Aubergine och spenatgratäng

Aubergine och spenatgratäng 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

En god gratäng som funkar perfekt som tillbehör inom LCHF.

Jag har valt att grilla auberginen i det här receptet, men det går lika bra att steka den i pannan om man inte har möjlighet att grilla.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Aubergine och spenatgratäng

Mängd4 Portioner
Förberedelse30 minTillagning30 minTotalt1 tim

Ingredienser

 400 g Aubergine
 50 g Lök (gul)
 10 g Vitlök
 800 g Krossade tomater
 1 msk grönsaksfond (koncentrerad)
 1 msk Basilika
 50 g Babyspenat
 150 g Fetaost
 100 g Mozzarellaost
 5 msk Olivolja

Gör så här:

1

Skiva auberginen i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och strö salt över dem. Låt dem ligga i cirka 25 minuter för att dra ut vätskan (som är besk).

3

Under tiden gör vi tomatsåsen. Hacka lök och vitlök fint. Fräs den i lite av oljan så den blir mjuk.

5

Slå på tomaterna, lägg i buljongtärningen och krydda med basilika och lite malen svartpeppar. Låt puttra på svag värme.

7

Ta ett hushållspapper och torka bort så mycket vätska som möjligt från auberginen. Ringla lite olja över dem och grilla/stek dem sen tills de har fått lite färg på båda sidor.

9

Ta fram en ugnsfast form. Lägg lite tomatsås i botten och sen hälften av auberginen. Lägg lite babyspenat ovanpå och slå sen lite tomatsås över. Smula hälften av fetaosten och fördela det jämnt över hela gratängen.

11

Lägg på ett nytt lager med aubergine, spenat och fetaost. Avsluta med tomatsås.

13

Strö riven mozzarella över gratängen och ställ den i mitten av ugnen (175 grader) i cirka 30 minuter eller tills osten har fått en fin gyllene färg.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 400 g Aubergine
 50 g Lök (gul)
 10 g Vitlök
 800 g Krossade tomater
 1 msk grönsaksfond (koncentrerad)
 1 msk Basilika
 50 g Babyspenat
 150 g Fetaost
 100 g Mozzarellaost
 5 msk Olivolja

Instruktioner

1

Skiva auberginen i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och strö salt över dem. Låt dem ligga i cirka 25 minuter för att dra ut vätskan (som är besk).

3

Under tiden gör vi tomatsåsen. Hacka lök och vitlök fint. Fräs den i lite av oljan så den blir mjuk.

5

Slå på tomaterna, lägg i buljongtärningen och krydda med basilika och lite malen svartpeppar. Låt puttra på svag värme.

7

Ta ett hushållspapper och torka bort så mycket vätska som möjligt från auberginen. Ringla lite olja över dem och grilla/stek dem sen tills de har fått lite färg på båda sidor.

9

Ta fram en ugnsfast form. Lägg lite tomatsås i botten och sen hälften av auberginen. Lägg lite babyspenat ovanpå och slå sen lite tomatsås över. Smula hälften av fetaosten och fördela det jämnt över hela gratängen.

11

Lägg på ett nytt lager med aubergine, spenat och fetaost. Avsluta med tomatsås.

13

Strö riven mozzarella över gratängen och ställ den i mitten av ugnen (175 grader) i cirka 30 minuter eller tills osten har fått en fin gyllene färg.

Aubergine och spenatgratäng

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *