Blomkålsmos, eller blomkålspuré som det också kallas, är otroligt gott och dessutom extremt enkelt att tillaga och servera. Moset är ett perfekt tillbehör till det mesta när man äter LCHF och det är en utmärkt ersättare till potatismos.
Om du saknar den lena känsla som potatismos ger i munnen, då är det alltså mos baserat på nyttig och kolhydratssnål blomkål, ett blomkålsmos helt enkelt som du ska satsa på!
Innehållsförteckning
- Färsk eller frusen blomkål?
- Så här gör du moset
- Vad ska jag servera till moset?
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Om du vill göra moset än lite godare så kan du blanda i lite färska örter så som persilja, dill eller basilika. Du kan i princip välja vilka örter du vill, allt beroende på vilken mat du ska servera moset till. Då får du lite extra smak på moset och kan variera det i all oändlighet.
Färsk eller frusen blomkål?
När du ska tillaga blomkålsmos, då ställs du direkt inför en viktig fråga. Ska du använda frusen eller färsk blomkål? Jag anser att det går bra att använda båda sorterna, men det finns vissa fördelar med att använda färsk blomkål om du har det hemma.
Det finns en specifik anledning till varför du inte vill använda frusen blomkål. Den frusna varianten är lika nyttig som den färska, men den innehåller en hög halt vatten. Det kan göra ditt mos alldeles för vattnigt och mosigt.
Om du däremot använder färsk blomkål då blir det enklare för dig att styra över konsistensen, oavsett om du vill ha ett slätt mos eller mer textur. Det bästa är helt enkelt att testa dig fram!
Men, om du bara har frusen blomkål, så kan du få bort en stor del av vätskan genom att ånga av blomkålen efter att du har kokat den.
Så här gör du blomkålsmos
Att tillaga blomkålsmos enligt LCHF är enkelt. Kanske är det därför som moset är ett av LCHF-anhängarnas absolut populäraste tillbehör på tallriken. Moset fungerar trots allt lika bra både till vardags som till fest.
För att tillaga moset börjar du med att koka blomkålen i små bitar och ånga bort så mycket vatten som möjligt. Därefter är det dags att mosa blomkålen.
För att mosa blomkålen och få till en fin textur behöver du en mixerstav. Om du inte har någon mixerstav så kan jag tipsa om att beställa en här: Köp en bra stavmixer
Vad ska jag servera till moset?
Nu har du ett riktigt gott och krämigt blomkålsmos vars smak är relativt neutral. Därmed är det ett utmärkt tillbehör till det mesta.
Jag föredrar att servera moset till protein, antingen en god köttbit eller en riktigt smakrik korv. Genom att komplettera moset med en stark, smakrik korv så får du en lyxig variant av en LCHF-mosbricka. Se till att välja en korv av hög kvalitet med hög kötthalt.
Näringsvärde
Man kan kika närmare på näringsvärdet för detta blomkålsmos genom att lägga in alla ingredienserna hos Kostbevakningen. Då får du direkt en uppfattning om hur mycket kolhydrater och fett moset innehåller och hur väl det passar din kosthållning.
Mitt blomkålsmos innehåller totalt 10 gram kolhydrater för en portion, varav 8 kommer från själva blomkålen. Du behöver inte bekymra dig om de kolhydrater som finns i svartpepparn. Du får även med 61 gram fett i moset. Eftersom fettet kommer från rent smör, så är det bra fett för din kropp.
Skär blomkålen i mindre bitar och koka upp i vatten tills de är riktigt mjuka.
Häll av vattnet och ställ kastrullen på plattan igen och skaka om så att blomkålen får ångas av så mycket som möjligt. Ju mer desto bättre.
Smaka av och servera direkt.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär blomkålen i mindre bitar och koka upp i vatten tills de är riktigt mjuka.
Häll av vattnet och ställ kastrullen på plattan igen och skaka om så att blomkålen får ångas av så mycket som möjligt. Ju mer desto bättre.
Smaka av och servera direkt.