
Beskrivning - Information
Ska jag vara ärlig, så är det inte ofta som jag köper fläskfilé men jag hittade fin fläskfilé häromdagen och då kände jag verkligen för att tillaga lite.
Då fick det bli en baconlindad fläskfilé och till den så serverade jag en enkel sallad och min goda champinjonsås.
Smaksättning
När det gäller smaksättning så använde jag mig av Urtekrams grillkrydda och salt, men här man kan köra på vad man tycker om. Salt och peppar är givet, men sen då. Pressad vitlök, rosmarin, timjan, ja det är ju bara att använda det som du tycker är gott.
Sous vide
Fläskfilé är fantastiskt att tillaga sous vide, och har du inte testat någon gång så är det helt klart värt att testa.
I så fall så följer du alla steg i instruktionerna tills dess att du ska ställa in fläskfilén i ugnen. Då vakuumförpackar du den istället och kör den sous vide. Jag skulle tipsa om 60 grader i cirka 2 timmar. När den sedan är klar, så bränner du på den snabbt igen i en varm panna så den får en ännu bättre yta. Du ska fortfarande bryna den snabbt runt om innan "badet".
Bli inte rädd för temperaturen, det är den stora fördelen med sous vide att man kan sänka sin stekgrad enormt mycket utan att det finns risk för bakterier då allt blir pastöriserat.
Sen så är det en smaksak hur man vill att köttet ska vara. Vill man ha det lite mer genomstekt, då kan man köra 65 grader i 1,5 timmar.
Stektermometer
En sak som är oumbärlig i köket (tycker jag) är en stektermometer. Jag har flera olika varianter. Dels har jag en inbyggd i ugnen som är helt oslagbar, sen har jag en som jag använder vid spisen och sen ytterligare en till grillen/röken.
Om du inte har en stektermometer så tycker jag att du ska investera i en, det är otroligt bra att ha när man ska få kött exakt i temperatur och så slipper man köra på känsla så mycket.
Läs mer om innertemperaturer/stekgrader här.
Ett annat alternativ till tillagning, det är ju självklart på grillen. Då kan du även passa på att tillsätta lite rök dessutom, som ger en härlig nyans till.
Ingredienser
Gör så här:
Putsa filén från senor.
Krydda den ordentligt runt om.
Vira baconet runt hela fläskfilén så att hela köttbiten är täckt av bacon.
Bryn köttet runt om i en het panna. Viktigt att du har bra värme i pannan så den inte behöver ligga så länge i stekpannan.
Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen.
Kör den tills du har en innertemperatur på 70 grader.
Ta ut och låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp den.
Detta är otroligt viktigt för annars kommer all köttsaft rinna ut och du får en väldigt torr köttbit.
Servera med goda tillbehör.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Putsa filén från senor.
Krydda den ordentligt runt om.
Vira baconet runt hela fläskfilén så att hela köttbiten är täckt av bacon.
Bryn köttet runt om i en het panna. Viktigt att du har bra värme i pannan så den inte behöver ligga så länge i stekpannan.
Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen.
Kör den tills du har en innertemperatur på 70 grader.
Ta ut och låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp den.
Detta är otroligt viktigt för annars kommer all köttsaft rinna ut och du får en väldigt torr köttbit.
Servera med goda tillbehör.