Birgitta Höglunds kardemummakaka

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

DelaSparaDelaBigOven

Birgitta Höglund är så otroligt duktig på att hitta på LCHF-recept som är fantastiskt goda. Här är hennes variant på kardemummakaka som blir otroligt saftig tack vare mandelmjölet.

Helt glutenfri och perfekt om du äter LCHF och vill ha en mjuk kaka till kaffet nån gång ibland.


Mängd8 Portioner
Förberedelse10 minTillagning30 minTotalt40 min

 100 g Smör
 3 Ägg
 1 dl Grädde 40%
 2 dl Mandelmjöl
 2 msk Sötning (Sötströ eller motsvarande)
 2 msk Fiberhusk
 2 tsk Kardemumma (malen)
 1 tsk Bakpulver
 1 krm Vaniljpulver
 2 msk Sesamfrön
 10 g Smör till formen

1

Börja med att smörja en avlång bakform med smör och fördela sesamfröna jämnt i formen.

3

Vispa rumstempererat smör och sötningen kraftigt med elvisp tills det är vitt och fluffigt.

5

Knäck ner äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg så att smöret och ägget går ihop ordentligt.

7

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem tillsammans med grädden i smöret.

9

Häll smeten i bakformen.

11

Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Kakan skall kännas fast när man känner med handen.

13

Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du stjälper upp den.

Ingredienser

 100 g Smör
 3 Ägg
 1 dl Grädde 40%
 2 dl Mandelmjöl
 2 msk Sötning (Sötströ eller motsvarande)
 2 msk Fiberhusk
 2 tsk Kardemumma (malen)
 1 tsk Bakpulver
 1 krm Vaniljpulver
 2 msk Sesamfrön
 10 g Smör till formen

Instruktioner

1

Börja med att smörja en avlång bakform med smör och fördela sesamfröna jämnt i formen.

3

Vispa rumstempererat smör och sötningen kraftigt med elvisp tills det är vitt och fluffigt.

5

Knäck ner äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg så att smöret och ägget går ihop ordentligt.

7

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem tillsammans med grädden i smöret.

9

Häll smeten i bakformen.

11

Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Kakan skall kännas fast när man känner med handen.

13

Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du stjälper upp den.

Birgitta Höglunds kardemummakaka

3 Comments

  1. Jag tror den blir ännu bättre om alla ingredienser har samma temperatur, dvs ta ut äggen och grädden i samband med smöret! Då blir det nog lättare att få smör och ägg ihop bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *