Hoppa till innehåll
Open navigation

Champinjonsås

3,67 av 3 röster
Sparat av: st
Champinjonsås
Om du är sugen på en riktigt god, fyllig och smakrik champinjonsås, då ska du testa det här storslagna receptet. Det är perfekt för dig som äter LCHF.Såsen innehåller relativt få kolhydrater, men desto mer fett eftersom den är baserad på fet vispgrädde. Godare än så här kan det knappast bli.Servera den gärna till en mör bit stekt kött!

Innehållsförteckning

  1. Hemligheten sitter i smaksättningen
  2. Så lyckas du med såsen
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Man brukar säga att en god sås reder sig själv och så är det faktiskt. När jag jobbade som kock fick jag lära mig att använda så lite redning som möjligt och istället reducera såserna till rätt tjocklek. Eftersom min goda champinjonsås innehåller så mycket grädde så går det relativt fort att reducera den till rätt tjocklek.

Hemligheten sitter i smaksättningen

Den här champinjonsåsen är en ganska “vuxen” sås, men de gånger jag har serverat den till barn så har den gått hem! Den fungerar alltså att servera som vardagssås även hos barnfamiljer. Om du vill ha en mildare smak, då kan du alltid minska på de olika smaksättningarna.Det som är så bra med såsen är att den innehåller ingredienser som de flesta matlagningsintresserade redan har hemma. Med schalottenlök, tamarisoja, balsamvinäger, köttfond, timjan och en skvätt rödvin så är du snart i hamn med den goda smaken.Låt såsen reducera för att verkligen få fram de djupa smakerna.

Inga champinjoner hemma? Om du inte har några champinjoner hemma eller om du vill variera såsen, då kan du alltid välja andra svampar. Du kan laga en god svampsås av alla sorters matsvampar, även torkade alternativ.Varför inte testa att använda grundingredienserna och istället ha i skogschampinjoner, kantareller eller karljohansvamp? Även trattkantareller eller en härlig svampmix kan bli riktigt gott att ha i såsen.

Så lyckas du med din champinjonsås

För att lyckas med din champinjonsås så är det viktigt att du inte är för snabb och stressar runt i köket. Ge den istället gott om tid och använd inte för hög värme på spisplattan.Det är viktigt att löken bara får svettas på spisen när du fräser den med champinjonerna i en rejäl klick smör. Löken ska inte få för mycket färg och den får absolut inte bli bränd i kanterna.Därefter ska du låta din sås stå och småputtra på spisen så att smakerna verkligen kan utvecklas och komma till sin rätt. Jag har beräknat att såsen ska stå på spisen i cirka 25 minuter. Försök att inte stressa såsen, då får du inte ett perfekt resultat att förgylla måltiden med.

Näringsvärde

Champinjonsåsen passar för LCHF-kost och är ett perfekt alternativ för dig som vill servera en riktigt fet, gräddig sås på bordet. Receptet för fyra personer innehåller 5 dl vispgrädde, vilket ger en exceptionellt hög fetthalt.Se till att välja den fetaste grädden i kyldisken. Det är bra för både fetthalten, smaken och konsistensen.En tabell med samtliga ingredienser för denna goda champinjonsås och dess näringsvärden. (Näringsvärden hämtade från Kostbevakningen)Såsen innehåller få kolhydrater och de kommer från svampen och grädden. För fyra portioner så blir det inte många kolhydrater per portion.
3,67 av 3 röster
Sparat av: st
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Skiva champinjonerna och hacka löken.
  • Fräs dem i en kastrull i smöret. Tillsätt timjan och vänd runt lite.
  • Slå på rödvinet och släng i buljongtärningen. Låt puttra några minuter.
  • Tillsätt grädde, soja och balsamvinäger och koka upp. Låt sen stå och puttra på lagom värme tills såsen har reducerat ner till lagom tjocklek.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg