Apelsinmums

Apelsinmums 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Apelsinmums

Inlägget är ett samarbete med Nick's!

Jag fick möjligheten att testa Nick's nya sötningsmedel som heter Use Like Sugar.

Det är ett sötningsmedel som en del av er kanske har åsikter om, då innehållsförteckningen ser ut på följande vis:

Erytritol, xylitol, polydextros (fiber), trikalciumfosfat, steviolglykosider.

Det var nämligen en sak som jag reagerade på och ville ifrågasätta, vilket jag gjorde.
Jag fick detta svaret då:

Vår ULS är formulerad utifrån tre grundpelare av vår kemist:
• ska smaka bra (som socker)
• ska har rätt funktionalitet (lösningsförmåga, kristallisationsförmåga, förmåga att hålla vätska mm.)
• ska ge så lite gastrointestinala problem som möjligt
Med ovan som guide har vi designat en mix av erytritol, fiber, xylitol och stevia.
Enbart Erytritol/stevia är det optimala ur blodsocker/energi-perspektiv MEN det är inte en bra lösning att ersätta socker med i bakverk och annat, det ger ett för torrt resultat.
Xylitol kan påverka blodsockret men det är EXTREMT lite. Knappt märkbart. Stress, exempelvis, har mycket större påverkan. Om man inte häver i sig kommer det inte påverka alls, inte heller ta dig ur ketos.

Jag tyckte att det var ett vettigt svar, och JA, det är inte det absolut bästa sötningsmedlet, men jag ville verkligen se om det smakar bättre än övriga sötningsmedel på marknaden.
Dessutom så har jag hört mig för med några diabetiker som redan har hunnit med att testa ULS för att höra hur deras upplevelse var, och det var ingen som hade fått någon blodsockerhöjning av det, och det är ju det absolut viktigaste.
Sen så är det ju som så, att oavsett vad så ska man ju inte äta stora mängder sötningsmedel överlag när man äter LCHF, det kvittar egentligen vilket typ av sötningsmedel det är. ALLA kan trigga sötsug och vill man komma åt viktnedgång, så bör man undvika alla bakverk oavsett vad.

I slutändan så är det du själv som avgör vad du tycker om Use Like Sugar, men jag har gått på linjen att det är helt ok att använda.

Men, nog om det. Nu till det viktiga, kakan!

Jag ville göra en god chokladkaka som jag har gjort innan, nämligen kärleksmums så jag hade något att jämföra mot, men jag ville göra den bra mycket mer fräsch så jag valde att toppa den med en otroligt fräsch apelsinfrosting istället för chokladglasyr. Då blev det alltså Apelsinmums av det hela.
Sen har jag valt att göra kakan mandelfri, så att fler ska kunna äta den.

Apelsinmums 2

Hur blev det då?

Helt ärligt, så blev det den absolut godaste kakan jag har bakat sen jag började med lchf. Det fanns inte någon som helst eftersmak av sötningsmedel, eller jo, när man åt den överblivna frostingen med sked, då kunde kan känna en lätt ton av sött, men inte den här klassiska "kalla" eftersmaken som både stevia och xylitol kan ha.
Min fru som är ytterst känslig när det kommer till LCHF-bakverk och sällan tycker de är så himla goda, höll med mig, det var otroligt gott.
Så, slutsatsen för min del, det är att detta är ett otroligt gott och bra sötningsmedel som jag nämnt ovan inte skall konsumeras i några stora mängder, men vi som äter LCHF ska ju ändå inte överkonsumera bakverk och sötsaker. Men för de där speciella tillfällena då man verkligen vill baka en god kaka, då funkar Nick’s Use Like Sugar riktigt bra!

DelaTweetSparaDelaBigOven

Mängd12 Portioner
Förberedelse20 minTillagning20 minTotalt40 min

Ingredienser

Kakbotten
 3 Ägg
 4 msk Kakao
 0,75 dl Pofiber
 2 msk Kokosmjöl
 2 tsk Bakpulver
 1 nypa Salt
 1 krm Vaniljpulver
 75 g Smör
 1 dl Grädde
Apelsinfrosting
 200 g Cream cheese (rumstempererad)
 50 g Smör (rumstempererat)
 Skalet av 1 ekologisk apelsin

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Klä en form som är cirka 15x25 cm i storlek med bakplåtspapper.

Kakbotten
3

Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt, tänk äggtoddy.

4

Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta de gärna.

5

Häll grädde och smör i en kastrull och värm upp det tills det att smöret har smält. Ställ åt sidan att svalna en stund.

6

Blanda ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda sedan ner gräddblandningen.

7

Häll smeten i formen och jämna ut den.
Ställ in i ugnen och grädda cirka 15-20 minuter.
Peta med en tandpetare i mitten av kakan. När det inte fastnar någon blöt kaksmet på stickan så är kakan klar.

Ta ut den och låt den svalna.

Frosting
8

Vispa ihop samtliga ingredienser ordentligt. Ställ kallt tills det att kakan svalnat helt.

Montering
9

Spritsa ut frostingen på kakan, eller bred ut den som ett täcke uppe på.
Dela den i bitar och pudra lite kakao ovanpå.

10

Apelsinmums

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Kakbotten
 3 Ägg
 4 msk Kakao
 0,75 dl Pofiber
 2 msk Kokosmjöl
 2 tsk Bakpulver
 1 nypa Salt
 1 krm Vaniljpulver
 75 g Smör
 1 dl Grädde
Apelsinfrosting
 200 g Cream cheese (rumstempererad)
 50 g Smör (rumstempererat)
 Skalet av 1 ekologisk apelsin

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Klä en form som är cirka 15x25 cm i storlek med bakplåtspapper.

Kakbotten
3

Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt, tänk äggtoddy.

4

Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta de gärna.

5

Häll grädde och smör i en kastrull och värm upp det tills det att smöret har smält. Ställ åt sidan att svalna en stund.

6

Blanda ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda sedan ner gräddblandningen.

7

Häll smeten i formen och jämna ut den.
Ställ in i ugnen och grädda cirka 15-20 minuter.
Peta med en tandpetare i mitten av kakan. När det inte fastnar någon blöt kaksmet på stickan så är kakan klar.

Ta ut den och låt den svalna.

Frosting
8

Vispa ihop samtliga ingredienser ordentligt. Ställ kallt tills det att kakan svalnat helt.

Montering
9

Spritsa ut frostingen på kakan, eller bred ut den som ett täcke uppe på.
Dela den i bitar och pudra lite kakao ovanpå.

10

Apelsinmums

Apelsinmums

2 Comments

  1. Jag har en helt ny påse med Icas sötströ och vill i så fall använda den. Kan man använda samma mängd av sötströ som den du använder i receptet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *