Blomkålsråraka

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

DelaSparaDelaBigOven

Det här är ett LCHF-recept på blomkålsråraka eller en typ av hash browns som det heter i USA.

Hash browns brukar man i USA doppa i ketchup eller någon typ av barbequesås, men jag tycker nog själv att dessa skulle vara goda att servera med knaperstekt fläsk och lite lingon till. Det är ju så vi äter rårakor i Sverige annars.

Receptet ger 6 stycken rakor och det borde räcka till tre personer om man har lite fläsk till.

I receptet använder man 1 stort blomkålshuvud som är ungefär 1 kg.

Recept och bild: Buzzfeed


Mängd3 Portioner
Förberedelse30 minTillagning40 minTotalt1 hr 10 min

 1 kg blomkålshuvud
 2 st Ägg
 1 dl Färsk parmesan (riven)
 15 g Vitlök (finhackad)
 2 msk Olivolja
 1 tsk Basilika (Torkad)
 1 tsk Salt
 1/2 tsk Svartpeppar (nymalen)
 1/2 dl Gräslök (hackad)

1

Ta loss buketterna på blomkålen så att du bara har stammen kvar (kan du använda till att göra soppa eller liknande). Riv buketterna på grova sidan på ett rivjärn.

3

Lägg rivet i en skål och salta med ½ tesked salt. Blanda runt och låt det hela stå i cirka 20 minuter.

5

Häll upp blomkålen i en silduk (eller ren kökshandduk) och vrid/pressa ur så mycket vätska du bara kan.

7

Lägg blomkålen i skålen igen och blanda ihop med övriga ingredienser.

9

Ta fram en plåt och bakplåtspapper. Fördela smeten degen i sex jämnstora högar och platta ut dem på plåten till fina fyrkanter.

11

Baka av dem i ugnen på 200 grader i cirka 35-40 minuter.

13

Ta ut dem och låt dem stå i cirka 15 minuter så de får en chans att sätta sig ordentligt. Servera dem sedan på ditt sätt.

Ingredienser

 1 kg blomkålshuvud
 2 st Ägg
 1 dl Färsk parmesan (riven)
 15 g Vitlök (finhackad)
 2 msk Olivolja
 1 tsk Basilika (Torkad)
 1 tsk Salt
 1/2 tsk Svartpeppar (nymalen)
 1/2 dl Gräslök (hackad)

Instruktioner

1

Ta loss buketterna på blomkålen så att du bara har stammen kvar (kan du använda till att göra soppa eller liknande). Riv buketterna på grova sidan på ett rivjärn.

3

Lägg rivet i en skål och salta med ½ tesked salt. Blanda runt och låt det hela stå i cirka 20 minuter.

5

Häll upp blomkålen i en silduk (eller ren kökshandduk) och vrid/pressa ur så mycket vätska du bara kan.

7

Lägg blomkålen i skålen igen och blanda ihop med övriga ingredienser.

9

Ta fram en plåt och bakplåtspapper. Fördela smeten degen i sex jämnstora högar och platta ut dem på plåten till fina fyrkanter.

11

Baka av dem i ugnen på 200 grader i cirka 35-40 minuter.

13

Ta ut dem och låt dem stå i cirka 15 minuter så de får en chans att sätta sig ordentligt. Servera dem sedan på ditt sätt.

Blomkålsråraka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *