Hoppa till innehåll
Open navigation

Bearnaisesås

Inga röster än
Sparat av: st
Bearnaisesås
Äkta bearnaisesås är en klassisk fransk sås som anses vara en av de mest utsökta såserna i det franska köket. Det är en emulsionssås som görs genom att vispa samman smält smör och en äggula med en kryddig vinägerbas och färska örter. Såsen är känd för sin rika, krämiga smak och sin förmåga att komplettera kött- och fiskrätter på ett fantastiskt sätt.

Innehållsförteckning

  1. Kort historik
  2. Saker att tänka på
  3. Saker att tänka på
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Bearnaisesåsens historia

Bearnaisesås härstammar från Béarn-regionen i sydvästra Frankrike och anses ha uppfunnits av en kock vid namn Collinet på 1800-talet. Såsen gjordes ursprungligen med en hollandaisebas, men Collinet tillsatte senap, kryddor och örter för att ge den en mer kryddig smak.Namnet “bearnaisesås” kommer från Béarn-regionen där den ursprungligen skapades, och det har blivit en stående favorit i det franska köket sedan dess. Numera serveras bearnaisesås runt om i världen, och den anses vara en av de mest populära såserna på restaurangmenyer.När jag läste till kock, så var det en av grundsåserna som vi fick lära oss i ett väldigt tidigt skede. Jag skulle nog vilja kalla det för en av de klassiska såserna som man bör ha koll på som kock.En perfekt stekt köttbit med en krämig bearnaisesås rinnande längs med köttet.

Viktiga saker att tänka på när du gör din bearnaisesås

Att göra äkta bearnaisesås kan vara lite utmanande, och det finns några viktiga saker att tänka på för att få en perfekt sås:– Temperatur: Det är viktigt att hålla koll på temperaturen när du gör bearnaisesås, eftersom såsen kan skära sig om den blir för varm. Såsen ska aldrig koka, men det gäller ändå att hålla en viss värme när man vispar äggulorna.– Vispning: Att vispa är en viktig del av att göra bearnaisesås, och det kräver tålamod och lite skicklighet. Du måste vispa hela tiden för att få såsen att emulgera korrekt, och du måste också vara försiktig så att den inte skär sig.– Kryddning: En viktig del av bearnaisesåsens smak kommer från de färska örterna och kryddorna. Var noga med att använda färska örter och hacka dem fint så att de blandas väl i såsen.

Sammanfattning

Bearnaisesås är en utsökt sås som kompletterar kött- och fiskrätter på ett fantastiskt sätt. Den har en rik, krämig smak och är ett måste på alla fina restaurangmenyer. Men att göra äkta bearnaisesås kräver tålamod och lite skicklighet, så var noga med att följa receptet och vara försiktig när du gör såsen. Med lite övning och tålamod kan du dock lära dig att göra den perfekta bearnaisesåsen som kommer att imponera på dina gäster.Just bearnaisesås är ypperligt gott till helstekt oxfilé som är en nyårsklassiker eller varför inte till en fin rostas i ugn.Och sist men inte minst. En hemslagen bearnaisesås ska aldrig någonsin jämföras med de bearnaisesåser som man köper i affären, för det är egentligen så långt ifrån äkta bearnaisesås som man kan komma. Sanningen är att det är majonnäs som är smaksatt som en bearnaisesås, men det finns inte en tillstymmelse till smör i till exempel.
Inga röster än
Sparat av: st
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta, ställ det sedan åt sidan. Låt det smälta på låg värme så att det inte börjar koka.
  • Hacka löken fint och lägg den i en liten kastrull tillsammans med vinäger, dragon och vitpeppar. Koka upp och låt det hela reducera till hälften ungefär.d
  • Koka upp en kastrull med vatten där du kan få plats med en glasskål eller skål i metall. Det skall användas som vattenbad.
  • Lägg äggulorna i en glasskål eller skål av metall, som är så pass stor att du kan vispa i den. Häll i vinägerreduktionen i den med. Jag brukar ha med allt i reduktionen utom vitpepparkornen, även löken då det ger lite spännande konsistens, men det går bra att sila bort det. Då måste man tillsätta lite dragon senare.
  • Ställ skålen i vattenbadet och börja vispa. Det funkar hur bra som helst att använda en elvisp att vispa med. Låt inte vattenbadet koka utan det skall bara vara snudd på kokande.
  • Vispa äggulorna tills det att du har ett fast fint skum och det blir lite spår om du drar en sked igenom äggvispet. Ta bort skålen från vattenbadet och ställ den på bänken.
  • Nu ska du ha i smöret, och då är det det skirade smöret som du skall använda dig av. Dvs bara det gula som ligger överst. allt det andra är protein och salt och det vill vi inte ha med.
  • Vispa ner lite i taget av smöret i äggvispet. Lägg en fuktig trasa under skålen så står den stilla.
  • När du har vispat ner allt smör, så ska såsen bara smakas av. Tillsätt den hackade persiljan, salt, peppar och en knivsudd cayennepeppar. Om du silade bort dragonen så kan du tillsätta lite till. Just dragonsmaken är väldigt individuell, så smaka av och se hur mycket du vill ha i.
  • Såsen är svår att varmhålla, men du kan ha den stående vid spisen i cirka 20 minuter, så det absolut bästa är att servera den direkt.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg