Bacon och brysselkålsgratäng

Av LCHF-arkivet  , ,   

januari 24, 2017

Det här är ett kanongott recept på bacon och brysselkålsgratäng som du antingen har som tillbehör till något, eller så äter du det som det är. Jag skulle nog själv servera det till någon god kycklingrätt, t ex hasselbackskyckling.

Om du vill göra gratängen vegetarisk så är det bara att du utelämnar baconet. Då kan du tillsätta lite tärnad paprika istället eller något annat gott.

Oavsett vad, så är det kanongott och perfekt för dig som äter LCHF/low carb/lågkolhydratkost.

Recept och bild: 12 tomatoes

https://youtu.be/P-CuH_4phU4

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

600 g Brysselkål, rensad

225 g Bacon

2 1/4 dl Cheddarost (riven)

1 dl Prästost (riven)

2 dl Grädde 40%

2 msk Olivolja

1 st Ägg

1 tsk Rosmarin (Torkad)

1 tsk Vitlökspulver

1 tsk Lökpulver

1/2 tsk Chiliflakes

1 nypa Salt

1 nypa Svartpeppar (nymalen)

Instruktioner

1Sätt ugnen på 200 grader.

2Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.

3Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.

4Blanda ägg, grädde, ost, rosmarin, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes i en skål.

5Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.

6Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.

7Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.