

Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.

3

Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.

Beskrivning - Information

En riktigt mustig älgfond.
Detta recept går att använda till att göra kalvfond med om man vill, fast då kan man hoppa över enbären och sen använda kalvben istället som man lätt får tag i hos en lokal slaktare.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 5 kg Märgfria ben
 4 st Morötter
 1 st Vitlök
 1 st Rotselleri
 2 st Lökar
 200 g Tomatpuré
 2 msk Hel vitpeppar
 2 msk Hel kryddpeppar
 3 msk Enbär
 2 msk Kryddneijlikor
 1,50 deciliter Örter. Typ rosmarin, timjan eller dragon.

Instruktioner

1

Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.

2

Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.

3

Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.

Älgfond

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *