Blomkålsrisotto med svamp

Blomkålsrisotto med svamp 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

Blomkålsrisotto med svamp är ett otroligt bra alternativ till en helt vanlig risotto, bara det att du inte behöver få en massa kolhydrater i dig från riset.

Normalt sett så har man ju inte grädde i en risotto, men just i detta fallet så behövs det för att få lite krämighet som man annars från från stärkelsen i riset.

Jag har använt mig av färska trattkantareller i just detta receptet, men all sorts svamp funkar att använda, så länge det är ätlig svamp. Karl-Johan, gula kantareller, champinjoner, ja egentligen kan du använda den svamp som du själv tycker om.

Ost använde jag västerbottensost och parmesan, det är ju en smaksak vad man vill använda, men det får gärna vara en smakrik ost, dvs något som är lagrat.

Denna blomkålsrisotto är laktovegetarisk.

Receptet ger cirka 3-4 portioner, fler om det bara är en liten förrätt.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Blomkålsrisotto med svamp (trattkantareller)

Mängd3 Portioner
Förberedelse15 minTillagning40 minTotalt55 min

Ingredienser

 650 g Blomkål
 60 g Purjolök
 1 Klyfta vitlök
 0,50 tsk Timjan
 250 g Färsk svamp
 1 dl Torrt vitt vin
 4 deciliter Grädde
 3 msk Koncentrerad grönsaksfond
 100 g Västerbottensost
 50 g Smör
 Salt & peppar
Topping
 Färsk svamp
 Grovriven/hyvlad parmesan
 Hackad persilja

Gör så här:

1

Ansa blomkålen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn.
Skölj purjolöken och hacka ner den lite fint. Använd gärna lite av det gröna med, så får du en fin färg.
Hacka vitlöken.

2

Skär ner svampen i lite mindre bitar. Tänk att du skall ha lite synliga svampbitar i risotton, så inte för litet.

3

Fräs purjolök och vitlök i smöret i en stor kastrull. Tillsätt timjan.
Häll i svampen och låt den fräsa med tills det att du fått bort nästan all vätska ur den.

4

Slå på vinet och låt det hela koka upp.
Häll på grädden och grönsaksfonden.
Låt puttra i cirka fem minuter.

5

Lägg i blomkålen i gräddblandningen och låt allt koka upp.
Salta och peppra lite.
Låt nu detta stå och puttra på medelvärme i cirka 25-30 minuter.
OBS! Rör om då och då så det inte bränner fast.
Tanken är att grädden skall reduceras nu och få en krämig konsistens.

6

När blomkålen är al dente, dvs har lite tuggmotstånd kvar och vätskan har kokat in till en krämig konsistens så tillsätter du riven västerbottensost och som du rör ner i risotton.
Smaka av med salt och peppar, det kan vara ganska så ordentligt med peppar, det höjer smaken en hel del. Men, ta inte för mycket utan smaka av i omgångar.

7

Smörstek lite svamp som du kan toppa med.

8

Lägg upp i en fin djup tallrik, toppa med smörstekt svamp, riven parmesan och lite hackad färsk persilja.
Du kan även ringla lite god olivolja över som pricken över i.

Kategori

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 650 g Blomkål
 60 g Purjolök
 1 Klyfta vitlök
 0,50 tsk Timjan
 250 g Färsk svamp
 1 dl Torrt vitt vin
 4 deciliter Grädde
 3 msk Koncentrerad grönsaksfond
 100 g Västerbottensost
 50 g Smör
 Salt & peppar
Topping
 Färsk svamp
 Grovriven/hyvlad parmesan
 Hackad persilja

Instruktioner

1

Ansa blomkålen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn.
Skölj purjolöken och hacka ner den lite fint. Använd gärna lite av det gröna med, så får du en fin färg.
Hacka vitlöken.

2

Skär ner svampen i lite mindre bitar. Tänk att du skall ha lite synliga svampbitar i risotton, så inte för litet.

3

Fräs purjolök och vitlök i smöret i en stor kastrull. Tillsätt timjan.
Häll i svampen och låt den fräsa med tills det att du fått bort nästan all vätska ur den.

4

Slå på vinet och låt det hela koka upp.
Häll på grädden och grönsaksfonden.
Låt puttra i cirka fem minuter.

5

Lägg i blomkålen i gräddblandningen och låt allt koka upp.
Salta och peppra lite.
Låt nu detta stå och puttra på medelvärme i cirka 25-30 minuter.
OBS! Rör om då och då så det inte bränner fast.
Tanken är att grädden skall reduceras nu och få en krämig konsistens.

6

När blomkålen är al dente, dvs har lite tuggmotstånd kvar och vätskan har kokat in till en krämig konsistens så tillsätter du riven västerbottensost och som du rör ner i risotton.
Smaka av med salt och peppar, det kan vara ganska så ordentligt med peppar, det höjer smaken en hel del. Men, ta inte för mycket utan smaka av i omgångar.

7

Smörstek lite svamp som du kan toppa med.

8

Lägg upp i en fin djup tallrik, toppa med smörstekt svamp, riven parmesan och lite hackad färsk persilja.
Du kan även ringla lite god olivolja över som pricken över i.

Blomkålsrisotto med svamp

5 Comments

  1. Låter gott men undrar över hur riven blomkål som kokas i 25-30 minuter har någon möjlighet att vara al dente. Ska den verkligen koka så länge?

    1. Ja, du är inte ensam som att undra över detta.
      Men, tro det eller ej, det tog faktiskt den tiden för mig. Dock så är det viktigt att man inte stormkokar, utan att det verkligen bara puttrar.
      Sen är det självklart så att man måste smaka av på vägen och kolla, det är alltid så när man lagar mat efter recept att det är hänvisningar och inte facit. =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *