Bearnaisesås

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradMedel

0
(0)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg!

Bearnaisesås

Mängd4 Portioner
Förberedelse15 minTillagning15 minTotalt30 min

Ingredienser

 25 g Schalottenlök
 3 msk Vit balsamvinäger
 3 msk Vatten
 1 msk Dragon (torkad)
 4 st Vitpepparkorn (krossade)
 4 Äggulor
 300 g Smör
 2 msk Persilja (hackad)
 1 knivsudd Cayennepeppar

Gör så här:

1

1:Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta, ställ det sedan åt sidan. Låt det smälta på låg värme så att det inte börjar koka.Hacka löken fint och lägg den i en liten kastrull tillsammans med vinäger, dragon och vitpeppar. Koka upp och låt det hela reducera till hälften ungefär.

3

Koka upp en kastrull med vatten där du kan få plats med en glasskål eller skål i metall. Det skall användas som vattenbad.

5

Lägg äggulorna i en glasskål eller skål av metall, som är så pass stor att du kan vispa i den. Häll i vinägerreduktionen i den med. Jag brukar ha med allt i reduktionen, även löken då det ger lite spännande konsistens, men det går bra att sila bort det. Då måste man tillsätta lite dragon senare.

7

Ställ skålen i vattenbadet och börja vispa. Det funkar hur bra som helst att använda en elvisp att vispa med. Låt inte vattenbadet koka utan det skall bara vara snudd på kokande.

9

Vispa äggulorna tills det att du har ett fast fint skum och det blir lite spår om du drar en sked igenom äggvispet. Ta bort skålen från vattenbadet och ställ den på bänken.

11

Nu ska du ha i smöret, och då är det det skirade smöret som du skall använda dig av. Dvs bara det gula som ligger överst. allt det andra är protein och salt och det vill vi inte ha med.

13

Vispa ner lite i taget av smöret i äggvispet. Lägg en fuktig trasa under skålen så står den stilla.

15

När du har vispat ner allt smör, så ska såsen bara smakas av. Tillsätt den hackade persiljan, worchestershiresås och en knivsudd cayenne. Smaka av med salt. Om du silade bort dragonen så kan du ha i cirka en tesked till. Just dragonsmaken är väldigt individuell, så smaka av och se hur mycket du vill ha i.i:9a

17

Såsen är svår att varmhålla, men du kan ha den stående vid spisen i cirka 20 minuter, så det absolut bästa är att servera den direkt.

Beskrivning - Information

En av de stora grundsåserna är bearnaisesåsen, en klassiker som är hur god som helst, speciellt om man gör den själv.

När jag pluggade till kock så var bearnaisen en av de första såserna som vi fick lära oss att göra.

När det gäller LCHF så är det en sås som är ypperlig, då den är baserad på ägg och smör.

Det här är mitt LCHF-recept på bearnaisesås och den tycker jag är riktigt god.

Det finns gott om bearnaisesåser man kan köpa i butik, men jag tycker att hemlagad bearnaisesås är absolut godast.

I receptet så använder jag mig av vit balsamvinäger, men vill du  ha lite mer syrlighet kan du byta ut den mot vitvinsvinäger istället.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 25 g Schalottenlök
 3 msk Vit balsamvinäger
 3 msk Vatten
 1 msk Dragon (torkad)
 4 st Vitpepparkorn (krossade)
 4 Äggulor
 300 g Smör
 2 msk Persilja (hackad)
 1 knivsudd Cayennepeppar

Instruktioner

1

1:Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta, ställ det sedan åt sidan. Låt det smälta på låg värme så att det inte börjar koka.Hacka löken fint och lägg den i en liten kastrull tillsammans med vinäger, dragon och vitpeppar. Koka upp och låt det hela reducera till hälften ungefär.

3

Koka upp en kastrull med vatten där du kan få plats med en glasskål eller skål i metall. Det skall användas som vattenbad.

5

Lägg äggulorna i en glasskål eller skål av metall, som är så pass stor att du kan vispa i den. Häll i vinägerreduktionen i den med. Jag brukar ha med allt i reduktionen, även löken då det ger lite spännande konsistens, men det går bra att sila bort det. Då måste man tillsätta lite dragon senare.

7

Ställ skålen i vattenbadet och börja vispa. Det funkar hur bra som helst att använda en elvisp att vispa med. Låt inte vattenbadet koka utan det skall bara vara snudd på kokande.

9

Vispa äggulorna tills det att du har ett fast fint skum och det blir lite spår om du drar en sked igenom äggvispet. Ta bort skålen från vattenbadet och ställ den på bänken.

11

Nu ska du ha i smöret, och då är det det skirade smöret som du skall använda dig av. Dvs bara det gula som ligger överst. allt det andra är protein och salt och det vill vi inte ha med.

13

Vispa ner lite i taget av smöret i äggvispet. Lägg en fuktig trasa under skålen så står den stilla.

15

När du har vispat ner allt smör, så ska såsen bara smakas av. Tillsätt den hackade persiljan, worchestershiresås och en knivsudd cayenne. Smaka av med salt. Om du silade bort dragonen så kan du ha i cirka en tesked till. Just dragonsmaken är väldigt individuell, så smaka av och se hur mycket du vill ha i.i:9a

17

Såsen är svår att varmhålla, men du kan ha den stående vid spisen i cirka 20 minuter, så det absolut bästa är att servera den direkt.

Bearnaisesås

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *