Bacon och brysselkålsgratäng

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Det här är ett kanongott recept på bacon och brysselkålsgratäng som du antingen har som tillbehör till något, eller så äter du det som det är. Jag skulle nog själv servera det till någon god kycklingrätt, t ex hasselbackskyckling.

Om du vill göra gratängen vegetarisk så är det bara att du utelämnar baconet. Då kan du tillsätta lite tärnad paprika istället eller något annat gott.

Oavsett vad, så är det kanongott och perfekt för dig som äter LCHF/low carb/lågkolhydratkost.

Recept och bild: 12 tomatoes

https://youtu.be/P-CuH_4phU4

DelaSparaDelaBigOven

Mängd4 Portioner
Förberedelse10 minTillagning45 minTotalt55 min

 600 g Brysselkål, rensad
 225 g Bacon
 2 1/4 dl Cheddarost (riven)
 1 dl Prästost (riven)
 2 dl Grädde 40%
 2 msk Olivolja
 1 st Ägg
 1 tsk Rosmarin (Torkad)
 1 tsk Vitlökspulver
 1 tsk Lökpulver
 1/2 tsk Chiliflakes
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)

1

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.

5

Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.

7

Blanda ägg, grädde, ost, rosmarin, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes i en skål.

9

Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.

11

Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.

13

Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 600 g Brysselkål, rensad
 225 g Bacon
 2 1/4 dl Cheddarost (riven)
 1 dl Prästost (riven)
 2 dl Grädde 40%
 2 msk Olivolja
 1 st Ägg
 1 tsk Rosmarin (Torkad)
 1 tsk Vitlökspulver
 1 tsk Lökpulver
 1/2 tsk Chiliflakes
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.

5

Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.

7

Blanda ägg, grädde, ost, rosmarin, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes i en skål.

9

Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.

11

Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.

13

Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!

Bacon och brysselkålsgratäng

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *